Slik lever du bærekraftig i hverdagen

  •  

Emma Lunden er daglig leder for Bærekraftsfestivalen som nå pågår i Kristiansand. Hun deler her sine beste tips til hvordan du kan gjøre hverdagen litt grønnere:

Ta beina fatt

Emma oppfordrer alle som har muligheten: la bilen stå.

– Nå går vi mot sommer og varmere tider, da er det supert å ta en rusletur eller sykle til byen.

Emma forteller videre at å la bilen stå selvfølgelig gagner miljøet, men at hverdagsaktiviteter som en gåtur til byen særlig gagner din fysiske og psykiske helse.

Spis grønnere

Et enkelt grep du kan ta i hverdagen for å leve mer bærekraftig er å kutte ned på kjøttforbruket og handle kortreist mat.

– Hver eneste dag forsvinner norske gårder fordi ingen benytter seg av ressursene de produserer, opplyser Emma.

Hun oppfordrer derfor folk til å handle lokalt så langt det er mulig.

Emma tipser også om appen Dyrevennlig. Appen tillater deg som forbruker å enkelt kunne sjekke hvor etisk matproduksjonen rundt produkter du handler har vært.

– I appen kan du sjekke forhold rundt dyrehold, finne gode vegetaralternativer og sjekke om kosmetiske produkter er testet på dyr eller ikke, forklarer Emma.

Bidra til kutt i klesindustrien

Emma er, som jenter flest, glad i shopping, men har med årene fått et mer bevisst forhold til klimaproblematikken rundt masseproduserte klær og produkter. Hun oppfordrer deg derfor til å tenke deg om to ganger før du går til innkjøp av noe nytt.

– Et godt alternativ til shopping er å arrangere byttekvelder med venner. Alle tar med seg klær de ikke lenger bruker, og bytter rundt fra de andres klesskap. Plutselig har du fått tre «nye» plagg i garderoben, uten å ha brukt ei krone. Dette er rett og slett både miljø- og budsjettvennlig, forteller Emma ivrig.

Ellers tipser hun om «Skapet», en butikk i Kristiansand som tilbyr bytting og handel av bruktklær i god kvalitet.

– Du oppretter et abonnement og leverer klær i god stand, som du ønsker å bytte ut. Når du leverer inn klær, får du poeng som du igjen kan «handle» nye klær for, sier Emma.

Les mer om Skapet her.

Ønsker du likevel å handle noen nye plagg, tar mange av kjedebutikkene imot gamle klær og gir deg poeng som du igjen kan handle for.

– Det viktigste er at du resirkulerer klærne slik at de kan få nytt liv, enten om det skjer hos kjedebutikkene, på Fretex eller «Skapet».

Emma tipser også om instagramkontoer som @jointhefæbric, som har stort fokus på redesign.

– Selv om du ikke er verdensmester med symaskinen, kan du hente mye inspirasjon og lærdom fra slike kontoer som virkelig støtter opp om bærekraft, uten at det går på bekostning av folks behov for å skaffe seg nye og fine klær.

Gjør det enkelt å leve bærekraftig

Emma forstår at det i en travel hverdag kan virke vanskelig å konstant tenke bærekraftig, men oppfordrer folk til å ta i bruk enkle verktøy som apper og tjenester som allerede tilrettelegger for en grønnere hverdag.

– Et supertips er for eksempel å laste ned appen Toogoodtogo for å sikre deg en fantastisk god og budsjettvennelig lunsj til arbeidsdagen eller studiehverdagen. Ellers kan folk som er nysgjerrig på å spise mer plantebasert sjekke ut Spis Grønt Uka som nå pågår i Kristiansand.

– Med enkle grep og nye valg i hverdagen kan vi sammen leve litt grønnere, sier Emma. 

Banken støtter Bærekraftsfestivalen

Sparebanken Sør heier på bærekraft og miljøvennlige tiltak. Derfor støtter banken bærekraftsfestivalen som denne uken pågår i Kristiansand.

– Vi er evig takknemlige for at banken er med å støtter oss, slik at vi kan skape en god og viktig festival for byen og samfunnet, avslutter Emma. 

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank