Budsjett - endelig orden i økonomien

  •  

Dette blogginnlegget ble skrevet for nesten 7 år siden, og fremdeles følger vi planen og får ingen plutselige regningssjokk.

Jeg husker det var et pes, de månedene det ramlet inn store regninger. Forsikringer, kommunale gebyrer, bilen på service – noen ganger bare klumpet det seg sammen med Lånekassen og kabel-TV til et eneste stort, irriterende regningsmonster som bortimot slukte pengene i det øyeblikket vi fikk dem inn på konto. Slik kunne vi ikke ha det!

Innsamling

Så jeg gikk strukturert til verks. Etter å ha bodd i huset vårt i ett år, samlet jeg opp alle faste og årlige regninger i en stor haug. Jeg gikk igjennom dem alle, satte dem inn i et excel-skjema, både avisens årlige faktura, halvårlige regninger for kontaktlinsene mine, og alle de andre regningene som kom gjennom året, og som jeg visste skulle komme året etter.

Analyse av utgifter, og en plan

Så la jeg rett og slett sammen alle summene – og delte det på 12. For det er 12 måneder i året. Og da kom vi frem til månedsutgiften for alle regninger. Tadaaaa!!

Vår løsning: regningskonto

Deretter satte vi opp en regningskonto i nettbanken vår. En egen konto vi skulle betale alle regninger fra. Vi hadde en hver, men det er opp til hver husstand, tenker jeg. Videre satte vi hver måned av en fast sum penger til regninger lik gjennomsnittlig månedsutgift for alle regninger – slik at vi ikke skulle få slike vanskelige måneder med mange regninger.

Det kan være det ikke jevner seg helt ut før det er gått et år  – det løste vi bare med å sette over noen ekstra tusen helt i starten. Og etter noen måneder med faste overføringer til regningskontoen, så hadde vi nok til å dekke regningene – uansett hvor mange som kom masende samtidig!

Enklere liv med budsjett

Slik fikk vi et enklere liv. Jeg var aldri bekymret for regninger mer, for jeg visste at vi hadde satt av nok. Og så fikk jeg en oversikt over utgiftene, så om jeg trengte å spare inn på noe, så kunne jeg enkelt se om det var noen faste utgifter vi kunne kutte – som ukeblad, eller en ekstra avis, for eksempel. Og alle regninger ble betalt fra regningskontoen, slik at det var lett å gå tilbake og se hva som var blitt betalt om vi lurte på noe.

Budsjettet holder enda 

Dette gjorde vi tidlig på 2000-tallet, og fremdeles sover vi godt om natten. Jeg setter til side en fast sum i måneden til regninger enda, tilpasset dagens behov. Men vi har merket at vi får det meste av regninger som eFaktura rett til nettbanken nå, og det er det flere og flere som gjør. I tillegg har vi en del abonnementer - som Netflix istedenfor kabel-tv, for eksempel. Så dersom du planlegger å få oversikt, men ikke har alle papirfakturaene lenger - nå er det mulig å finne ut av alt dette i nettbanken!

Søk i Siste bevegelser

Dersom du går til Siste bevegelser i nettbanken, kan du søke på dato, med fritekst, og avgrense søk til betalinger, eFakturaer osv. Dermed kan du også finne ut hvor mye penger du har brukt på matbutikken i en periode, eller på apoteket, ved å søke på butikkens navn, for eksempel. Dersom du klikker på avtalene under Betalingsavtaler i nettbanken, ser du hva du har av faste ting, som eFakturaer, AvtaleGiroer, faste betalinger og overføringer ellers, Dette gir deg en mulighet til å se hva du har brukt hvor, og til å få en pekepinn på hva du bør justere på for å lage deg et godt budsjett for kommende år. 

Det finnes også andre måter å sette opp budsjett på - les mer om budsjett i sakene under.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank