Nytt år = nye sparemuligheter!

  •  

Smi mens jernet er varmt og kom i gang med en sparing som passer deg og din økonomi. I fremtiden vil du neppe angre på at du har spart penger.

Så var kapittelet om året 2019 skrevet inn i historiebøkene sammen med 2018, 2017 og så videre, og vi står med begge beina plantet i 2020. Som vanlig når kruttrøyken fra nyttårsrakettene har lagt seg, er Ola Normann ivrig i gang med sine nyttårsforsetter.

Nye og bedre vaner og rutiner står på plakaten. Treningssentrene er som vanlig fylt til trengsel, nå skal dårlig form og eventuelle ekstra kilo til pers. Januar kan også være en fin tid for deg å starte opp med gode sparevaner. Vi ser at mange kunder allerede er godt i gang med sparing, mens andre har lett for å skyve på det.

Sparing for unge voksne

Veldig mange har økonomi til å spare noen kroner hver måned, men økonomien din bestemmer hvor stort beløp du kan sette av. For unge mennesker er det som oftest mest aktuelt å spare penger til egen bolig og da er det BSU (boligsparing for ungdom) som gjelder. Er du under 34 år gis du gjennom BSU både god innskuddsrente og skattefradrag på 20 % av sparebeløpet.

Sparing for voksne

Har du blitt for gammel for BSU, kan det være andre sparemål som sparing til uforutsette utgifter, barn, bil, hytte, pensjon eller kanskje en drømmereise. Er sparemålet kortsiktig, så er det naturlig å velge banksparing. Dersom sparehorisonten er lenger, vil det for mange være naturlig å trekke mer mot sparing i fond og kanskje IPS (individuell pensjonssparing) - om en økonomisk mer romslig pensjon er målet.

Har du først etablert sparing er det stor sannsynlighet for at du klarer å fortsette med det.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Mens besøkstallene på treningssentrene ofte viser en dalende tendens etter januar og februar måned, ser vi ikke samme tendensen på antall spareavtaler. Det virker som at den største terskelen for mange er å komme i gang å spare. Har du først etablert sparing er det stor sannsynlighet for at du klarer å fortsette med det. Husk at 500 kroner i månedlig sparing kanskje betyr et kafèbesøk eller en bukse mindre per måned.

Min anbefaling er at du smir mens jernet er varmt, kontakter banken digitalt eller via rådgiver og kommer i gang med en sparing som passer deg og din økonomi. I fremtiden vil du neppe angre på at du har spart penger.

Lykke til med nye sparevaner!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank