Makropodden: En tur fra Japan til Norge

  •  

Makropodden består av sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak, programleder og leder for prosess og utvikling bedrift Elisabeth Slettedal og leder sør markets Jan Egil Nordheim.

I denne utgaven av Makropodden dykker vi ned i de siste økonomiske utviklingene verden over, fra Japans første renteheving på nesten to tiår til Tyrkias ekstreme rentepolitikk. Hvordan påvirker disse hendelsene global økonomi, og hva kan vi forvente oss fremover?

I den siste episoden av Makropodden tar vertene Elisabeth Slettedal, Jan Egil Nordheim, og Tore Grobæk Vamraak oss med på en global økonomisk reise, fra soloppgangens land til detaljerte innsikter om norsk økonomi. Med fokus på rentenivåene i forskjellige deler av verden, gir de en omfattende forståelse av de ulike økonomiske dynamikkene som påvirker global og lokal økonomi.

Japans økonomiske strategi og rentelandskap

Jan Egil Nordheim dykker inn i den overraskende utviklingen i Japan, hvor landet har hevet rentene for første gang på 17 år. Med en tradisjon for minusrente, belyser Nordheim hvordan Japans unike sparingstradisjon og nåværende lønnsvekst på mellom 6 og 7 prosent - det høyeste på 30 år - introduserer nytt terreng for landets økonomiske politikk. "Japan er i en total annen situasjon enn alle de andre landene," påpeker Nordheim, som antyder mulige fremtidige økonomiske overraskelser fra Japan.

Norges og USAs økonomiske tilstander

Tore Grobæk Vamraak gir innsikt i Norges sentralbanks nylige beslutninger og implikasjonene av disse. Med et uendret rentenivå og forventninger om kun ett rentekutt i 2024, spekuleres det i hvordan lønnsoppgjør og konsumprisindeksen vil påvirke fremtidige beslutninger. I kontrast, i USA, ser det ut til at rentenivået er litt høyere enn det pleier, med prognoser om rentekutt som stadig justeres.

Den globale økonomiske virkeligheten

Episoden gir også en oppdatering om Tyrkias ekstreme renteøkning og Kinas eiendomsmarked, og skisserer kompleksitetene i internasjonal økonomi. Videre diskusjon rundt Europas inflasjonsdiminuering og forventninger om rentekutt gir lytterne innsikt i hvordan disse makroøkonomiske faktorene veves sammen og påvirker hverandre. Episoden avrunder med en tankevekkende diskusjon om den norske økonomien, bolig- og arbeidsmarkedet, og antyder forsiktighet i forbruksvanene.

I lys av disse makroøkonomiske gjennomgangene avslører Makropodden kompleksiteten og samspillet i verdensøkonomien, og gir lytterne verdifull innsikt i hvordan ulike faktorer samvirker for å forme vår økonomiske virkelighet.

Fakta om Makropodden

  • For deg som følger med på valuta- og aksjemarkedet
  • Nye episoder hver måned 
  • Tilgjengelig på aCastApple Podkaster, og Spotify
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank