Husk kontanter og ta vel imot bøssebærerne

  •  

Søndag 20. oktober arrangeres årets store TV-innsamlingsaksjon og Sparebanken Sør spiller en nøkkelrolle.

– Nå er det viktig å minne folk om å ta vel imot bøssebærerne og ha kontanter klare til dem, sier Oddny Jørgensen, banksjef for personalmarkedet i Sparebanken Sør i Arendal og medlem av fylkesaksjonskomiteen for innsamlingsaksjonen i Aust-Agder.

Søndag kommer 100 000 bøssebærere hjem til Norges 2,2 millioner husstander for å samle inn penger til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens.

Innsamlingsmidlene skal brukes til aktivitetstilbud, forskning og informasjonstiltak.

Engasjerende formål

– Temaet engasjerer mange. Det er deprimerende når en i familien får diagnosen demens, og det er bra det skal samles inn midler til forskning og aktivitetstilbud. Tenk så flott om det blir funnet en kur mot demens, sier Jørgensen.

Over 70 000 mennesker i Norge har Alzheimer eller en annen demenssykdom, og rundt 10 000 nye personer får disse sykdommene hvert år. Demens er noe som berører mange av oss i løpet av livet. I dag er omkring 300 000 pårørende til en demensrammet.

­

Banken som samlingspunkt

Sparebanken Sør har vært samarbeidspartner med NRKs TV-aksjon i mange år.

I fjor holdt 18 filialer åpne i Agder og Telemark for å telle penger etter innsamlingen. Jørgensen regner med at like mange er med i år. På Arendal-kontoret har hun fire bankfunksjonærer som er klare til å telle penger på søndag, og tellerne blir sittende til alt er talt opp.

– Det kan bli sent på kveld før de er ferdige. Aust-Agder fylke pleier å gi mye, i fjor var vi tredje beste fylke. Så her blir det mye å telle, sier Jørgensen.

– Det er hyggelig å bo i en raus landsdel som gir mye til gode formål, legger hun til.

KLARE: Banksjefene Oddny Jørgensen og Sissel Seljom er klare til dugnaden på søndag.- Meningsfullt

Sissel Seljom er banksjef i Sparebanken Sør, avdeling Mandal, og sitter i fylkesaksjonskomiteen i Vest-Agder.

– Det oppleves alltid meningsfullt å bidra til TV-aksjonen. Det er fint å ha en nasjonal dugnadsdag, og det er naturlig for oss som lokal sparebank å gi vårt bidrag på denne måten, sier banksjefen.

Banksjefen er glad for å delta på dugnaden. I mange kommuner blir Sparebanken Sørs bankkontorer samlingspunktet under TV-aksjonen. Her får bøssebærerne tildelt bøsser og boligområder de skal besøke, og her blir pengene etter hvert talt opp.

– Det er en veldig hyggelig stemning i banken på aksjonsdagen, sier Seljom.

Bøssebærere som har vært ute på innsamling, blir tatt godt imot. Mange sitter klare og venter på dem, og bøssebærerne har gjerne en og annen god historie å fortelle når de kommer tilbake.  

Håper på ny rekord

I tillegg til å være tellekorps, har Seljom hatt ansvaret for å arrangere giverstafetten blant næringslivet i Lindesnesregionen.

Alle næringsforeninger og handelsstandsforeninger i regionen deltar ved å oppfordre sine medlemmer til å bidra, og banksjefen håper næringslivet tangerer fjorårsrekorden på 92. 000 kroner.

Anita Mørland er fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Aust- og Vest-Agder, og har ambisjonene klare. 

– For det første ønsker vi full bøssebærerdekning, slik at alle boliger i Agder får besøk og mulighet til å bidra på dugnaden. For det andre ønsker aksjonen å bidra til å skape et demensvennlig samfunn ved hjelp av informasjon, nye aktivitetstiltak for personer med demens og pårørende og økt forskning, sier Mørland.

Når innsamlingen begynner på søndag, kan det dukke opp behov for flere bøssebærere.

– Ring 02025 hvis du vil være bøssebærer, oppfordrer Mørland.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank