Er du klar for fondssparing?

  •  

Nordmenn sparer mer enn noen gang.
Og det er bra.
Det store spørsmålet er om vi velger riktig spareform.

De fleste av oss sparer hovedsakelig på bankkonto. Det er trygt og godt, men med begrenset mulighet for god avkastning.

Når det gjelder sparepengene våre har vi en tendens til å overfokusere på frykten for å tape penger i spareformen vi velger, fremfor potensialet for avkastning.

I utgangspunktet er det en sunn grunnholdning at vi skal være forsiktige, men vi må være klar over at vi ved å kun spare på konto også gir fra oss muligheten for bedre avkastning på sparepengene
våre. Over tid kan dette utgjøre en betydelig forskjell.

BLOGGER: Plasseringsrådgiver Jon Anders PedersenGambling og sparing

Nordmenn elsker å gamble. I 2012 brukte vi 30 milliarder kroner på pengespill, som Lotto, Rikstoto og Joker. Drømmen om jackpot er stor.

Selv om det er en forsvinnende liten mulighet for at noen av oss skal dra inn den store premien, så prøver vi igjen og igjen - uke etter uke. Det er mulig det er god underholdning å bli like skuffet hver lørdag, men særlig fornuftig er det ikke.

I aksjefond plasserte vi i fjor 300 millioner kroner.
Altså kun én tidel av hva vi gamblet vekk.

Rundt fem prosent av husholdningenes samlede formue er plassert i aksjer og aksjefond.

Medelsvensson i fond

I Sverige, som vi liker å sammenligne oss med, er andelen over 25 prosent.

Nå skal jeg være forsiktig med å sette noe stempel på svenskene, ikke minst fordi min bedre halvdel er svensk, men Medelsvensson er vel ikke akkurat kjent for å strø rundt seg med penger.

De er vel minst like økonomisk fornuftige som oss, er de ikke?

Og de har altså plassert mer enn 25 prosent av den private formuen i aksjer og aksjefond. Mulig jeg ikke er helt objektiv, men her er jeg overbevist om at svenskene er de mest fornuftige av oss.

Sparing til pensjon

Selv om alle arbeidsgivere i Norge er forpliktet til pensjonssparing for sine ansatte, anbefaler vi også at du sparer selv.

Det er gjort endringer i pensjonsreglene som betyr at den enkelte må ta et større ansvar for sin egen pensjon. En smart måte å gjøre dette på er å sette av litt penger hver måned. De fleste av oss bør da sette disse sparepengene i et aksjefond.

Er det kort tid igjen til pensjon, bør du kanskje holde deg til bankkonto. Men begynner du sparingen tidligere er det ingen tvil om at du bør ha en høy andel aksjer i spareformen.

Høy historisk avkastning

På sparekonto kan du vente en rentesats på mellom tre og fem prosent.

Dette er langt lavere enn hva du kan forvente i aksjefond.

Den største og mest kjente børsindeksen, Dow Jones, har hatt en årlig avkastning i snitt på 10 prosent de siste 112 år. Oslo Børs har levert rundt 12 prosent årlig de siste 30 år. Og den svakeste tyveårsperioden på Oslo Børs har gitt en årlig avkastning på cirka åtte prosent.  

Aksjemarkedet svinger

Vi kommer imidlertid ikke utenom at aksjemarkedet svinger, og spesielt de siste årene har det vært urolig på børsen.

Noen har også opplevd at man med dårlig timing kan ha tapt penger på å spare i aksjefond, men dersom du har spart jevnt og trutt er bildet annerledes. Da kjøper du andeler både i oppgang og nedgang, og svingningene jevner seg ut.

Hvordan?

Hvordan skal du så gå fram hvis du ønsker å spare i fond? Det er jo så mye å velge i. Du er kanskje ikke interessert i eller oppdatert på aksjer og utviklingen på verdens aksjemarkeder heller.

Men der kan vi hjelpe deg på vei. Gjennom en samtale med deg, kan vi sette opp en spareplan og finne fondsalternativer som passer deg.

Du kan spare i ett fond eller velge flere. Sparingen er fleksibel. Du kan ta en pause i sparingen, stoppe den og selge deg ut når du vil. Men det beste er selvfølgelig at du holder deg til planen så langt det er mulig.

Du kan også selv opprette spareavtaler i nettbanken vår.

Nå er vi stort sett bedre enn svenskene i det meste. Er det ikke på tide at vi i hvert fall nærmer oss dem i forhold til sparing også?

Ta kontakt med din rådgiver og be om en sparesamtale.

Vi kan gi deg generelle råd, eller skreddersy en løsning som passer deg.

- Plasseringsrådgiver Jon Anders Pedersen, Sparebanken Sør Arendal.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank