Fortellerglede på sørlandsturné

  •  

-Jeg var veldig imponert over barnehagene og hvordan ungene oppførte seg, uttaler Morten Gray. Tidligere i høst var han som forfatter og illustratør Per Vie på sørlandsturné for å skape en opplevelse for barna i barnehager og skoler fra Mandal til Risør. De to har sammen laget boken Kua som ville bli farlig.

Denne turen kom i stand etter at Sparebanken Sør Tvedestrand gav 50 000 kroner til prosjektet som kom i stand ved hjelp av Bokbyen ved Skagerrak. -Målet var å fange interessen til barna, sier Gray, og lage historier sammen med barna. Det er fortellerglede og inspirasjon som gjør slike arrangementer spennende for barn mellom tre og ti år, og det klarer Gray å formidle strålende.

Hvordan skaper vi en fortelling?

Gray leste fra boka Kua som ville bli farlig, og viste film som forteller noe om hvordan tegningene til Vie ble laget. -Det synes de var morsomt å se på! Det var fortfilm! Gray er tydelig engasjert i fortellingens kunst og glede, og hvordan barna tok i mot dem på turneen.

-Barna fikk anledning til å stille spørsmål, slik som Hvordan finner dere på historier? Og da er det en utfordring å forklare begreper som inspirasjon, og hvordan man skal finne på historier og morsomheter ut av enkle ting.

Med litt voksenhjelp laget barna sammen en helt ny historie, og lærte på den måten hvordan fortellinger blir til. Dette er også med på å styrke språkutviklingen, fortellergleden og etter hvert også lesegleden hos barna.

Imponerende småbarn

Gray forteller om hvordan barna tok imot to voksne fremmede som ville lage historier sammen med dem. -I barnehagene så hadde de ansatte forberedt barna veldig godt! De visste de skulle være stille, ingen bråkte eller ropte. Vi var like imponert over skolene, men det er helt utrolig at barnehagene klarte det!

Behov for slike arrangementer

Det inntrykket vi satte igjen med, var at ungene kom og takket hele tiden. Da har du fått en opplevelse! Barna pratet og takket og ville ha kontakt. Vi kommer utenifra og var helt ukjente, og leverte noe som var etterspurt. Lærerne var åpne på dette: Tusen takk, det var behov for dette, sa de.

Var ditt barn der?

Kanskje var ditt barn med på å skape en av de flotte historiene som ble til på turneen? Du finner alle historiene her, og det er 40 andre fireminutters historier i boken Kua som ville bli farlig. ”Gorillaen som likte å lyve” og ”Musa som lagde musefeller ” – de står hjertet mitt veldig nært, avslutter forfatteren av Kua som ville bli farlig.

Det er fint å se hvordan alle barna kan bidra, tør å slenge ut forslag, og finner på sprø vendinger i historier som slutter akkurat slik vi vil de skal slutte.  Jeg har sett hvordan Gray og Vie lager en historie sammen med barna, jeg har sett tegningene bli til, og er overbevist om at barna hadde en spennende dag da Gray og Vie dro på sørlandsturné. Var ditt barn der, så fortell gjerne mer om det i kommentarfeltet under!

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank