Kunder som forsøker å logge inn i nettbank, mobilbank og nettbedrift med appleprodukter, kan ha problemer med å logge seg inn. Det kan hjelpe å oppdatere iOS. Beklager ulempen.

Slik unngår du ransomware - løsepengevirus

Løsepengevirus er en type skadevare som låser eller krypterer hele eller deler av innholdet på datamaskinen. Målet er å få brukeren til å betale løsepenger til angriperen. For at brukeren skal få tilgang til innholdet på egen datamaskin igjen, krever angriper at man betaler løsepenger, ofte i form av bitcoin.

Hvem kan bli utsatt for ransomware?

Både virksomheter og privatpersoner rammes av ransomware-angrep hver dag. PC-er blir låst ned av virus, med krav om løsepenger for å få tilbake innholdet. Et ransomware-angrep er enkelt å utføre. Alt som skal til, er selve viruset og at en person aktiverer det med et uoppmerksomt museklikk, så låses alle filene på PC-en - eller også på nettverket, om det er en PC på jobb, for eksempel.

De siste årene har nettkriminalitet blitt en egen bransje med høy grad av profesjonalisering og kunnskapsdeling, og denne typen "tjeneste" er også for salg. Hackere og andre profesjonelle nettkriminelle angriper ikke nødvendigvis for egen vinning, slikt kan også skje på oppdrag fra andre.

Et typisk krav til løsepenger kan være 1 bitcoin for en PC, eller mer dersom viruset sprer seg til et helt nettverk. Bitcoin er en valuta på nett som ikke har bank som mellomledd. Verdien på en bitcoin varierer. Valutaen er populær blant kriminelle fordi det for eksempel gjør det enklere være anonym når man kjøper ulovlige varer og tjenester på det mørke nettet.

Det er ikke sikkert du får tilbake filene dine selv om du betaler løsepenger. Dersom du ikke betaler løsepenger, kan det være du må reinstallere enheten eller i verste fall skaffe ny enhet. Filer og alt på enheten din vil da gå tapt. Derfor er det smart å vite hvordan du skal opptre på nett for å unngå å bli utsatt for ransomware.

Slik unngår du ransomware

• Sjekk at enheten din har de siste sikkerhetsoppdateringene, samt oppdatert antivirusprogram og brannmur.
  • Sikkerhetskopier filer og oppbevar kopien separat, og husk å ta backup som en del av rutinene dine.
  • Vær kritisk til hvilke filer du åpner, og styr unna ukjente filtyper.
  • Vær forsiktig med hvilke lenker du klikker på og hvilke nettsider du besøker. Vær konsentrert når du bruker datamaskin, nettbrett og mobilen.