Grill godt, slukk etterpå

ENGANGSGRILL: Slik kan det gå hvis du er uforsiktig med grillingen. Dette kunne imidlertid gått mye verre.
ENGANGSGRILL: Slik kan det gå hvis du er uforsiktig med grillingen. Dette kunne imidlertid gått mye verre.

Hvert år er uforsiktig grilling årsak til både skogbrann og husbrann. De fleste brannene kunne vært unngått, mener vi i forsikringsbransjen.

Sommer! Bare ordet gir assosiasjoner til skyfri himmel, sval bris og svaberg - og norsk sommer lukter ofte deilig grillmat! Men sesongen er også tid for tørt vær, og hyppige varsler om skogbrannfare. Derfor må du alltid utvise forsiktighet, når du skal grille.

All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første bud, men det er visst ikke en selvfølge. I Frende Forsikring har vi faktisk registrert flere grill-skader innendørs, som kunden som etter matlaging måtte melde at stuegulvet var skadet etter bruk av engangsgrill.

Sparebanken Sør er medeier i Frende Forsikring.

Uforsiktig

Vi ser ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann. Grilling for tett på husvegg og grillaske i søppelspannet er blant andre brannårsaker skadeavdelingen i Frende har registrert.

Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen.

Brennhett

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom 7 og 10 timer dersom den ikke slokkes. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.

Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn. Og la aldri barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.

Husk å slukke

Vi er glade i engangsgrillen her til lands, den er kjapp og grei i bruk, men ikke fullt så grei å slukke. Det tar lang tid!

Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slukke. Bruker du ikke nok, vil vannet fordampe og selv glør inni småvått brensel kan tenne på nytt.

Vi minner også om at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Dette gjelder også engangsgrill.

Heidi Tofterå Slettemoen
Kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.

Grillvettreglene 

Engangsgrill/kullgrill

  • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Gassgrill

  • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

  • All grilling skal foregå utendørs.
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
  • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig. 

Kilde: Brannvernforeningen

Er du godt nok forsikret? Snakk med rådgiveren din om forsikring, eller bestill forsikringene selv på nett.

Blogg:
Ikke bare bank