Endelig 18!

  •  

Endelig er du 18 år - og har både nye rettigheter og nytt ansvar. Her får du nyttig informasjon når du endelig er blitt myndig.

Endelig! Denne dagen har du sikkert gledet deg til lenge. 18 år og kan bestemme selv. Gratulerer! Men hvilke rettigheter får du nå? 

Du er faktisk myndig og har plutselig alle rettigheter. Blant annet:

  • Har du stemmerett ved valg
  • Kan du gifte deg (men det kan nok være veldig lurt å vente litt)
  • Bestemmer du selv din egen økonomi. Bare du har tilgang til dine kontoer.
  • Kan du ta lappen
  • Har du rett til å vite hvem dine biologiske foreldre er dersom du er adoptert
  • Kan du kjøpe tobakk, vin og øl

Men du får også ansvar

Du bestemmer selv over pengene dine og hva du vil bruke dem til. Og alle fristelser som følger med. Nå har ikke lenger dine foresatte innsyn i kontoene dine, og du må begynne å betale dine egne regninger. Du har også lov til å søke om kredittkort, som er smart å ha når du skal på ferie. Husk likevel på at når du bruker kredittkortet, så er det bankens penger - og de må betales tilbake.

Mobilbank + BankID-appen = enkel hverdag

Med mobilbank har du banken med deg i lomma, og får raskt en fullstendig oversikt over hva som går inn og ut av kontoene dine. Her overfører du enkelt mellom kontoene dine, betaler regninger og ser hva som ligger til betaling. BankID er veldig lurt å ha. Dette er din elektroniske signatur på nettet som du vil få bruk for. Hvis du skal søke om stipend fra Lånekassen, trenger du BankID. Du trenger også BankID for å logge inn på altinn.no og sjekke om du får penger tilbake på skatten, eller om du skal søke om høyere utdanning. På mobil er det superenkelt, og med BankID-appen så slipper du å dra på kodebrikken.

Få gratis visakort som du kan handle på nettet med

Med et visakort kan du enkelt handle på nettet. Beløpsgrensene er i tillegg høyere enn de er med et ungdomskort, både ved netthandel og ved uttak i minibank. Hvis du i tillegg er student/lærling eller skal i førstegangstjeneste, så er kortet helt gratis!

Få din personlige rådgiver

Det kan være lurt å prate med en rådgiver i banken som kan gi deg gode råd og fortelle deg litt om hva du kan og bør tenke på rundt økonomien din. Send oss en melding i mobilbanken, så avtaler vi når det passer å møtes eller prate sammen. De fleste synes det føles trygt og godt å få mer informasjon. Samtidig blir du kjent med rådgiveren din, som gjør det mye lettere å be om råd og hjelp senere. 

Dette visste du sikkert ikke

Foreldre har forsørgeransvar for barna sine til barna er ferdige med videregående skole. Det betyr at foreldrene dine har plikt til å hjelpe deg økonomisk selv om du er 18 år, så lenge du fortsatt går på skole. Forsørgeransvar betyr at foreldrene dine skal dekke mat, klær, bolig, fritidsaktiviteter og så videre. Foreldres plikt til å forsørge deg gjelder selv om du ikke kan bo hjemme.

Hva med barnebidrag? Hvor mye kan du få?

Hvis foreldrene dine ikke bor sammen, skal den av foreldrene dine som du bor minst hos betale barnebidrag til den du bor fast hos. Hvis du går på videregående skole, kan det hende at barnebidrag fremdeles skal betales etter at du har fylt 18 år. I så fall er det DU som skal motta det. Les mer om barnebidrag her. 

Snakk med oss om du lurer på noe. Vi er her for deg.

Gratulerer med 18-årsdagen!

Av: Janicke Altenborg Leder digitalt salg
Blogg:
Ikke bare bank