Meny

Sparebanken Sør gir 30 millioner kroner til nasjonalt kompetansesenter for havvind

– Ved å bevilge midler til etablering og drift av et nasjonalt kompetansesenter, trekker vi flinke folk og miljøer sørover og bidrar til omstilling og utvikling av hele landsdelen, sier Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør.

Sparebanken Sør gir 30 millioner til nasjonalt kompetansesenter for havvind

På bildet, fra venstre: Tom Fidjeland, administrerende direktør GCE NODE, Eva Kvelland, direktør marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, Jan Oddvar Skisland, ordfører Kristiansand, Geir Bergskaug, administrerende direktør Sparebanken Sør, Sanne Jordan, påtroppende prosjektleder havvind, GCE NODE, Rune Klausen, prosjektleder Fremtidens Havvind.

Havvind er i vinden, og kompetansesenteret skal etableres allerede før sommeren.

– Regjeringen gav i fjor fem millioner over statsbudsjettet til et nasjonalt kompetansesenter for havvind i Kristiansand. Det var et startskudd og en tydelig marsjordre. Nå har Sparebanken Sør utstyrt oss med løpesko på veien mot etableringen av senteret. Vi regner med at de første ansettelsene gjøres før sommeren, sier Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand, i en pressemelding.

Han gleder seg stort over Sparebanken Sørs gave på 30 millioner kroner fordelt på tre år. For banken var det naturlig å bidra til storsatsingen på en industri som passer bra for en landsdel med sterk kompetanse innen offshoreteknologi.

– Ingenting på Sørlandet er hottere enn havvind akkurat nå. Landsdelen står samlet og har allerede tatt en ledende nasjonal posisjon innen havvind. Kompetanse gir forsprang, sier Bergskaug.

Han møter begeistring og glede blant havvindaktører på Sørlandet.

– Det er en fantastisk gave og anerkjennelse fra Sparebanken Sør! Vi tror senteret vil fungere som en magnet på nasjonale og internasjonale aktører som har ambisjoner for utvikling av havvind på norsk sokkel, sier Tom Fidjeland, administrerende direktør i teknologiklyngen GCE NODE, og Rune Klausen, leder av Fremtidens Havvind, et prosjekt som har samlet alle havvindaktører på Sørlandet.

Ved fremleggelsen av forrige statsbudsjett var Sørlandet den eneste regionen som fikk øremerkede midler til utvikling av havvindkompetanse.

– Både statsministeren og energiministeren har gått i spissen for dette arbeidet. Det er fantastisk at fem millioner i statlige midler kan utløse 30 millioner i private midler. Vi har fått tydelige signaler om at senteret også får økte bevilgninger over statsbudsjettet fremover. Kristiansand blir en spydspiss for havvind-kompetanse, sier ordfører Skisland.

Per-Helge og Grete får 7000 i kundeutbytte i 2023 fra Sparebanken Sør.

En hyggelig overraskelse fra banken

Sparebanken Sør deler nå av overskuddet sitt, og kundeutbytte kan bli utbetalt til både personkunder og bedriftskunder med innskudd og lån i banken. For Grete og Per-Helge utgjør det flere tusen i året.

Disse får støtte fra Sparebanken Sør turstimidler i 2023

Disse får støtte fra Sparebanken Sør turstimidler i 2023

En million er fordelt til turstiprosjekter fra Jæren til Sandefjord.