Slik laget vi budsjett og fikk orden i økonomien

  •  

Dette blogginnlegget ble skrevet den tiden da papirfaktura var vanligst. Nå har eFaktura og AvtaleGiro tatt over, og fremdeles følger vi planen og får ingen plutselige regningssjokk.

Jeg husker det var et pes, de månedene det ramlet inn store regninger. Så fant vi løsningen.

Forsikringer, kommunale gebyrer, bilen på service – noen ganger bare klumpet det seg sammen med Lånekassen og kabel-TV til et eneste stort, irriterende regningsmonster som bortimot slukte pengene i det øyeblikket vi fikk dem inn på konto. Slik kunne vi ikke ha det!

Innsamling

Så jeg gikk strukturert til verks. Etter å ha bodd i huset vårt i ett år, samlet jeg opp alle faste og årlige regninger i en stor haug. Jeg gikk igjennom dem alle og satte dem inn i et excel-skjema. Både avisens årlige faktura, halvårlige regninger for kontaktlinsene mine, og alle de andre regningene som kom gjennom året, og som jeg visste skulle komme året etter.

Analyse av utgifter, og en plan

Så la jeg rett og slett sammen alle summene – og delte det på 12. For det er 12 måneder i året. Og da kom vi frem til månedsutgiften for alle regninger. Tadaaaa!!

Vår løsning: regningskonto

Deretter satte vi opp en regningskonto i nettbanken vår. En egen konto vi skulle betale alle regninger fra. Vi hadde en hver, men det er opp til hver husstand, tenker jeg. Videre satte vi hver måned av en fast sum penger til regninger lik gjennomsnittlig månedsutgift for alle regninger – slik at vi ikke skulle få slike vanskelige måneder med mange regninger.

Det kan være det ikke jevner seg helt ut før det er gått et år  – det løste vi bare med å sette over noen ekstra tusen helt i starten. Det er sånt feriepenger kan brukes til, for eksempel. Og etter noen måneder med faste overføringer til regningskontoen, så hadde vi nok til å dekke regningene – uansett hvor mange som kom masende samtidig!

God oversikt med flere kontoer

Dersom du synes en egen regningskonto er en god idé, er det ikke nødvendig å stoppe der. Siden du kan opprette så mange kontoer du vil i nett- eller mobilbanken, så kan du opprette kontoer for forskjellige formål. Her er noen tips:

  • regningskonto
  • buffer-konto
  • konfirmasjonskonto
  • ny bil-konto
  • feriekonto
  • ny sofa-konto

Så blir det lettere å ha full oversikt - og se hvordan du ligger an med planene for fremtiden din.

Enklere liv med budsjett

Slik fikk vi et enklere liv. Jeg var aldri bekymret for regninger mer, for jeg visste at vi hadde satt av nok. Og så fikk jeg en oversikt over utgiftene, så om jeg trengte å spare inn på noe, så kunne jeg enkelt se om det var noen faste utgifter vi kunne kutte – som abonnementer eller en ekstra avis, for eksempel. Og alle regninger ble betalt fra regningskontoen, slik at det var lett å gå tilbake og se hva som var blitt betalt om vi lurte på noe.

Budsjettet holder enda 

Dette gjorde vi tidlig på 2000-tallet, og fremdeles sover vi godt om natten. Jeg setter til side en fast sum i måneden til regninger enda, tilpasset dagens behov. Men vi får det meste av regninger som eFaktura rett til nettbanken nå, og det er også mer vanlig med AvtaleGiro. I tillegg har vi en del abonnementer - som Netflix istedenfor kabel-tv, for eksempel. Så dersom du planlegger å få oversikt, men ikke har alle papirfakturaene lenger - nå er det mulig å finne ut av alt dette i nettbanken.

Søk i transaksjonsoversikten

Dersom du går til Transaksjonsoversikt i nettbanken, kan du søke på dato, med fritekst, og avgrense søk til betalinger, eFakturaer osv. Dermed kan du også finne ut hvor mye penger du har brukt på matbutikken i en periode, eller på apoteket, ved å søke på butikkens navn, for eksempel.

Dersom du går inn på Betalingsavtaler i nettbanken / Betaling og overføring i mobilbanken, ser du hva du har av AvtaleGiroer, faste betalinger og overføringer ellers, Dette gir deg en mulighet til å se hva du har brukt hvor, og til å få en pekepinn på hva du bør justere på for å lage deg et godt budsjett for kommende år.

Du kan finne en oversikt over dine abonnementer og gjentagende kjøp under Kort i menyen i både mobil- og nettbanken. Den skal vise deg hvor du har lagret kortinformasjonen din til abonnementer. I tillegg viser oversikten eventuelle gjentagende kortkjøp som utgjør et mønster hos deg. Denne tjenesten er under utvikling og vil bli enda bedre.   

Det finnes også andre måter å sette opp budsjett på - les mer om budsjett i sakene under.

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank