Start fondsparing tidlig!

  •  

Fondssparing kan for noen virke litt skummelt, men starter du sparingen fra tidlig alder og har is i magen gjennom årene kan du oppnå god avkastning.

Trygve startet tidlig

Etter å ha vunnet Sparebanken Sør sin sparekonkurranse i 2022, startet Trygve Eikild fra Åseral å spare i fond, 23 år gammel.

– Jeg startet med fondssparing tidlig i januar etter tips fra min rådgiver i banken, Anders Kjebekk. Han hjalp meg i gang, så nå setter jeg inn en tusenlapp i måneden, forklarer Trygve.

Han jobber som anleggsarbeider i Åseral, hos TT anlegg. Der har han jobbet i 7 år, etter at han tok fagbrev i fjell og bergverk.

Er fondssparing vanskelig?

På spørsmålet om han synes det er vanskelig å spare i fond, ler han litt og rister på hodet.

– Neida, tusenlappen trekkes automatisk fra kontoen min når lønningen kommer og jeg lar disse pengene stå urørt. Jeg har skjønt at cluet er å ha is i magen og la pengene vokse i løpet av flere år for best mulig avkastning.

Han råder alle som vil begynne å spare i fond til å ikke få panikk, selv om fondet kan synke. – Dette er en veldig offensiv spareform, så du må være forberedt på å tape og vinne gjennom årene.

Viktigheten av sparing har Trygve fått med seg hjemmefra. – Foreldrene mine fortalte meg ofte om sparing og hvorfor det var viktig. Hvis en hadde lyst på noe, måtte man spare og ha midler til det. Det er en lærdom jeg er glad jeg har i dag.

Sparinga går jevnt og trutt, og fondet svinger opp og ned. Det sank mye når krigen begynte, men nå ser det ut som det er på vei opp igjen. Det viktigste er uansett å fortsette å spare!

Trygve Eikild

Hopp i det - start fondssparing i dag

Trygve oppfordrer alle unge som ønsker å komme i gang med fondssparing til å bare hoppe ut i det. – Har du økonomi til å sette til side litt hver måned, vil du se resultater frem i tid. Det trenger ikke være mer enn en hundrelapp i starten, så kan du etter hvert sette inn et større månedlig beløp. Pengene vil vokse likevel.

Trygve er trygg på sitt valg om å spare i fond, selv om risikoen selvfølgelig er til stede. – Som nevnt må man tåle å se at fondet går opp og ned gjennom årene. Klarer man det, vil man etter hvert se gevinsten, nemlig at du tjener mer penger enn du setter vekk. Fondssparing gjennom flere år vil definitivt være den beste løsningen for størst mulig avkastning, avslutter Trygve.

Les mer om fondssparing og hvordan du kan komme i gang her!

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank