Dette må du tenke på når du flytter hjemmefra

  •  

Når du flytter hjemmefra, er det smart å ha kontroll på både økonomi og forsikringer. Ida Zoï Salvesen Waatevik gir deg tips til hva du bør tenke på i starten.

Når du er ferdig med videregående og skal flytte hjemmefra, er det flere ting som du må klare på egen hånd. Enten du skal studere eller jobbe, så er det noen ting som er smart å ha orden på fra første dag. Ida Zoï Salvesen Waatevik gir deg noen tips om hva du bør tenke på.

Forsikring for deg som flytter hjemmefra

Det er i alle fall to forsikringer du har behov for så lenge du er enslig student eller vernepliktig som ikke eier verken bil, bolig eller andre spesielle gjenstander. Men de to er til gjengjeld viktige, så det er greit at du sørger for at alt er på stell.  

Innboforsikring

Dersom du flytter for å bli student eller gå inn i førstegangstjeneste, regnes det som midlertidig borte fra hjemmet, og du er dekket av foreldrene dine sin innboforsikring fra Frende. Dette gjelder frem til du melder adresseforandring i folkeregisteret. Når du har meldt flytting, så kan du skaffe deg innboforsikring – kjøp den her.

Reiseforsikring

Dersom foreldrene dine har reiseforsikring for familien, gjelder den for deg frem til du er 21 år. Dersom du melder flytting før dette, må du skaffe deg din egen reiseforsikring. Det må du også fra du fyller 21 år. Reiseforsikringen gjelder både på reiser i hele verden, og på fritiden når du ikke er hjemme, på jobb eller på skolen. Kjøp reiseforsikring på nett.

Dersom du ikke er dekket av dine foreldres forsikringer

Vi anbefaler en forsikringspakke tilpasset deg som er student eller nylig har flyttet hjemmefra. Les mer om Frende ung her.

Oversikt over pengene dine selv

I mobilbanken får du oversikt over pengene dine. Der kan du se saldo på kortene dine, betale regninger, overføre penger, og det meste av banktjenester. Les mer om mobilbanken.

Betale for alt selv

Når du flytter, skal du plutselig gjøre ganske mye selv, og da er det smart å ha både mobilbank og nettbank klart, og i tillegg ha bestilt BankID. Kanskje skal du studere – og da logger du inn i Lånekassa med BankID. Om du også skaffer deg BankID-appen, kan du gjøre mye uten å bruke kodebrikken – det er veldig praktisk.

Slik bestiller du BankID

Budsjett

Noen utgifter er faste, slik som husleie, strøm, bredbånd og eventuelle abonnementer. Sett deg ned og lag et budsjett, slik at du ser hvor mye penger du får inn fra Lånekassa eller jobben din, og hvor mye som går ut i faste utgifter. Da ser du hva du har igjen å handle mat, klær og andre ting for. Det er lettere å ha kontroll på pengene dine om du gjør dette så tidlig som mulig, helst før du flytter. Tips til budsjett finner du her.

Tips når du skal handle mat

Forbrukertester, matbarometer – sjekk hvilken matkjede som er billig om du vil spare tid og handle alt på ett sted. Dersom du har tid, kan du gjøre som jeg gjorde da jeg var student, og handle det billigste fra alle tre matbutikkene nær studenthybelen. Det tar lenger tid, men jeg klarte meg kun på lån og stipend fra Lånekassa i fire år, så jeg synes det var verdt det. Her ser du flere tips når du skal handle studentvennlig mat.

Slik betaler du regninger

Tror du det er vanskelig å betale regninger? Neida, det er det ikke! I mobilbanken velger du Betale fra den kontoen du ønsker å betale fra, og legger inn kontonummer på regningen, hvilken dato du skal betale, sum og KID-nummer eller melding til mottakeren. Husk bare å være nøye med å skrive inn korrekte tall over alt. Du bekrefter betalingen med BankID og dermed er det gjort.

Dersom det er snakk om et abonnement eller fast regning, for eksempel strømregning for hybelen din, kan du si ja til å motta eFaktura, slik at KID og alt er ferdig utfylt. Da sparer du også fakturagebyr – det er smart! Dersom du har muligheten, er det lurt å ha en kombinasjon av eFaktura og AvtaleGiro – det er enklest for deg, da blir regningene betalt automatisk når de forfaller.

Du kan også betale regninger i Vipps – du velger selv hva som passer for deg. Les spørsmål og svar om Vipps på vipps.no (åpnes i nytt vindu).

Det er gratis å snakke med rådgiveren din i banken

I Sparebanken Sør har du en rådgiver som kan hjelpe deg å finne ut av dette når du skal flytte hjemmefra. Avtal gjerne et møte før du flytter, så kan du få hjelp til å få oversikten på alt dette med innboforsikring, reiseforsikring, nettbank og betaling av regninger. Vi er her for deg når du trenger oss. Du kan booke møte med rådgiveren din via mobilbanken eller nettbanken.

Huskeliste når du flytter hjemmefra

  • Har dine foreldre innboforsikring som dekker deg?
  • Har dine foreldre reiseforsikring som dekker deg?
  • Har du nettbank og mobilbank?
  • Har du BankID?
  • Kan du betale en regning?
  • Hva er budsjettet ditt?
  • Hvor er det billigst mat?
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank