Økonomiblogg fra studentlivet

  •  

STUDENTBLOGGER: I månedene fremover vil jeg dele mine økonomiske erfaringer som fersk student i Trondheim.

Som student er det mange utfordringer - både faglig og økonomisk. Hadde det ikke vært fint å få litt tips og råd når det kommer til studentøkonomien? Da har du kommet riktig!

 

 

Det var en gang en liten jente fra den lille bygda Fyresdal, lengst vest i Telemark. Hun hadde store drømmer og en enorm eventyrlyst.

Da hun var fem år ville hun bli brannmann. Etter hvert som årene gikk, forandret interessene seg. Om hun tok et valg morgenen, kunne hun ha forandret mening før middag samme dag. Idéene var mange, og hun skulle være innom både politi, kokk, veterinær, journalist og ingeniør før hun landet på det endelige valget.

Valget ble tatt, og den lille jenta, som ikke var så liten lenger, hadde planen klar; hun skulle bli medisinstudent og forhåpentligvis ende opp som lege ved fullførte studier.

Jenta med de store drømmene heter Ragnhild. Og det er meg. Jeg er ny blogger her på bloggen til Sparebanken Sør. Nå er jeg 20 år gammel, og skal ta fatt på studentlivet.

Studier i Trondheim

Det er på tide for meg å flytte ut av den flotte hjembygda mi, og få oppleve storbylivet. Akkurat nå har jeg, som ungdommer flest, et behov for litt større forhold enn det Fyresdal og Vest-Telemark kan gi meg.

Valget av studentby falt på Trondheim. Et veldig lett valg. Jeg har ikke hørt annet enn positive ting om bartebyen.

Det er ikke bare en vakker by - studiemiljøet er enormt og det skjer ting hele tiden. Med over 30.000 studenter i en by med 180.000 innbyggere, er det ikke vanskelig å forestille seg at studentene setter et stort preg på byen. 

Ikke minst er NTNU et anerkjent universitet, noe som selvsagt er en viktig faktor.

Krevende år venter

Faktisk har jeg låst meg til ikke mindre enn seks år på skolebenken. Forhåpentligvis blir de seks årene fantastiske, lærerike og innholdsrike, men jeg er også veldig forberedt på at det blir beinhardt. Blod, svette og tårer blir et fast innslag hvert eneste år. Ikke bare blir det hardt med hensyn til det enorme pensumet, og de vanskelige eksamenene jeg skal slite meg igjennom, men det er også et økonomisk perspektiv.

Som student gjelder det å ha orden på pengene. Du må bruke hver eneste krone riktig slik at faste utgifter er betalt før du kan gi deg selv lov til å bruke penger på fornøyelser. Når jeg sier faste utgifter, tenker kanskje du på husleie?

Student med egen bolig

Det er jo husleie mesteparten av stipend og lån går med til å betale. For min del blir det ingen utgifter til husleie, men til renter. Renter på hva? Jo, renter på lån i Sparebanken Sør. For jeg har nemlig kjøpt meg leilighet!

Det var søsteren og broren min som satt meg på idéen om å gjøre noe litt annerledes og mer "utradisjonelt" enn å gå inn på leiemarkedet i Trondheim. Å kjøpe leilighet som en 20-årig førsteårsstudent?! Er det mulig da?! Ja, det viste seg å være mulig. Hvordan? Det skal jeg fortelle deg i et senere blogginnlegg.

Deler mine erfaringer

I mine blogginnlegg kommer jeg til å dele mine erfaringer og økonomiske tanker fra studentlivet, og gi smarte tips til sparing og forbruk. Ikke minst vil jeg fortelle dere om feilene jeg kommer til å gjøre, slik at du også kan lære av dem. Dermed kan du unngå noen unødvendige oppoverbakker og omveier på den noen ganger så kronglete (student)livets vei.

Jeg er blant annet veldig glad i å lage mat, og er opptatt av et sunt kosthold. Noen ganger er det ikke like lett å finne matvarer som er både billige og sunne. Jeg kommer derfor til å dele noen tips og oppskrifter på rask, enkel, rimelig og sunn mat. Du trodde ikke den kombinasjonen gikk an? Å joda! Jeg vil helt enkelt prøve å gjøre livet ditt litt enklere. Selvfølgelig gjelder dette bare den økonomiske delen - jeg kan dessverre ikke gi deg kjærlighetsråd eller holde styr på timeplanen din.

Alt tyder på at studentlivet blir helt fantastisk. Om både du og jeg er flinke til å holde styr på studentøkonomien i tillegg, tror jeg dette blir en braksuksess.  

Flytting og innredning

Studiestart nærmer seg med stormskritt. Jeg har fått studieplass og fikset meg tak over hodet. Alt som gjenstår er interiørplanlegging og flytting. For ikke å glemme den o’ store IKEA-turen, som muligens kan falle under kategorien ekstremsport. Hvordan akkurat det går, får du vite i mitt neste innlegg!

Har du noen smarte tips når det gjelder studiestart og/eller flytting, sleng veldig gjerne inn en kommentar nedenfor.

Lykke til med studiestart, dere!
- og husk å betale semesteravgiften i tide!

Blogg:
Ikke bare bank