Fem ting å tenke på før du kjøper hytte

  •  

Fem ting å tenke på før du kjøper hytte, fra megler Geir Flaa Johannessen i Sørmegleren og finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Hege Kirkhus.

Å kjøpe hytte kan være en flott investering og en fantastisk måte å tilbringe fritiden på. Men det kan også være en stor økonomisk forpliktelse. Her er fem ting å tenke på før du tar steget, fra megler Geir Flaa Johannessen i Sørmegleren og finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Hege Kirkhus.

1. Konkretiser drømmen

Har du drømmen klart for deg? Skal du kjøpe sammen med noen, er dere enige om hva dere ønsker? Vil du ha en hytte ved sjøen, på fjellet, eller kanskje en kombinasjon av begge? Skal det være en stor hytte for hele familien eller en mindre hytte for to? Å bestemme seg for dette vil hjelpe deg med å avgrense søket ditt og gjøre det lettere å finne en hytte som passer for dere.

2. Budsjett

Før du starter jakten på hytta, bør du bestemme deg for et budsjett. Tenk også på årlige utgifter som vedlikehold, strøm, forsikringer, felleskostnader og eventuelle lån. Snakk så med banken om hvordan det eventuelt blir med lånefinansiering. Mange er avhengige av å låne noen kroner når de skal kjøpe hytte, og da er det greit å vite relativt tidlig i prosessen hvilket budsjett banken vil være med på.

3. Beliggenhet

Beliggenhet er avgjørende for hvor mye glede du vil få ut av hytta di. Tenk gjennom hva slags miljø du ønsker deg og hva som passer best for deg og familien din. Skal hytta være i nærheten av skiløyper eller turstier? Vil du ha tilgang til vann eller båtliv? Er det viktig med gode solforhold eller kanskje tilgang til butikker og restauranter? Jo mer du tenker gjennom hva som er viktig for deg, desto enklere blir det å finne den perfekte beliggenheten.

4. Sjekk tilstanden på hytta

Når du har funnet en hytte du er interessert i, er det viktig å sjekke tilstanden. Hytter kan være gamle og trenger kanskje oppgraderinger eller vedlikehold. Sørg for å ta med en fagperson på visning, som for eksempel en takstmann, slik at du kan få en vurdering av tilstanden på hytta. Det kan også være lurt å sjekke om hytta har alle nødvendige tillatelser og godkjennelser.

5. Ta deg god tid

Det kan være fristende å ta en kjapp beslutning når du har funnet en hytte du liker, men det er viktig å ta seg tid til å tenke grundig gjennom kjøpet. Hyttekjøp er en stor investering, og det kan være lurt å ta med familie og venner på visning for å få deres meninger og innspill. Ta deg tid til å gjøre grundig research og sørg for at du er 100 % sikker før den store beslutningen tas.

Har du lyst til å snakke med en rådgiver om hyttedrømmen? Ta kontakt med oss i banken for en uforpliktende prat.

Gjesteforfatter: Maja Marum

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank