Er det trygt å handle på internett?

  •  

Det florerer av svindelhistorier etter handel på internett. Hvor trygge kan vi være på at vi får varene vi bestiller og at nettbutikken har gode hensikter?
Her er noen tips.

Fortellinger om falske nettbutikker, identitetstyveri og tømming av bankkontoen, kan være nok til å skremme mange tilbake til midten av 1900-tallet. Til kontanter og butikklokaler i nærområdet.

Forbrukerombudet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som er blitt svindlet, eller som er redde for å bli svindlet ved netthandel. 

Bedragere utnytter vår tillit og usikkerhet. 

Du har hovedsaklig tre typer svindel ved netthandel: Butikkene som ikke sender deg varene du har betalt for, de som selger deg falske varer og nettsidene som stjeler og misbruker dine sensitive opplysninger.

Men går du noen ekstra runder, før du kjøper buksa, skoene, pc-en eller kameraet, kan du redusere risikoen betydelig.

Gjør research

Hvis nettsiden du vil handle på har urent mel i posen, er det sannsynligvis andre personer som har blitt lurt før. Gå til en søkemotor og gjør et søk på domenet, gjerne i kombinasjon med ord som svindel, scam, fraud eller lignende. Da vil du raskt kunne finne andre brukeres negative erfaringer.

Du kan også sjekke forbrukerombudets liste over useriøse nettbutikker. (Dette er ingen fullstendig oversikt.)

Handle kun i butikker du kjenner eller som virker seriøse.

Finn kjøpestedets kontaktinformasjon og hvordan du kan reklamere på kjøpet. Les også gjennom avtaler og vilkår som gjelder for nettbutikken.

Oversatt side?

En hovedregel er at butikker med .no-adresse er tryggere enn mange utenlandske sider. Nettsider med .no-domene må være tilknyttet et selskap registrert i Norge. Men det kan selvsagt være svindlere i disse kanalene også.

Språket kan gi en god indikasjon på seriøsiteten i nettbutikken.

Er det mange skrivefeil?

Virker det som teksten er automatisk oversatt til norsk med Google Translate? Da bør det ringe noen bjeller om at det ligger ugler i mosen.

Kortbetaling

Har du lagt inn en betaling i en tvilsom nettbutikk, er det greit at svindlerne ikke får et sugerør inn i hele brukskontoen din. 

Det er derfor lurt å bruke kredittkort, når du driver med netthandel. Hvis du har betalt med kredittkort og blir svindlet, kan du også få dekket tapet ditt av kredittyter. 

Ved kjøp på internett skal kortnummer samt utløpsdato på kortet oppgis i den rekkefølgen det står på kortet. 

Flere og flere brukersteder på internett har installert sikrere løsninger for kortbetaling. Ved handel på disse brukerstedene må du i tillegg til opplysninger fra kortet ha tilgjengelig kodebrikken (Go3-brikken) som benyttes i nettbanken.

Sunn fornuft

Det som er spennende med å handle på internett er det enorme utvalget, i tillegg til at du kan finne varene billigere enn i vanlige butikker.

Men vær på vakt. Er tilbudet for godt til å være sant, så er det som regel det. 

Da er det kanskje falske produkter som selges, eller så har ikke selgeren til hensikt å sende deg noe som helst.

Kjenn litt på magefølelsen. 

Tar du noen forholdsregler, trenger det ikke være så skummelt å handle på nett.  

Av: Hans Jacob Brekke Ansvarlig kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank