Pensjonssparing eller

  •  

Jeg satte meg ned med pensjonsrådgiver Kenneth Sjåvåg for å se om jeg kunne, på noe som helst vis, forstå pensjonssparing. Og jeg forsto! Men moro blir det aldri…

Utgangspunktet mitt er som følger: Jeg har jobbet siden jeg var 24, og trodd i alle år at når jeg blir gammel, så får jeg pensjon og den blir grei nok til å kose seg litt så lenge jeg ikke har gjeld. Men plutselig er det ikke slik! Plutselig endret de reglene? Makan! Det er i alle fall det folk sier, alle de som har greie på det. Så hva skal jeg gjøre?

Norskpensjon.no

Jeg traff Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sørs kontor i Tvedestrand. Der satte vi oss ned og gikk igjennom hva jeg har opparbeidet av pensjon til nå, og hva jeg kan forvente frem til jeg går av som 67-åring. På nettsiden norskpensjon.no samles alt av relevant informasjon om meg på en plass – og om deg også. Etter innlogging finner jeg ut hvilken sum jeg får av folketrygden når jeg går av med pensjon.

Tilleggpensjon

Det er lovpålagt for arbeidsgivere å sette av minimum to prosent av lønn til arbeidstakers pensjon, såkalt obligatorisk tjenestepensjon. Dette kommer i tillegg til folketrygden. Jeg har noen års opptjening i Klp, og dermed kunne vi logge inn på klp.no, og gå inn på Min side der min kyndige rådgiver fant ut hva jeg kan forvente av tilleggspensjon fra de årene min tidligere arbeidsgiver betalte inn til dem.

Stusselig

Med det jeg har jobbet frem til nå, og det jeg antar å jobbe frem til jeg er 67, kunne rådgiveren min hjelpe meg å legge sammen hva jeg kan forvente i pensjon. Livsvarige utbetalinger gjelder først og fremst fra Folketrygden og ytelsesbaserte ordninger som man oftest har i det offentlige. Ordningene som er lovpålagt utbetales normalt over 10 år.

Slutter jeg å jobbe f eks som 63-åring, reduseres pensjonen også, og jeg fikk se utregninger på de scenarioer jeg lurte på. Pensjonen jeg kan forvente meg å få blir jammen ikke nok til å spise ute fem dager i uken og dra på utenlandstur fire ganger i året – så jeg syntes det var litt stusselig. Men hva er mine alternativer?

Valgmuligheter

  • Jeg får opptjening i folketrygden for arbeid opp til 75 år, det vil si at jeg vil få høyere pensjon hvis jeg jobber også ut over fylte 67 år – så jeg kan kanskje vurdere å jobbe mer enn jeg tenkte?
  • Jeg har lov å jobbe samtidig som jeg tar ut pensjon. Jeg kan ta ut full pensjon, eller delvis pensjon, og summen jeg får utbetalt baserer seg på alderen min da jeg begynner med pensjonsutbetalinger, summen av penger jeg har tjent opp til pensjon frem til da, og forventet levealder. 
  • Om jeg skulle leve forskrekkelig lenge og forbi forventet levealder, så kutter de ikke pensjonen min, altså. Puh! Pengene kommer også etter den alderen er passert. 
  • Jeg kan skaffe meg ekstra penger ved å spare i bank, i fond, i eiendom, i madrassen. Sistnevnte anbefales ikke…

Rådgiververktøy

Rådgiveren min i Sparebanken Sør hadde et snedig lite verktøy til hjelp for å kunne anbefale sparemåte for meg. Jeg har allerede lån og kontoer i banken, så det lå inne en del informasjon om meg i verktøyet allerede, og dermed gikk prosessen også mye kjappere. Jeg svarte på flere spørsmål omkring risiko og hvordan jeg ser på det å plassere pengene mine i forhold til hvor mye jeg vil tjene på sparingen. Jeg er ganske forsiktig av meg, så lavrisiko ble løsningen.

Kombinasjonsfond

Jeg blir anbefalt å spare i kombinasjonsfondet DNB Aktiv 50. Det er 50 % rentefond og 50 % aksjer, med spredt risiko over mange ulike og trygge selskaper, og forventet gjennomsnittlig rente på 5,60 % årlig. Jeg må innrømme at jeg ikke trodde fond og aksjer var lavrisikosparing, så dette krever litt tilvenning. Men det er nå en gang slik at jeg må jo på ett eller annet tidspunkt ta ansvar for alderdommen min. Og jeg nærmer meg 40 – etter sigende da vi bør begynne å spare til pensjon.

Trygghet

Jeg synes dette virker veldig skummelt, og da er det godt at pensjonsrådgiveren min anbefaler et årlig møte der vi kan se hvordan utviklingen i fondet er gått, og se om jeg vil gjøre justeringer. Dessuten fikk jeg et godt tips om å redusere risiko ytterligere når jeg nærmer meg pensjonsalderen. Husker ikke lenger hvorfor det var lurt - tror jeg trenger dette årlige møtet for å bli forklart ting om og om igjen, jeg…

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank