Meny

Fondssparing

Fondssparing kan passe for deg som ønsker høyere avkastning på pengene dine enn vanlig banksparing. Har du vurdert å spare i fond, men syns det er vanskelig å sette seg inn i aksjer og verdipapirer?

Sparing i fond kan virke som en krevende jobb, men ved å investere i verdipapirfond hos Sparebanken Sør får du en profesjonell forvalter til å gjøre jobben for deg.

Fondssparing realisere drømmer

Du trenger ikke kunnskap om aksjemarkedet

Kunnskap er alltid bra å ha, men du trenger ingen kunnskap om aksjemarkedet for å lykkes med aksjesparing. Du trenger bare en god sparepartner.

Den enkleste måten å spare proft i aksjemarkedet på er gjennom månedlig spareavtale med Sparebanken Sør. En månedlig spareavtale gjør det spesielt fordelaktig for å spare i fond, fordi jevn sparing reduserer risikoen for å være uheldig med tidspunktet for kjøp. Dessuten kjøper du andeler også når kursene er lave og pessimismen råder i markedet.

Månedlig sparing er også godt tilpasset den økonomiske situasjonen til «folk flest». De færreste av oss har store finansformuer, men de fleste kan sette litt til side hver måned.

Hvilken type fondssparing skal du velge?

Sparebanken Sør tilbyr fond som dekker alle sparebehov. Dette kan være rene aksjefond, rentefond eller kombinasjonsfond med ulike andeler renter og aksjer. Hva du bør velge, avhenger av dine behov, din risikovilje og hvor lenge du skal spare i fond.

Dette kan være vanskelig å avgjøre selv, så første steg for mange er å ta en samtale med våre rådgivere. Vi kan hjelpe deg å vurdere alternativene.

Du kan sette opp dine egne spareavtaler via nettbanken eller mobilbanken din. Slik oppretter du fondssparing i nettbanken eller mobilbanken.

Fondstyper

Aksjefond

Kombinasjonsfond

Rentefond

Fondspakker fra Norne - smart sparing

Her har du noen anbefalte fondspakker fra leverandøren vår Norne. 

Norne Aksje

Norne Kombi 80, 50 og 20

Norne Rente

Ulike sparebehov

Sparebanken Sør tilbyr fond som dekker alle sparebehov. Dette kan være rene aksjefond, rentefond eller kombinasjonsfond med ulike andeler renter og aksjer. Hva du bør velge, avhenger av dine behov, din risikovilje og hvor lenge du kan spare.

Usikker på om du bør spare i fond?

Dersom du trenger mer informasjon om fondssparing, kan våre autoriserte rådgivere alltid hjelpe deg med å sette sammen gode løsninger med utgangspunkt i dine behov og ønsker. 

Våre fondsleverandører

Norne

Holberg

SKAGEN-fondene

DNB Asset Management

ODIN Forvaltning AS

Eika Kapitalforvaltning

”Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap."

Spørsmål og svar om fond

Hva er fondssparing?

Når du sparer i fond, overlater du pengene dine til et forvaltningsselskap som investerer i en type verdipapirer. Det finnes flere typer fondssparing, slik som aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond. Hva slags sparing du velger, bør styres av hvor lenge du skal spare, hvilken risiko du er villig til å ta, og hvilke behov du har.

Hvordan starte fondssparing?

Vi har gjort det enkelt for deg å starte fondssparing. Bruk spareroboten vår vår for å komme i gang. Du svarer på noen spørsmål, og spareroboten foreslår hvilket fond som passer for deg. Du logger inn med BankID og starter fondssparing digitalt. Du kan følge med på fondssparingen din i nett- og mobilbanken vår.

Du kan også logge inn i fondsportalen vår via nett- og mobilbanken og ta valgene knyttet til fondssparing selv. Velg Dine fond og aksjer i menyen.

Hva bør jeg ha på plass før jeg kan starte en spareavtale i fond?

Dyr gjeld som kredittkort- og forbruksgjeld har normalt en rente som er vanskelig å oppnå på sparepengene, selv om du setter sparepengene i fondsmarkedet. Det anbefales derfor at du prioriterer nedbetaling og innfrielse av slik gjeld før du starter langsiktig sparing i fond.

I tillegg til å rydde bort dyr gjeld bør du spare deg opp en buffer på konto. Med ca 2 netto månedslønner på konto, for å dekke eventuelle uforutsette utgifter, slipper du som oftest å måtte ta opp dyr gjeld om noe uforutsett skulle skje.

Når dyr gjeld er innfridd og bufferkonto er på plass kan langsiktig sparing i fondsmarkedet være smart.

Hvordan selger jeg mine fondsandeler?

Dersom du ønsker å selge fond, gjør du det via nettbanken. Gå i menyen, velg Dine fond og aksjer. Velg det fondet du ønsker å selge ved å klikke på knappen Selg. Fyll ut feltene og send ordre.

Hvordan kjøper jeg fondsandeler?

Dersom du ønsker å kjøpe fond, gjør du det via nettbanken. Gå i menyen, velg Dine fond og aksjer. Klikk på knappen Kjøp fond, fyll ut feltene og send ordre.

Hvordan starter jeg en spareavtale i fond?

Du kan etablere spareavtale til fond i fondsløsningen vår via nettbanken. Gå til menyen, velg lenken Start spareavtale i fond. Velg fond blant utvalgte fond, dem som er tilgjengelige på aksjesparekonto, eller alle typer fond. Du kan også søke etter spesifikke fond.  Når du har valgt det fondet eller de fondene du ønsker å starte spareavtale på, går du til handlekurven der du velger konto, setter inn beløp og fyller ut alle felter før du bekrefter spareavtalen. Du kan også starte spareavtale via mobilbanken. Les mer om hvordan du oppretter spareavtale i fondsløsningen her.

Er pengene jeg sparer i fond tilgjengelige?

Det er enkelt å sette penger inn i fond, og det er like enkelt å ta dem ut. Fleksibiliteten er stor. Midlene du plasserer direkte i fond er ikke bundet, og du kan tilføre og ta penger ut av fondet etter eget ønske.

Kalkulator for fondssparing

Feilmelding

Obs :-(

En feil har oppstått. Vennligst forsøk en gang til eller kontakt rådgiver.

Forventet resultat

kr.

Resultat av sparing før skatt og inflasjon Hjelp

Se utvikling sparebeløp

Feilmelding

Obs :-(

En feil har oppstått. Vennligst forsøk en gang til eller kontakt rådgiver.

Du må spare per måned

kr.

Resultat av sparing etter skatt og inflasjon

Se utvikling sparebeløp

Feilmelding

Obs :-(

En feil har oppstått. Vennligst forsøk en gang til eller kontakt rådgiver.

Du må spare pr måned

Kr.

Resultat av sparing etter skatt og inflasjon

Se utvikling sparebeløp


Melding blir sendt som e-post til nettredaksjonen