Hvordan skal du finansiere ditt neste bilkjøp?

  •  

Siden både teknologi og behovene våre endrer seg raskere enn tidligere, er det mange som er usikre på hva de bør tenke på ved finansiering til sitt neste bilkjøp. Skal du eie, lease eller abonnere på bilen?

Billån - når du skal eie bilen

Med et billån tar banken eller finansieringsselskapet pant i bilen og lånet må som regel nedbetales i løpet av 10 år. Nedbetalingstid som tilbys varierer ut ifra andel egenkapital og hvor gammel bilen er.

Når du selger bilen og innfrir lånet blir pantet slettet og ny eier kan overta bilen fri for heftelser. Når du eier bilen står du til enhver tid fritt til å bytte bil – for eksempel hvis du flytter, får barn eller ny jobb. Billånet kan dessuten føres i skattemeldingen, slik at du får rentefradrag.

Er finansieringsform avhengig av hvilken biltype du kjøper?

Ja, ulike biler gir ulike fordeler ved enkelte finansieringsformer. Vurderer du å kjøpe elbil kan det være nyttig å vite at man får bedre lånebetingelser med et grønt billån.

Salget av elbiler er rekordhøyt og nå velger nærmere 6 av 10 å kjøpe seg elbil, kan Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) opplyse om i november 2020.

I tillegg til de mange fordelene ved kjøp av elbil får man altså også bedre lånebetingelser. Brage Finans ønsker å skape gode incentiver for at kundene skal velge mer miljøvennlige biler med å tilby både lavere rente og gebyrer med et grønt billån.

En annen finansieringsform som er blitt stadig mer vanlig er å lease bil og her er det spesielt hybrid bilene som skiller seg ut med gunstige fordeler.

Hva er egentlig privatleasing?

Leasing innebærer kort forklart at du leier en bil mot et fast månedsbeløp i en avtalt periode. Månedsbeløpet beregnes av en rekke faktorer – deriblant prisen og avgift på bilen, eventuelt kontantinnskudd, antatt verditap, rentesats og avtalt kjørelengde. Det mest vanlige er å lease en bil over en treårsperiode før du leverer den tilbake til bilforhandleren.

Hvorfor er hybridbiler ekstra gunstig å lease?

De bilene som det lønner seg mest å lease er biler med lav eller ingen engangsavgift, og dermed stor andel merverdiavgift som trekkes fra beregningsgrunnlaget for leien. Hybrider skiller seg ut som gunstige leasingobjekter.

Når det gjelder el-biler knytter det seg imidlertid usikkerhet rundt innføring av mva som gjør at lån er den mest vanlige måten å finansiere kjøp av elbil.

Bilabonnement- er blitt en populær måte å disponere bil

Det siste som er kommet av alternativer for tilgang på bil er bilabonnement, som kan sammenlignes med et mobil- eller strømmeabonnement som Netflix eller Spotify.

Et bilabonnement gir en fleksibilitet og forutsigbarhet ved at man kun betaler en avtalt månedspris og det kreves ingen innskudd eller bindingstid.

Bilabonnement har vært på markedet i noen år allerede, men under koronakrisen har flere oppdaget denne formen for disponere bil uten å binde kapital.

Velg om du skal eie, lease eller leie ut fra ditt behov til fleksibilitet, forutsigbarhet, kapitalbinding og hvilken biltype du ønsker deg.

Er du fortsatt usikker på hva du bør velge for ditt neste bilkjøp?

Ta gjerne kontakt med rådgiveren din for spørsmål rundt finansering. Og du kan alltid søke om et uforpliktende tilbud på billån enkelt her.

Kilde: brage.no

Priseksempel billån ved 35 % egenkapital

Lånebeløp 250 000 kroner innenfor 65 % av kjøpesum, annuitet, 7 års nedbetaling. Effektiv rente 8,01 %. Kostnad 76 379 kroner, totalt 326 379 kroner.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank