Trøblete økonomi

  •  

Livet går ikke alltid på skinner, heller ikke økonomisk. Mange kan i løpet av livet oppleve at de sliter med å få pengene til å strekke til. En slik situasjon kan, tro det eller ei, være en gyllen anledning til å rydde opp i egen økonomi gjennom noen grep du selv kan gjøre ved å sette av litt tid.

 Det kan være en guffen følelse når det fortsatt er ubetalte regninger og kontoen er tom.

Logg inn i egen nettbank eller mobilbank og skaff deg en oversikt over hva du har brukt penger på de siste tre månedene. Noen tips til hva du spesielt bør se etter:

  1. Abonnementer på aviser, strømmetjenester eller tv- kanaler du ikke bruker.
  2. Impulskjøp- shopper du mye uten å tenke gjennom om det er smart, eller om det er noe du virkelig trenger?
  3. Lommetyver! Har du kjøpsvaner som over tid blir mye penger? En take away kaffe til kr 30 hver dag blir for eksempel 11 000 kroner i løpet av et år!!

Budsjett  

Bruk situasjonen du har kommet i til å legge økonomiske planer for tiden fremover. Dette gjør du best ved å sette opp en plan over hvilke penger du får inn hver måned og hvordan du skal bruke de. Sørg for at budsjettet går i balanse, kort sagt; ikke legge opp til å bruke mer penger enn det du får inn.

I fortsettelsen blir den største utfordringen å ta budsjettet i bruk og leve etter det. Det vil for mange være krevende de første månedene, men det vil gå seg til etter hvert som du kommer inn i det.

Faste utgifter og sparing

Gjennom jobben med å sette opp budsjett skaffer du deg også oversikt over hva du har av faste utgifter. Skal du rydde opp i økonomien kan det være lurt å sørge for at den dagen lønna di kommer inn på kontoen din så har du et fast trekk til en regningskonto som de faste utgiftene betales fra. Slik vet du at du har penger til regningene dine.

Den dagen lønna di kommer inn er det også lurt å ha et fast trekk til sparing. Det er lettere å få til sparing om du trekker beløpet fra konto den dagen lønna kommer inn og lar sparingen bli en del av de faste utgiftene. Gjennom fast sparing kan du også sørge for at du ikke senere kommer i økonomisk trøbbel på grunn av uforutsette utgifter.

Når lønna har gått inn på konto, det har gått ut et fast beløp til faste utgifter og sparing, ja da vet du at du kan bruke de pengene som står igjen på lønnskontoen din med god samvittighet frem til neste lønning.

Innfri dyr gjeld

Har du tatt opp dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld er det lurt å legge en plan på å innfri denne kjapt. Ofte har denne en årlig rente på 20-30 % og det er lurt å legge en stram plan på å bli kvitt denne så fort som mulig slik at du fremtidig vil slippe disse store renteutgiftene hver måned.

Når du blir kvitt denne dyre gjelden vil du kunne øke sparingen, for å gi deg selv god økonomisk handlefrihet i fremtiden.

Lykke til, dette får du til! :)

 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank