Sommerkjøp med digitale lommepenger

  •  

Lommepengekortet er bankkort for barn under 13 år.

Med Sparebanken Sørs lommepengekort slipper du å samle sammen kontanter for å gi barna lommepenger

Færre og færre av oss går nå rundt med kontanter på oss til daglig.

Når barna skal ha penger resulterer det ofte i en leteaksjon i hjemmet. Det kan være en utfordring å raskt skrape sammen nok kontanter.

Dette henger sammen med at samfunnet er i endring. Bankkort er i dag det desidert mest brukte betalingsmiddelet i Norge. Og hvert eneste år øker kortbruken vår.

Kontanthandel minker

Samtidig synker andelen med kontantbetaling. Mynter og sedler utgjør nå mindre enn fire prosent av husholdningenes pengebruk i Norge. 

Antall kontantuttak i minibank og butikk går ned. Kontanter er med andre ord ikke så stor del av samfunnet vårt lenger, og det er bakgrunnen for dette kortet, lommepengekortet.

Opplæring og trening

Lommepengekortet reduserer behovet for at foreldre må ha kontanter tilgjengelig.

Jeg tror også dette kortet gir en positiv effekt på opplæringen av våre håpefulle.

Det tar tid å lære om penger. Barna må lære at penger er en knapphetsressurs for de aller fleste.

At et betalingskort ikke er en utømmelig kilde til penger må også læres. På samme måte som at lommeboka blir tom, blir også kortet tomt om vi ikke prioriterer og gjør økonomiske valg.

Og digitale kroner vil være en mye større del av barnas hverdag når de vokser opp, enn våre tradisjonelle mynter.

Egne penger

Med lommepengekortet lærer barna å bruke sine egne penger.
I dag ender ofte vi foreldre opp med å betale for småkjøp for dem, fordi vi ikke har kontanter. Samtidig forsøker vi å lære dem verdien av å legge til side litt penger til is og andre ting de måtte få lyst på.

Når barna enklere kan gjøre egne kjøp, bidrar vi mer til trening i å prioritere enn om de vet at foreldrenes betalingskort likevel dukker opp så snart det er et behov for kontanter.

Bedre kontroll

En annen fordel med lommepengekortet er at vi foreldre får bedre kontroll på hva barna faktisk bruker pengene til. Vi vil til en hver tid være oppdatert på våre barnas transaksjoner og saldo i vår mobilbank eller nettbank. 

Når er det riktig at barna skal få betalingskort?

Slik jeg ser det, er det ikke noe fasitsvar her.

En 10-åring kan være ansvarlig nok til å bruke et betalingskort fornuftig. Samtifig kan en 12-åring være umoden for et eget kort.

Dette må vi som foreldre vurdere. Men du kan gjerne spørre våre rådgivere om veiledning.

Beløpsgrense

Vi har lagt inn en maksgrense på lommepengekortet, som medfører at barnet ikke kan bruke mer enn 400 kroner i uka på varekjøp selv om det skulle være dekning på konto. Kortet kan ikke overtrekkes.

Lommepengekontoen, som kortet er knyttet til, er ikke ment som en sparekonto. Til sparing har vi fremdeles Gullekonto og fond, som ikke er tilgjengelig for barnet alene.

Lommepengekontoen skal være en brukskonto for barnet, som foreldrene regulerer saldoen på.

Noen barn kan håndtere å ha 400 kroner på konto når de drar på leir eller cup, mens andre kanskje har behov for at foreldrene fordeler lommepengene ut over uken. Dette er enklere med kort enn med kontanter.

Du kan lese mer og bestille lommepengekortet her.

Av: Sissel Seljom Tidligere blogger
Blogg:
Ikke bare bank