Bruk desember til å sikre deg spare- og skattefordeler

  •  

BSU og IPS er smarte spareordninger, som i tillegg kan gi deg gode skattefordeler. Visste du at du enkelt kan opprette begge deler i nett- og mobilbanken?

La desember bli måneden hvor du kan ta smarte grep for å spare penger. Kanskje du til og med sikrer deg noen skattefordeler før året er omme?

BSU – boligsparing for ungdom

Er du mellom 13 og 34 år og tenker at du skal kjøpe bolig en gang i fremtiden, så kan det være lurt å spare i BSU. I tillegg til bankens desidert beste sparerente, får du også 10 prosent skattefradrag på beløpet du sparer.

Her er regler for BSU-sparing i 2024

  • Du kan spare inntil 27 500 kroner årlig i boligsparing for ungdom.
  • Du kan totalt spare 300 000 kroner på kontoen.
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
  • Du får skattefradrag på 10 prosent av årlig innbetalt sparebeløp på BSU.
  • Du får ikke skattefradrag dersom du helt eller delvis eier en bolig.
  • Pengene du har spart opp må brukes til bolig, enten kjøpe, påkoste eller vedlikeholde boligen - eller betale boliglån. Hvis du ikke bruker pengene på bolig, må du tilbakebetale skattefradraget du har fått.
  • Du kan ta ut de pengene du har satt inn samme år.
  • Når du avslutter BSU-kontoen din, kan du ikke opprette ny BSU-konto senere.

Les mer om fordelene og opprett BSU her

BSU-pengene er bundet til bolig, men det kan være en fin ting. Det gjør nemlig at pengene ikke er tilgjengelige for andre fristelser som måtte dukke opp.

For å være sikker på å få skattefradraget, må du sette inn penger på BSU-kontoen din før det blir for sent - her finner du betalingsfrister i jula. BSU oppretter du i nett- eller mobilbanken din.

 Kenneth Sjåvåg, foto

IPS – individuell pensjonssparing

Er du for gammel for BSU eller ønsker du å spare mer i ordninger med skattefordeler, så finnes det flere muligheter for deg. Gjennom IPS kan du spare penger til egen pensjon i en skattemessig gunstig ordning.

Til IPS kan du spare inntil 15 000 kroner hvert år. Med dagens skattesats får du skattefordel på 22 prosent av beløpet du sparer, som betyr 3 300 kroner i året hvis du sparer maksimalt beløp. Rent skattemessig er også pengene du har i IPS unntatt formuesbeskatning - om det skulle være et poeng.

Pengene du sparer i IPS er bundet til pensjonen din, og du velger selv hvilken risiko du skal ta underveis. Innenfor IPS har du investeringsvalg og kan velge mellom ulike rente-, kombinasjons- og aksjefond.

Les mer og se video om hvordan IPS fungerer her

Når du tar ut sparepengene i form av pensjon, betaler du skatt som på alminnelig inntekt. Du kan begynne å ta ut pengene tidligst ved fylte 62 år, men husk at binding av penger er en positiv ting, om intensjonen med sparingen er å skaffe deg en bedre økonomisk alderdom. Slik slipper du å utsette pengene for fristelser før pensjonisttiden er nådd.

Er du kunde i Sparebanken Sør, må du opprette IPS innen 28. desember for å være sikker på at du får med deg skattefordelen for dette året. IPS etablerer du enkelt ved å logge inn i nett- eller mobilbanken din og klikke deg inn på dine fond og aksjer.

Har du flere spørsmål om IPS? I vår FAQ om IPS får du svar på de vanligste spørsmålene. 

Med ønske om en riktig fin adventstid!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank