Din egen BankID

 •  

BankID er personlig, akkurat som signaturen din.

BankID er et personlig sikkerhetssertifikat som identifiserer deg som person, på lik linje med førerkortet ditt. BankID brukes som din elektroniske signatur på nett.

Du kan bruke BankID til å identifisere deg på nettet og signere dokumenter elektronisk.

Har du BankID i Sparebanken Sør, er du foreløpig avhengig av å ha en egen kodebrikke. Du kan imidlertid også bruke BankID-appen, og vi har også BankID på mobil. Det betyr at du kan bruke mobiltelefonen din istedenfor kodbrikken ved pålogging i nettbanken.

BankID er personlig

Vi vet at mange av kundene våre har felles økonomi, felles kontoer og derfor benytter én felles nettbank. Det betyr også at én BankID er blitt brukt av flere personer i en familie.

Utfordringen med denne løsningen er at kontoene, nettbanken og BankID er knyttet til deg personlig og ikke til dere i fellesskap. Det betyr at dersom du signerer en avtale elektronisk og benytter din ektefelles BankID, er det din ektefelles signatur som er registrert på dokumentet, ikke din.

Dere kan ha hver deres nettbank og likevel ha de samme kontoene inn i begge nettankavtalene, men dere har hver deres BankID til pålogging.

Hvorfor din egen BankID?

Fordi din egen BankID forenkler innloggingsprosessen på de nettstedene som tilbyr elektroniske søknader og elektronisk signering.

Det finnes andre påloggingsmulighet også, men de kan variere på de forskjellige nettstedene. Har du BankID, kan du logge deg inn på alle offentlige nettsteder, i tillegg til mange ikke-offentlige nettsteder.

Hvordan bestiller jeg min egen BankID?

 1. Er du kunde i Sparebanken Sør kan du ta kontakt med kundesenteret vårt og bestille nettbankavtale. Kunden må komme til banken for å signere avtale, samt vise pass.
  - Du får opprettet nettbankavtale og tilsendt kodebrikken.
 2. Logg deg inn i nettbanken med ditt fødsels- og personnummer, passord og engangskode fra kodebrikken. Passord får du tilsendt ved opprettelse av nettbankavtalen.
 3. I nettbanken velger du BankID og går gjennom bestillingsløypen.
  - Det tar et par minutter, så har du fått din egen BankID.
 4. Neste gang du logger deg inn, logger du inn med din personlige BankID.

Det digitale Norge

Regjeringens intensjon er at vi skal bli mer digitale, noe som betyr at flere og flere tjenester skal tilbys elektronisk. Du skal da kunne bruke din elektroniske signatur for å få tilgang til dem. I tillegg skal også posten sendes digitalt til vår personlige postkasse (digipost.no).

Allerede i dag er mange tjenester digitale:

 • Innlevering av skattemeldingen
 • Søknad om kommunale barnehager
 • Skolesøknader
 • Søknad om lån og stipend fra Lånekassen
 • Søknad om studentbolig
 • Ha oversikt over forsikringer og pensjon
 • Søknad om pensjon
 • Lånesøknader i bank
 • Signere forsikringsavtaler
 • Ha oversikt over dine resepter
 • andre

Nye digitale tjenester kommer fortløpende.

Mer om BankID hos bankid.no. (åpnes i nytt vindu)

Foto av Åsmund Myklevoll, ansvarlig digital sikkerhet
Av: Åsmund Myklevoll Ansvarlig digital sikkerhet
Blogg:
Ikke bare bank