Digitale lommepenger til barna

  •  

Med Sparebanken Sørs nye Lommepengekort slipper du å samle sammen kontanter for å gi barna lommepenger. 

Færre og færre av oss går nå rundt med kontanter på oss til daglig.

Når barna mine skal ha penger resulterer det ofte i en leteaksjon i hjemmet. Det kan være en utfordring å raskt skrape sammen nok kontanter.

Marius Gabrielsen, banksjef ForretningsutviklingDette henger sammen med at samfunnet er i endring. Bankkort er i dag det desidert mest brukte betalingsmiddelet i Norge. Og hvert eneste år øker kortbruken vår.

Kontanthandel minker

Samtidig synker andelen med kontantbetaling. Mynter og sedler utgjør nå kun seks prosent av betalingene våre her i landet.

Antall kontantuttak i minibank og butikk går ned. Kontanter er med andre ord ikke en så stor del av samfunnet vårt lenger, og det er bakgrunnen for at vi nå lanserer Lommepengekortet.

Opplæring og trening

Lommepengekortet reduserer behovet for at foreldre må ha kontanter tilgjengelig.

Jeg tror også dette kortet gir en positiv effekt på opplæringen av våre håpefulle.

Det tar tid å lære om penger. Barna må lære at penger er en knapphetsressurs, for de aller fleste.

At et betalingskort ikke er en utømmelig kilde til penger må læres. På samme måte som at lommeboka blir tom, blir også kortet tomt om vi ikke prioriterer og gjør økonomiske valg.

Og digitale kroner vil være en mye større del av barnas hverdag når de vokser opp, enn våre tradisjonelle mynter.

Med Lommepengekortet lærer barna å bruke sine egne penger.
I dag ender ofte vi foreldre opp med å betale for småkjøp for dem, fordi vi ikke har kontanter. Samtidig forsøker vi å lære dem verdien av å legge til side litt penger til is og andre ting de måtte få lyst på.

Når barna enklere kan gjøre egne kjøp, bidrar vi mer til trening i å prioritere enn om de vet at foreldrenes betalingskort likevel dukker opp så snart det er et behov for kontanter.

Bedre kontroll

En annen fordel med Lommepengekortet er at vi foreldre får bedre kontroll på hva barna faktisk bruker pengene til. Vi vil til en hver tid være oppdatert på våre barnas transaksjoner og saldo i vår mobilbank eller nettbank. 

Når er det riktig at barna skal få betalingskort?

Slik jeg ser det, er det ikke noe fasitsvar her.

En 10-åring kan være ansvarlig nok til å bruke et betalingskort fornuftig. En annen 12-åring derimot kan være umoden for et eget kort.

Dette må vi som foreldre vurdere. Men du kan gjerne spørre våre rådgivere om veiledning.

Beløpsgrense

Vi har lagt inn en maksgrense på Lommepengekortet, som medfører at barnet ikke kan bruke mer enn 400 kroner i uka på varekjøp selv om det skulle være dekning på konto. Kortet kan ikke overtrekkes.

Lommepengekontoen, som kortet er knyttet til, er ikke ment som en sparekonto. Til sparing har vi fremdeles Gullekontoen, som ikke er tilgjengelig for barnet alene.

Lommepengekontoen skal være en brukskonto for barnet, som foreldrene regulerer saldoen på.

Noen barn kan håndtere å ha 400 kroner på konto når de drar på fotballeir, mens andre kanskje har behov for at foreldrene fordeler lommepengene ut over uken. Dette er enklere med kort enn med kontanter.

Vi synes det er veldig spennende å kunne utvide produktfamilien vår med dette kortet.

Jeg håper og tror at dette vil dekke et behov hos familier i Agder og Telemark.

Du kan lese mer om Lommepengekortet her.

Marius Gabrielsen, banksjef Forretningsutvikling
Sparebanken Sør 

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank