Slik tar du bedre bilder

 •  

Sparebanken Sørs egen fotograf, Morten Krogstad, gir deg sine beste tips til å ta bedre feriebilder.

Ferietid er også fototid. Hvordan kan du ta enda bedre bilder, og få glede av dem i lang tid? Vår fotograf Morten Krogstad gir deg ni fototips. 

 1. Stå opp tidlig og legg deg sent

  Fordelen med å ha ferie er å sove lenge og nyte late dager. Dette gjelder nok for de aller fleste, men ikke for deg som skal ta fine feriebilder! Bare tenk, du har stedet for deg selv, lyset er helt magisk rett før soloppgang og du kan bruke tid til å utforske området du skal ta bilder. Så kom deg opp av senga og knips i vei. Det samme gjelder om kvelden, hvis du tar bilder i tidsrommet før solnedgang vil du oppleve at bildene du tar blir magiske.

 2. Ta mange bilder

  Jo flere bilder du tar, jo større sjanse er det for at du knipser flotte bilder. Så ikke vær uvenn med fotoknappen. Husk – det å ta bilder er bedre enn å ikke ta noen.

 3. Få med mennesker på bildene

  Det å ta bilde av en fin fjord, et fint fjell eller en fargerik blomstereng blir enda bedre hvis du har med noen mennesker i forgrunnen. Det gjør at bildene blir mer personlige, mer minneverdige og gir dem en følelse av skala og sted. Sett berømte landemerker i bakgrunnen og ta bilder av hvordan lokalbefolkningen lever livet rundt dem.

 4. Lek med lys

  Side- og baklys kan brukes til å produsere bilder med estetiske effekter. Forskjellige lyssettinger kan gi en større bildedimensjon og mer drama. Det er en vanskelig ting å mestre, men å bruke lys på forskjellige måter vil forbedre bildene dine markant.

 5. Prøv å fortell en historie med bildet

  Som nevnt tidligere, ta mange bilder. Dette er med på å skape en historie du kan vise til familie og venner. Tar du bilde av en stilig båt på vannet kan du også ta bilde av det som befinner seg rundt deg. Hvor skal båten? Hvor kommer den fra? Hvordan er omgivelsene? Knips i vei og skap historien du vil fortelle. Det gjør det mer minneverdig for deg og de som skal se bildene.

 6. Bruk litt tid på å fange det magiske øyeblikket

  Se ut som en idiot! Ok, kanskje ikke en idiot, men en profesjonell. Stå en stund med kamera mot øyet og vent til du ser det perfekte øyeblikket du vil forevige. Det ser kanskje litt rart ut for andre at du står helt stille og venter, men du vil ikke angre på at du brukte tiden.

 7. Bytt perspektiv

  Legg deg ned, stå på noe, bøy deg i noen underlige yogastillinger. Ved å gjøre dette får du et helt annet perspektiv på bildene du tar. For perspektiv er alt, så å komme høyt over eller godt under øyenivå kan gi et ellers vanlig bilde en unik vinkel. Knel ned, stå i et hull hvis du må, eller hold kameraet over hodet. Det kan være alt som trengs for å gi bildet et nytt perspektiv.

 8. Få menneskene du tar bilde av til å gjøre noe

  Hvor ofte i det virkelige livet ser du mennesker som står rett opp og ned å smiler? Ikke ofte. Derfor kan du heve nivået på bildene dine ved å få personene du tar bildet av til å gjøre noe. Enten det er å løfte en arm, et ben eller at de bøyer seg fremover mens de ler. Jo mer naturlig de oppfører seg, desto bedre bilder blir det.

 9. Rediger og bruk bildene med en gang

  Du har tatt mange bilder, men har du en plan for alle disse bildene? Bildene du tar er lett å glemme og de kan støve ned på en harddisk. Derfor er mitt tips til deg å redigere, publisere, lage en fotobok eller få dem printet ut med en gang ferien er over.

Håper noen av disse tipsene hjelper deg! Jeg ønsker deg masse lykke til med fotograferingen.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank