Meny

Sareptaprisen 2016 til Matsentralen

Statsminister Erna Solberg overrakte onsdag 26. april Sareptaprisen 2016 til Matsentralen ved daglig leder Cristiano Aubert.

Overrekkelsen fant sted under KNIF-dagen på Gardermoen.

Sareptaprisen er innstiftet av KNIF (Kristen-Norges Interessefellesskap) og Sparebanken Sør for å skape oppmerksomhet omkring det verdiskapingsarbeid skjer innenfor Kristen-Norge ut ifra en tolkning om «å få mye ut av lite», se Faktaboks om Sareptaprisen.

Nesten 40 velkvalifiserte kandidater var nominert til prisen for 2016.

Juryen skriver i begrunnelsen for årets tildeling:

Vinneren av KNIF og Sparebanken Sør Sareptapris 2016 går til et unikt samarbeidsprosjekt på tvers av organisasjoner, myndigheter og næringsliv. Ved å profesjonalisere flere elementer av driften har prisvinneren løftet et tradisjonelt lokalt hjelpearbeid til et helt nytt nivå. For hver investerte krone får man en verdi på 10 kroner tilbake. I tillegg bidrar prosjektet til en betydelig miljømessig effekt, og er ikke minst til uvurderlig hjelp for titusener av vanskeligstilte mennesker.

Samarbeidsprosjektet ble etter flere års planlegging etablert som et samvirkeforetak i 2013. Eierne er Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Blå Kors, Evangeliesenteret og IOGT Norge. Initiativet til virksomheten ble tatt av adm.dir. i Norgesgruppen som reagerte på at det ble kastet mye mat i deres butikker. Coop, BAMA, Tine og Orkla har også vært viktige samarbeidspartnere siden oppstarten.

Virksomheten slår to fluer i en smekk: De hjelper vanskeligstilte med livsnødvendig mat, samtidig som at miljøet skånes ved å hindre at mye overskuddsmat blir kastet!

I 2016 ga de bort 1050 tonn mat til ca. 100 ulike veldedige virksomheter. Dette utgjorde rundt 2,1 millioner måltider til en verdi av mer enn 55 millioner kroner. Maten ble servert til titusener av vanskeligstilte i hele Østlandsområdet.

Virksomheten finansieres via støtte fra dagligvarekjedene, leverandører, legater, stiftelser og gaver fra næringslivet og offentlige tilskudd. I tillegg betaler mottakerorganisasjonene en årlig medlemsavgift.

Prisvinneren for 2016 oppfyller på alle måter Sareptaprisens idé om «å få mye ut av lite». I tillegg er prisvinneren et unikt og spennende samarbeidsprosjekt der flere bransjer og flere konkurrenter er engasjert og involvert. Prisvinneren har også vært til inspirasjon for liknende virksomheter andre steder i landet vårt som nå jobber med å kopiere konseptet.

Det synlige tegn på Sarepta-prisen er et kunstverk av Per Fronth. Sammen med prisen følger det en sjekk pålydende 100.000 kr.

Jeg har gleden av å overrekke Sareptaprisen 2016 til Matsentralen for sitt fantastiske og matnyttige arbeid! Jeg ber daglig leder, Cristiano Aubert, om å komme fram forå ta i mot prisen.

Vi gratulerer!

Fakta om SAREPTAPRISEN

  • Prisen er innstiftet av KNIF og Sparebanken Sør våren 2014
  • Formålet med prisen er å skape oppmerksomhet omkring det verdiskapingsarbeid som skjer, i første rekke på merkantilt område, innenfor Kristen-Norge. Dette ut fra en tolkning av ”å få mye ut av lite” –enten gjennom at det skapes reduserte utgifter, merverdier eller andre effekter som medfører mer til kristne menigheters, organisasjoners, institusjoners eller foreningers kjernevirksomhet. Dette kan gjelde innenfor områder som evangelisering, bistand, diakoni eller andre områder med grunnlag i kristen ideologi.
  • Prisen består av et kunstverk av Sørlandskunstneren Per Fronth. Sammen med prisen følger et beløp på kr. 100.000 som skal tilfalle den organisasjon eller virksomhet som har dannet grunnlaget for prisen.

Tidligere vinnere

Vinner 2014:

 Sveinung Lianes for sitt arbeid med å etablere NLMs gjenbruksbutikker      

Vinner 2015:

Stiftelsen Skjærgårdsgospel er hjemmehørende i Kragerø men driver en landsdekkende virksomhet

Vinner 2016:

Matsentralen for sitt arbeid med å distribuere overskuddsmat i Østlandsområdet

Årets jury

Siri Kalvatn, Styreleder i KNIF

Stein A. Hannevik, Styreleder i Sparebanken Sør

Gunnar Husan, Tidl. Statssekretær ved Statsministerens kontor, Generalsekretær i KrF og Spesialrådgiver i KNIF

Kåre Rønningen (KNIF) og Vidar Blakseth (Sparebanken Sør) har vært sekretærer for juryen.

 

Kontaktpersoner:

Matsentralen:             
Daglig leder Cristiano Aubert        
Telefon: 934 01 304
e-post: cristiano.aubert@matsentralen.no

KNIF:                         
Kommunikasjonssjef  Kåre Rønningen        
Telefon: 404 05 980

Sparebanken Sør:     
Markedssjef næring Vidar Blakseth           
Telefon: 982 81 585