Lommepengekortet i praksis

  •  

Barn er så forskjellige, og det var spennende å se hvordan åtteåringen vår ville behandle pengene når han fikk lommepengekortet - bankkortet for barn.

Mamma, kan jeg hente posten?

Vi ventet på at lommepengekortet skulle bli tilsendt, dermed denne uvanlige interessen for å hente inn posten hver dag. Det varte en uke, så kom kortet, og siden har vi stort sett hentet posten selv.

Overføre penger på konto

Med en splitter ny lommepengekonto var åtteåringen klar for å teste dette symbolet på ”stor gutt”. Først trengte han penger på kontoen sin. Han gav meg kontanter, og så viste jeg hvordan jeg overførte penger til kontoen hans via mobilappen min. På et minutt hadde han lommepenger for sommeren på kortet sitt, og var klar!

Ut og handle

Så spaserte vi gjennom skogen bort til kafeen for å handle is. Det er ikke bare de store hendelsene som skolestart og første tannfelling som betyr noe for barna, det kan være selv de enkleste ting – som første gang han selv kunne ta frem kortet sitt og betale for isen. Det ble gjort med andakt og spenning, og koden husket han heldigvis.

Kan jeg betale selv?

Og siden da har han handlet seg en is av og til, selv på vanlige kafébesøk spør han om å betale selv – fordi det er så moro! Den gleden regner jeg med går over etter hvert, men så lenge lommepengene for sommeren ennå ikke er brukt opp, så varer den nok litt til. Enn så lenge betyr det at han er stor gutt.

Dette har vi lært sålangt:

  • La barnet sette kontanter inn på lommepengekontoen - det kan gjøres enkelt med kontanttjenester i butikk.
  • Eventuelt la barnet ditt se på når du overfører penger i nettbank eller mobilbank. På det viset forstår barnet at kortbruk benytter ekte penger.
  • Sjekk at barnet har oversikt over saldoen sin fra tid til annen.
  • Har barnet smarttelefon, hjelp å sette opp Kortkompis slik at barnet kan se saldo og hva som går inn og ut av kontoen.
  • Kortkoden kan lett glemmes når det er gått en stund siden sist kortet ble brukt – så den bør huskes av deg også. Dersom koden forsvinner, må dere kontakte banken for å få tilsendt ny kode.
  • Husk at dere bestemmer hvor mye barnet får ha på konto, og grensen for uttak og betaling per 4 dager er opptil 1000 kr for uttak og 1000 kr for betaling.

Liten observasjon til slutt: Hos vårt barn har et kort gjort at han bruker mindre penger enn før - noe vi synes er helt greit. Kanskje får dere andre erfaringer med kort for barn.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank