IPS - Veien til en finfin pensjonisttilværelse

  •  

Start sparing i IPS i dag, så kan du tenke på noe annet i morgen.

Hva vil du gjøre når du får fri hver eneste dag, hele året, resten av livet? Har du lyst på en aktiv pensjonstilværelse bør du lese dette innlegget.

Vi lever stadig lenger og det blir flere og flere pensjonister. Det gjør at folk flest i fremtiden får mindre i pensjon enn det dagens pensjonister får.

Som pensjonist har de fleste mye mer fritid enn tilfellet er som arbeidstaker, og fritid koster penger - det er i alle fall min erfaring.

Med rekordlav lånerente har mange i dag økonomi til å kunne sette av noen kroner til pensjonssparing. Men hva er det lurt å spare i?

Det finnes ikke nødvendigvis noe fasit på spørsmålet, fordi folk har forskjellige ønsker og behov. I 2017 innførte myndighetene ny IPS (individuell pensjonssparing) for å motivere Ola Normann til å sette av penger til sin egen fremtidige pensjonisttilværelse.

Ny IPS-ordning

Gjennom IPS-ordningen kan du spare opp til 15 000 kroner per år til egen pensjon. Beløpet du sparer er fradragsberettiget i alminnelig inntekt. Med dagens skatt på alminnelig inntekt som er 22 %, gir det spart skatt på 3 300 for spareåret, ved maksimal sparing. Når du skal begynne å ta ut av IPS-en beskattes uttaket som alminnelig inntekt, noe som gir såkalt skattesymmetri.

Investeringsvalg

IPS tilbys med investeringsvalg, noe som gjør at du kan velge sparing med den risikoen som passer for deg. Har du 30 år med sparing foran deg, er det naturlig at du velger sparing med høyere andel aksjer enn om du har 5 år igjen med sparing. Det kan være lurt å søke hjelp hos banken din for å finne det rette investeringsvalget for deg. Utgangspunktet er uansett at høyere forventet risiko gir høyere forventet avkastning!

Når du skal ta ut pengene

Når du blir pensjonist og skal høste fruktene av det du har spart kan IPS-pengene tas ut fra fylte 62 år. Pengene må tas ut over minimum 10 år og minst til fylte 80 år. Begynner du med uttak som 62-åring, må du altså fordele uttaket over 18 år. Begynner du å ta ut fra IPS som 75-åring, må du fordele uttaket til du er 85 år.

Uttak er imidlertid ikke til hinder for fortsatt sparing så lenge du er under 75 år.

Andre punkter verdt å merke seg

  • Du kan spare gjennom fast spareavtale eller sette inn penger når det passer
  • IPS er unntatt formuesbeskatning
  • Ingen beskatning på avkastning underveis
  • Pengene bindes til pensjon
  • Ved død går pengene til:

Barn under 21 år i form av barnepensjon
Ektefelle i form av etterlattepensjon
Om ikke du etterlater deg noen i de to forannevnte kategoriene utbetales pengene som et engangsbeløp til dødsboet.

Les mer og bestill IPS her

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank