Meny

Per Kristian Nygård vant kunstnerprisen

Under en digital prisutdeling torsdag kveld ble Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022 tildelt Per Kristian Nygård. Prisen på 150 000 kroner er en av landets største kunstnerpriser.

Vinneren av Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022 til venstre og vinner av publikumsprisen i midten.

På bildet: Vinneren av Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022 Per Kristian Nygård (til venstre), vinner av Publikumsprisen Amir Asgharnejad (i midten), og nominerte Gunnhilde Høyer (til høyre).

Dokumentasjon på levd liv

Prisen vant han for sin serie Forandring som en form for repetisjon, hvor han har trykket brukte skjærefjøler som tresnitt. Fjølene er fra 1930-40 tallet, og har over flere generasjoner fungert som et hverdagsobjekt til folks daglige liv. Fjølene er hentet fra nabolag som ble ansett som fattige. Siden har disse nabolagene gjennomgått en stor gentrifiseringsprosess. Trykkene blir dermed dokumentasjon på levd liv og understreker et fysisk, sosialt og kulturelt fenomen i vår tid; forvandlingen av arbeiderklassestrøk til bydeler for mer velstående grupper i samfunnet.

Årets utstilling er virtuell. Her er Nygårds vinnerbidrag Forandring som en form for repetisjon.

Juryens begrunnelse

– Kandidaten har utmerket seg ved å sette søkelys på et tidsaktuelt tema i sitt verk, hvor det politiske aspektet løftes frem på en poetisk og konseptuell måte.  

Verket virker ved første øyekast lukket og innadvendt. Skapt ut ifra en tilsynelatende enkel handling, åpner det imidlertid for en rekke interessante temaer.

Kunstneren er opptatt av hvordan arkitektur speiler ulike verdier i samfunnet, og løfter frem et prosjekt som skaper relevans i dagen i dag.

Tematisk løfter verket frem klasseforskjeller i det sosialdemokratiske prosjektet, både på et mikro- og makro-politisk plan.

Ved å lage tresnitt ut ifra brukte, innebygde skjærefjøler i kjøkkenbenker fra 1930-40 tallet ser vi spor av enkeltmenneskers hverdagsliv tegnet ned i flaten, samtidig som dens form refererer til et større samfunnsprosjekt hvor disse en gang var en del av en gitt arkitektur.

Årets jury

Trond Skjæveland, leder marked og kommunikasjon, Sparebanken Sør
Karl Olav Segrov Mortensen, kurator, Kunstsilo
Marianne Zamecznik, kurator, Trondheim Kunstmuseum
Iselin Shumba, skuespiller og samfunnsdebutant

Amir Asgharnejad vant Publikumsprisen

I tillegg til hovedprisen, ble publikum oppfordret oppfordret til å stemme frem sin favoritt. Den med flest stemmer vinner Publikumsprisen på 25 000 kroner. I år gikk prisen til Amir Asgharnejad som vant med et klart flertall – han fikk 441 stemmer av totalt 620.

Debuterte i virtuell Kunstsilo-utstilling

Til forskjell fra tidligere var det i år en digital presentasjon av de nominerte kunstnerne fremfor en fysisk utstilling. – Siden museet er på flyttefot, er vi glade for at vi fremdeles har mulighet for å markere kunstnerne på en annerledes og nyskapende måte, sier kurator Hanne Cecilie Gulstad.

Årets utgave er nemlig virtuell, hvor publikum får oppleve arbeider av kunstnerne Per Kristian Nygård (43), Amir Asgharnejad (37) og Gunnhilde Høyer (39) kuratert i et gallerirom basert på en av utstillingssalene i Kunstsilo. Kunstnerne er de første som får en følelse av hvordan de nye lokalene til Kunstsilo blir. I tillegg får hver kunstner en digital presentasjon av sin karriere og arbeider på nett, i form av videoportretter og visuell historiefortelling.

– Vi synes det var et spenstig forslag fra Kunstsilo å utvikle årets utstilling virtuelt. Det muliggjør jo at folk fra hele Norge kan besøke utstillingen, når den er tilgjengelig for alle som har en PC. Vi ønsker å løfte frem kunstnere i vår region, og dette er en mulighet for oss å bidra til det på en innovativ måte, sier leder for marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, Trond Skjæveland.

Her kan du se den virtuelle utstillingen (åpnes i nytt vindu).

Foto av de fire nominerte til Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020

Sparebanken Sør Kunstnerpris

Kunstnerprisen deles ut annethvert år til en ung kunstner fra regionen. Prisen er på 150 000 kroner. Sparebanken Sør Kunstnerpris har etablert seg som en viktig pris for unge kunstnere fra Agder. 

Illustrasjonsfoto til samfunnsansvar

Sparebanken Sør Idrettsstipend

Vi ønsker å hjelpe unge idrettstalenter i regionen med å nå sine mål. Derfor gir vi ut Sparebanken Sør Idrettsstipend.

Illustrasjonsbilde | konsertbilde

Musikkpris

Vi deler ut Sparebanken Sør Musikkpris i samarbeid med Sørf (Sørnorsk kompetansesenter for musikk) til unge talenter i Agder og Telemark.