Hva om regningene ikke skulle strekke til?

  •  

Juni er en måned hvor de fleste av oss har litt bedre råd enn ellers i året.

Overskriften kan virke noe rar, og det hele kan fremstå som et typisk luksusproblem i sommermånedene.

Det jeg tenker på er at juni er en måned hvor mange får inn mer penger på kontoen enn andre måneder.

Det skyldes at dette er måneden hvor folk flest får utbetalt feriepenger fra sin arbeidsgiver.  Les mer om feriepengene her

Skattepenger

Mange nordmenn får også i slutten av måneden utbetalt penger til gode fra Skatteetaten. Har du betalt inn mer i skatt i fjor enn det du måtte, så får de fleste disse pengene tilbake i dagene etter sankthans.

Summen av dette gjør at mange går inn i ferietiden med mer penger mellom hendene enn normalt. Mange vil mene at det passer veldig fint når du skal ha ferie, for fritid koster som kjent penger.

Mine tips

Som økonom har jeg likevel lyst til å sette fokus på noen muligheter disse ekstra pengene gir deg:

  • Nedbetal eller helst innfri dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld
  • Sett av penger til buffer. Det er alltid greit å ha noen penger stående på konto om noe uforutsett skjer. Dette for å slippe å gå til banken for å låne penger til bilreparasjon, ny vaskemaskin og lignende.
  • Benytt muligheten til å sette bort noen kroner til langsiktig sparing, for eksempel i et fond. Kanskje kan dette være første skritt mot å skaffe deg en tilfredsstillende fremtidig alderpensjon. Feriepenger og skattepenger kan være med på å kickstarte en fast spareavtale.
  • Nedbetal ekstra på boliglånet. Dette er jo også en form for sparing.

Ingen festbrems

Jeg ønsker ikke å være noen festbrems. Selvfølgelig skal man også bruke penger på en fin sommerferie for å lade batteriene til hverdagen starter opp igjen. Det kan nemlig også være en veldig god investering!  

Men, for mange er dette en gyllen anledning til også å gjøre noe i retning av et eller flere av punktene listet ovenfor. Det er lett å leve etter saldometoden, altså å bruke opp det som står på konto før neste lønn kommer inn. Derfor kan det være smart å legge en plan i forkant, og overføre pengene du tror du ikke trenger til annen konto med en gang de kommer inn på lønnskontoen.

PS! En spareavtale kan du enkelt opprette i nettbanken helt selv.

God sommer!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank