Nytt år, nye sparevaner
La sparing til noe du drømmer om bli ditt nyttårsforsett for 2021!
Nytt år betyr nye muligheter! Mange setter seg nyttårsforsetter som å trene mer, spise sunnere eller tilbringe mer tid med de nærmeste. Men hva om du setter deg et nyttårsforsett om å bli flinkere til å spare penger for å oppnå noe du drømmer om? Kanskje kan privatøkonom Kenneths refleksjoner hjelpe deg i gang!
Sparing er en selvsagt ting å gjøre hver måned for noen, mens andre er avhengige av å ha en gulrot i andre enden for å klare å sette penger til side.
Uansett mener jeg det er avgjørende å automatisere sparingen. Finn ut hvor mye du kan eller vil spare hver måned, velg den spareformen som passer for deg, og sett opp en fast månedlig spareavtale som trekkes automatisk på valgt dato, som for mange er lønningsdatoen. Slik blir sparingen en del av de faste utgiftene dine, og slik blir det også mye enklere å få til sparing.
En rimelig internasjonalt kjent «pengemann» sa en gang:
«Ikke spar de pengene som står igjen etter forbruk, men bruk de pengene som står igjen etter sparing.»
Jeg støtter dette utsagnet hundre prosent og har også sett gjennom mange år i bank at det faktisk funker. Du må la sparingen bli en del av de faste utgiftene dine for at du skal få det til.
Fire tips for å spare mer
Hva hvis du føler at du ikke har rom for sparing i din økonomi? Det kan være høyst reelt i perioder av livet. Dette kan skyldes manglende inntekt, permittering, arbeidsløshet eller ekstraordinære utgifter. Uansett hvilken økonomisk situasjon du befinner deg i, så skal du få noen tips til hvilke faktorer det er lurt å være bevisst på:
-
«Lommetyver»
Har du noen faste ting du bruker penger på som over tid blir store beløp? For eksempel 50 kroner på en kaffe latte hver dag betyr 1500 kroner per måned og 18 000 kroner i året. -
Avslutt abonnementer
Har du abonnementer på aviser, blader, strømmetjenester, kanalpakker eller andre ting som ikke du bruker? Ved å kutte for eksempel 200 kroner i måneden på denne posten kan du få 2400 kroner til årlig sparing. -
Planlegg mathandling
Hvordan handler du mat? Det er en kjensgjerning at hyppige besøk på matbutikken blir vesentlig dyrere enn om du planlegger innkjøpene dine og kanskje handler for hele uka på en gang. Les Kajas tips til hvordan du sparer på matbudsjettet her. -
Unngå impulskjøp
Hvordan er det med impulskjøp? Har du noe å hente der? Et tips kan være å vente til dagen etter dersom du ser noe du har lyst på, så får du tenkt på om du virkelig trenger det eller har råd til det.
Sett av penger i tilfelle renta går opp
Veldig mange har et boliglån, og aldri før har vi sett så lave renter som vi ser i dag. Det betyr at det har aldri vært billigere å ha lån. Når banken innvilger lånet ditt er det viktig for dem å vite at din økonomi også vil tåle en renteoppgang på inntil fem prosentpoeng. Differansen på det du betaler på lånet ditt i dag og det du kan måtte betale om renta skulle gå opp fem prosentpoeng betegnes som renterisikobeløpet.
Det kan være smart å spare hele eller deler av dette beløpet slik at du står bedre rustet når renta på ett eller annet tidspunkt begynner å stige. Har du vendt deg til å bruke disse «ekstra pengene» hver måned, så vil det være mye tyngre å redusere forbruket enn å redusere på den månedlige sparingen.
Dette var noen refleksjoner fra privatøkonomen som vet at mange har anledning til å spare i dag, og også vil ha glede av dette seinere til for eksempel:
- Hytte
- Bil
- Dra jorda rundt
- Kjøkken
- Bad
- Bedre pensjon
- Hjelpe barn inn på boligmarkedet
- Å stå bedre rustet når renten på boliglånet stiger
- Båt
Her er det kun fantasien som setter grenser. Jeg ønsker deg lykke til med spareåret 2021!