Budsjett - og lenke til referansebudsjett

  •  

Få kontroll på økonomien din

Vi har så mange gode forsetter, noen små og noen store. Hvorfor ikke la et av dem være å lage deg et budsjett og få mer kontroll på økonomien din?

Vet du ikke hvor mye penger som går med til mat, telefoner, bilen, klær og alt det andre? Dette kan du finne ut av! Det er mange måter å sette opp et budsjett på, men om du ikke ønsker å gå igjennom alle kontoutskrifter og hele fakturabunken for året som er gått, så finnes det et par hjelpemidler som du kan komme i gang med.

Referansebudsjett fra SIFO

Forbruksforskningsinstituttet - SIFO - har laget et referansebudsjett som du kan bruke som grunnlag for å beregne omtrent hvor mye du bruker på faste poster gjennom året, både på deg selv og på husholdningen.

Benytt kalkulatoren til å regne ut hvor mye en husholdning av din størrelse bruker på de forskjellige postene i løpet av en måned. Det tok meg under ett minutt, og allerede vet jeg ganske mye om hvor mye penger som går med til faste månedlige utgifter i en standard husholdning av min størrelse.

Lite tips: Gi deg selv et mål. En ferietur, en bil eller en sykkel, kanskje? Om du gir deg selv et mål, blir det viktigere for deg å holde budsjettet. Når du vet om lag hvor mye som bør gå med til telefon og mat i løpet av en måned, er det lettere å ha fokus på å holde budsjett etterpå.

Din rådgiver hjelper deg med budsjett

Din rådgiver i Sparebanken Sør har kompetanse til å hjelpe deg med å sette opp budsjettet ditt og se hva du kan ta deg råd til basert på inntekter og økonomiske forpliktelser. Avtal møte med rådgiveren din i Sparebanken Sør og få hjelp til å sette opp budsjett, prioritere utgifter og nå målet ditt.

Dette klarer du! Noen mål klarer vi, noen krever mer enn vi får til gjennom hele året. Men dette er gjort på kort tid! Sjekk referansebudsjettet selv (åpnes i nytt vindu), eller avtal et møte med rådgiveren din, så kan du nå målet ditt lettere. Med litt hjelp av banken din klarer du dette! 

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank