BSU: Den aller største sparegrisen

  •  

BSU er den beste sparegrisen for unge som drømmer om å kjøpe egen bolig.

Noen tror på karma. Du gjør gode gjerninger, og gode ting skjer tilbake. 
Jeg, derimot, tror på BSU. Jeg setter inn 25 000 kroner i året, og får renter pluss 5000 kroner tilbake.

Når du er ung ønsker du gjerne å leve i nuet.

Du klarer ikke å tenke lenger enn til hva du skal ha på deg på neste fest, og det er ingen som dømmer deg for det. Men det kommer en dag hvor du går lei av huseiere som ber deg slutte å spille musikk etter klokken 17, som bestemmer hvor ofte du skal vaske vinduene og som bruker tre uker på å komme ned og fikse det ødelagte modemet.

Da kan det være greit å spare til et selveid sted å bo, ved hjelp av en boligsparing for ungdom-konto (BSU).

BSU er altså en boligsparingsavtale for unge mennesker. Du kan spare aktivt på BSU-kontoen din til du har fylt 33 år. Om du eksempelvis har sparer fra du er 21 år, vil disse 12 årene med egensparing (sett at du har fylt opp beløpsgrensen hvert år) utgjøre hele 300 000 kroner. 

Trehundretusen! 

(Dette er fra 2017 maksgrensen for sparing i BSU. Les mer om de gjeldende BSU-reglene her.)

Men det stopper jo ikke der. I tillegg gir Sparebanken Sør deg bankens beste rente på sparebeløpet. Så du har alt å vinne på å spare penger på BSU-kontoen.

Nå har det seg også slik at staten har sett BSU-sparingens verdi for unge mennesker, så de gir deg opptil 5000 kroner i skattelette dersom du har spart 25 000 kroner i løpet av året og du har en inntekt over frikortgrensen. De gir deg altså penger tilbake for at du har spart til egen fordel. Det er som å kjøpe et flakslodd du vet det er gevinst på.

"Du kaster penger ut av vinduet" er det hyppigst brukte argumentet leietakere får høre fra de som oppfordrer til å heller kjøpe leilighet.

Bildet viser studentblogger Thea som kaster penger ut av vinduet

Selv mener jeg ikke at du kaster penger ut av vinduet ved å leie leilighet, i alle fall ikke i større grad enn du gjør når du bruker penger på mat. Begge utgiftspostene er penger du bruker og aldri ser noe til igjen, men du trenger mat, og du trenger et sted å bo.

Jeg må likevel innrømme at når man først skal bruke penger på å bo, ville det være fantastisk om disse pengene var en investering, og det blir de kun om du betaler ned på en leilighet du eier selv.

Derfor sparer jeg til å kjøpe min første bolig.

Dette målet er i alle fall en motiverende tanke for meg når jeg overfører sårt trengte penger til en konto jeg ikke kommer til å benytte meg av før mine første aldersrynker har ankommet pannen. Men så kommer jeg jo på, at om jeg sparer disse pengene fra nå, så slipper jeg i alle fall unna bekymringsrynkene om noen år. Og disse er langt verre.

Bildet viser forskjellen på aldersrynke og bekymringsrynke

På et eller annet tidspunkt kan det føles litt meningsløst å vri om nøkkelen til en dør du ikke eier selv, og du kommer til å få lyst til å etablere deg. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å spare så mye som 2083 kroner i måneden, men for studenter og unge generelt, finnes det flere smutthull til denne sparesuksessen:

  • Ønsk deg penger til BSU-kontoen i jule- og bursdagsgave. Du slipper å få luer som klør og glorete lysestaker av besteforeldre, besteforeldrene dine slipper å få leddgikt ved å slite med å pakke inn fysiske gaver, og du er ett steg nærmere et leilighetskjøp. Vinn-vinn-vinn-situasjon.
  • Om du har fast eller deltidsjobb, sett gjerne av et fast trekkbeløp som overføres automatisk fra lønnskonto til BSU-konto samme dag som du får lønn. Du rekker ikke å tenke «wow, så mange penger jeg har til rådighet!» før en andel av disse er videreført. Det du ikke ser, har du i dette tilfellet godt av.
  • Enda et tips som betinger en deltidsjobb: Når feriepengene ankommer, prøv å overfør så mye som mulig av disse. Sparer du for eksempel 10.000 kroner av feriepengene, trenger du bare å spare 1364 kroner de resterende elleve månedene for å fylle opp kontoen.
  • Innstill deg på at du ikke får igjen på skatten. Dette er penger du ikke kan regne med å få, med mindre du har stålkontroll på økonomien din. Så om du får skattepenger tilbake er det kun en bonus. Får du ikke igjen på skatten, er eneste konsekvens at du har like mye penger den måneden som alle andre måneder. Det er sjelden man kan belage seg på å få igjen på skatten, og da føles det mindre bittert å la disse gå direkte til BSU-kontoen.
  • Jeg har selvinnsikt nok til å vite at penger jeg ikke sparer brukes på tull. Jeg kan spare så målrettet jeg bare vil, men etter at jeg startet med SmåSpar, som overfører 10 % av beløpet jeg drar kortet mitt på hver gang, har jeg spart 690 kroner kun den siste måneden. Dette gjør jeg i tillegg til å spare et planlagt og fastsatt månedlig beløp. Du kan bestemme om du vil runde av beløpet eller overføre et fast beløp hver gang du drar kortet.
  • To ganger i året mottar vi studenter ekstra store stipend. Pensumbøker koster sin vekt i gull, men de koster langt i fra hele stipendet du mottar – dette er en ypperlig sjanse til å avse et større beløp til BSU. 


Ville ikke du ha kjøpt et flakslodd du visste det var gevinst på?

Av: Tommy og Thea Studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank