Meny

Informasjon om handel med kryptovaluta

Handel med kryptovaluta / virtuell valuta er i utgangspunktet lovlig. Det er imidlertid knyttet stor risiko til handel med slik valuta, og myndighetene har advart mot investering i kryptovaluta.

Risikoen knytter seg både til verdiutvikling og til at kriminelle miljøer og useriøse aktører utnytter etterspørselen til svindel av intetanende kunder. Kunder kan også uten å vite det bli involvert i hvitvaskingsoperasjoner iverksatt av kriminelle aktører.

Kryptovaluta er lite regulert. I påvente av tydeligere veiledning fra norske myndigheter, har de fleste norske banker etablert strenge regler for håndtering av transaksjoner og verdier fra kryptohandel. Dokumentasjon blir vurdert og eventuelt godkjent av banken.

Dersom du skal mine eller etablere handelsplattform for kryptovaluta må du kontakte kundesenter for ytterligere dokumentasjon.

Bankens regler ved kryptohandel

Sparebanken Sør har foreløpig etablert følgende regler når det gjelder verdier fra kryptohandel til konto i banken:

  • Det må fremlegges en oversiktlig og komplett dokumentasjon på alle transaksjoner fra kryptovaluta ble kjøpt til gevinsten ble/blir satt inn på konto i Sparebanken Sør.
  • Dersom handelen ble gjennomført via konto i annen bank, må det dokumenteres hvordan pengene som ble brukt til handelen opprinnelig er opptjent. Det oppfordres til å benytte samme bank hvor innskuddene på kryptobørsen ble foretatt fra, til å ta ut eventuell gevinst.
  • Ved utbetaling fra utenlandske kryptobørser må transaksjonen ha gått gjennom en kryptobørs som er rapporteringspliktig til norsk regulatorisk myndighet for at vi skal vurdere dokumentasjonen som mottas.

Vi ber om å få tilsendt dokumentasjon utarbeidet av den aktuelle kryptobørsen som går god for at dine transaksjoner er legitime. Utarbeidelse av en slik rapport må bestilles av deg for din egen regning. Det gjøres oppmerksom på at banken i tillegg kan komme til å kreve dokumentasjon utarbeidet av andre som tilbyr slike tjenester.

Liste over aktuelle børser finnes på Finanstilsynets hjemmesider her (åpnes i nytt vindu). Velg konsesjonstype «Vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta» og trykk «lag rapport».

  • Det må dokumenteres at formue og eventuell gevinst er bokført og rapportert til skattemyndighetene.
  • All dokumentasjon skal godkjennes av banken. NB! Selv om overnevnte dokumentasjon er mottatt kan Sparebanken Sør fremdeles avvise transaksjonen. Det må påregnes noen ukers behandlingstid.

Ved manglende overholdelse av disse reglene, kan kunden risikere at midlene blir frosset, inntil tilfredsstillende dokumentasjon er mottatt og godkjent. Det kan i noen tilfeller blir aktuelt å returnere midlene.

Innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere blir avvist

Vi presiserer at alle innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere vil bli avvist. Dette inkluderer blant annet Coinbase, Binance, Kraken og eToro.