Forskjellen på kodebrikke, BankID og BankID på mobil

  •  

På bildet ser du kodebrikken. Denne får du når du oppretter nettbank i Sparebanken Sør. Med denne kan du logge inn i nettbanken - og i nettbanken kan du bestille BankID og BankID på mobil.

Lurer du på om det er forskjell på kodebrikke og BankID, og hva er BankID på mobil og BankID-appen i alt dette? Vi forklarer de ulike innloggingsløsningene for deg.

Omtrent alle banker i Norge, offentlige tjenester og andre organisasjoner benytter seg av ulike sikkerhetsløsninger for innlogging, identifisering og signering på nett. Men hva er egentlig de forskjellige løsningene?

Dette er kodebrikke

En kodebrikke, også kalt sikkerhetskort, er en engangskode-løsning du bruker for å identifisere deg på nettet. Vi har bilde av kodebrikken øverst i artikkelen. Denne mottar du når du skaffer deg nettbank i en norsk bank. Du får også et passord til første gangs pålogging i nettbank, og passordet kommer via SMS eller e-post. Dette endrer du til ditt eget personlige passord første gang du logger inn. 

Når du logger deg inn i nettbanken, gjør du det med engangskode fra kodebrikken sammen med ditt personlige passord. Kodebrikken generer en engangskode som stadig endres. Kodebrikke utstedes kun av banker i Norge, og du trenger denne for å bestille deg BankID og BankID på mobil.

Du bestiller en ny kodebrikke ved å logge deg inn i nettbanken og sende oss en melding om å sende deg en ny kodebrikke, eller ved å ringe oss på telefon 38 10 92 00.

Sparebanken Sør

Dette er BankID

BankID er en løsning for personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet, slik du bruker pass eller førerkort i den fysiske verden. Med BankID får du en enklere hverdag. Du kan benytte samme BankID uansett hvilken norske bank du logger deg inn i.

Du bestiller BankID i nettbanken, og du må bruke enten kodebrikke med engangskode eller BankID-appen sammen med BankID. Merk deg at det passordet du lager til BankID er veeeldig lett å blande med pålogging uten BankID - så tenk smart og tenk sikkerhet når du lager passord.

Du bruker BankID som en elektronisk legitimasjon, for eksempel når du logger deg inn i nettbanken eller nettbedrift. Du kan bruke BankID til elektronisk signering av avtaler og dokumenter, for eksempel søknad om barnehageplass, adresseendring og refinansiering av lån. En elektronisk signatur med BankID er like bindende som en håndskrevet signatur på papir.

BankID utstedes av banken og kan bestilles i nettbanken. Du bruker den fysiske kodebrikken eller BankID-appen sammen med BankID-passordet ditt når du logger inn med BankID.

Sparebanken Sør

 

Les mer om BankID her.

BankID-app erstatter kodebrikken

BankID-appen kan lastes ned til mobilen din, og denne erstatter kodebrikken om du logger inn eller signerer med BankID. Den er enklere og raskere å bruke enn BankID på mobil, og mobilen har du jo med deg stort sett over alt. Du laster ned appen i App Store eller Google Play, og aktiverer den med BankID eller BankID på mobil. Men ikke kast kodebrikken, for du trenger den om du mister mobilen og må skaffe deg ny, for eksempel.

Les mer om BankID-appen her

Dette er BankID på mobil

BankID på mobil betyr at du bruker mobilen som brikke for identifisering og signering på nettet. Med BankID på mobil kan du logge deg enkelt og sikkert inn i nettbanken uten kodebrikken. Og mobilen har du jo med deg over alt!

Du bestemmer selv hvilken kode du vil bruke til BankID på mobil. Når du logger inn med BankID på mobil, får du opp et referanseord på nettsiden som skal stemme overens med det som vises på mobiltelefonen din. Godta dersom dette stemmer, og så taster du inn koden du har laget.

Du bestiller BankID på mobil i nettbanken din. Etter det kan du logge inn de fleste steder bare med BankID på mobil. Men ikke mist kodebrikken, du trenger den når du bytter mobil, for eksempel!

Sparebanken Sør

Les mer om BankID på mobil her.

For deg som bruker nettbedrift - dette er digipass

Digipass er en annen type kodebrikke som gis til nettbedriftbrukere som ikke bruker BankID. Denne kodebrikken har talltastur, slik at du må lage din egen PIN-kode som benyttes på digipass hver gang du trenger en ny engangskode til å logge inn i nettbedrift. Vi anbefaler BankID-innlogging i nettbedrift for alle som har anledning til å skaffe seg BankID.

Pass på sikkerheten

Oppgi aldri PIN-koden eller sikkerhetskode fra kodebrikken til venner, familie, kollegaer, bedrifter eller andre mennesker som sier de trenger dem. Banken eller andre anerkjente selskaper vil aldri be deg om å oppgi personlige opplysninger som engangskoden fra kodebrikken din, koden til BankID på mobil eller liknende.

Er du nysgjerrig og ønsker å lese mer om andre innloggingsløsninger? Les mer om dette på difi.no (åpnes i nytt vindu).

Klar for quiz?

Vil du sjekke om du har full kontroll på temaet? 

Ta BankID-quizen her

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank