Meny

Sikkerhet ved e-post og vedlegg

Ikke åpne e-postvedlegg fra folk du ikke kjenner. Et vedlegg kan inneholde datavirus som installeres på enheten din når du åpner vedlegget. Dette kan skje deg på datamaskin, mobil eller nettbrett.

Still deg selv disse spørsmålene før du åpner et vedlegg

Har jeg ventet på dette vedlegget?

Skjer det ofte at du selv sender e-post med vedlegg til andre, uten at noe er avtalt på forhånd? Den beste indikatoren på om et vedlegg er trygt er om du har ventet på e-posten og temaet og innholdet er som du forventet. Vær klar over at angripere også kan forfalske avsenderadressen slik at den ligner e-postadresser vi kjenner fra før - for eksempel sjefens. Kanskje handler e-posten om et relevant tema i tillegg. Så vær skeptisk.

Kjenner jeg filtypen?

Se på «halen» på filnavnet før du åpner et vedlegg. Noen filtyper, som .exe eller .js, er programfiler som utfører kommandoer idet du klikker. Ondsinnet innhold kan også ligge som makroer i Office-filer (.docm, .xlsm osv.). De åpnes i beskyttet visning, så du kan vurdere innholdet før du åpner filen helt. Det finnes tusenvis av filtyper, og det er umulig å kjenne til alle. Det er heller ikke alltid filtypen vises i e-postleseren, selv om du ofte kan sjekke dette ved å holde musepekeren over vedleggsikonet.

Er du fortsatt usikker?

Spør om råd av en du kjenner, eller ring avsenderen for å få en bekreftelse på at vedlegget er ok.

Husk at et vedlegg bør få deg til å senke tempoet, vurdere om tema, avsender og filtype er som forventet, troverdig og kjent for deg.

Slik kan du bli angrepet

Ransomware rammer oftest PC-er, men også telefoner, nettbrett og til og med andre typer enheter som f.eks. smart-TV-er.

Viruset kan komme fra ulike kilder

  • gjennom et vedlegg du mottar på e-post, for eksempel en .docx-fil
  • ved at du går inn på nettsider eller trykker på lenker på nettsider
  • ved at du får en lenke via Facebook eller liknende medier fra noen du kjenner - eller ikke kjenner
  • fra en fil du laster ned fra nettet

Om e-post og SMS fra Sparebanken Sør 

Vi ber som hovedregel ikke om personopplysninger, påloggingsopplysninger eller lignende via e-post eller SMS. I noen tilfeller sender vi med lenke til en nettside for signering av avtale, men da skal du ha blitt informert om at en slik e-post/SMS sendes til deg. Om du har fått en e-post fra oss i Sparebanken Sør som du mistenker ikke er fra oss, send den til kundesenter@sor.no slik at vi kan verifisere at den er ekte.