11 nyttige tips for ferien

FERIE: Pass på verdisakene dine på ferie i sommer.
FERIE: Pass på verdisakene dine på ferie i sommer.

Skal du ut på reise i sommer? Her er noen nyttige, økonomiske ferietips fra Sparebanken Sør.

Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder reising, og spesielt i sommerferien pakker vi kofferten og drar på tur. I en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for Ticket oppgir 60 prosent at de kommer til å reise til utlandet i sommer.

Dette har vært en jevnt stigende trend i flere år. Mange har en god og stabil privatøkonomi, og utlandet er mer tilgjengelig enn noen gang.

Reisene går både til våre naboland, til Syden og til mer eksotiske reisemål. I tillegg til at svært mange reiser på ferie i Norge.

Uansett hvor du tar turen i sommer, mener vi det er lurt å ta noen forholdsregler.

Nedenfor har vi samlet noen gode råd for ferien. 

 • Husk reiseforsikring

Reiseforsikring er noe av det viktigste å ha ordnet før ferien. Uansett om man planlegger lange eller korte reiser.

Du vet aldri hva som vil skje på tur. Kanskje bagasjen ikke dukker opp, du blir syk eller blir frastjålet eiendelene dine. Med en god reiseforsikring vil du få økonomisk hjelp og nødvendig bistand, dersom uhellet er ute. Og du unngår forhåpentligvis at hele ferien blir ødelagt.

Reiseforsikring er enkelt å bestille selv på nett.

 • Ta med to betalingskort

Det er alltid lurt å ta med deg minst to betalingskort når du er ute og reiser, i tilfelle det ene kortet slutter å virke, blir stjålet eller mistet. Ta gjerne med ett vanlig bankkort (debetkort) og ett kredittkort. Ikke oppbevar kortene på samme sted.

 • Tilpass regionsperren

Vi anbefaler at kortene er sperret for bruk i utlandet, hvis du oppholder deg i Norge. Om du skal ut på tur, må du imidlertid passe på at kortene ikke er sperret for bruk i det landet du reiser til. Husk også å åpne kortene for bruk på eventuelle mellomlandinger. Det er fort gjort å glemme, og da vil de ikke virke. I Sparebanken Sør kan du stille inn regionsperren selv i nettbanken eller i mobilbanken.

Det er også viktig å sperre kortene for bruk i utlandet igjen, når du kommer tilbake til Norge.

 • Sjekk utløpsdato

Kontroller kortenes utløpsdato i god tid før du reiser, slik at du kan bruke kortene under hele ferien. Du finner måned og år på forsiden av kortet, og du kan bruke kortet hele måneden som er trykket på kortet. Normalt skal du automatisk få et nytt kort i posten i begynnelsen av den måneden kortet ditt utløper.

 • Last ned mobilbank

Med mobilbanken har du de viktigste bankfunksjonene lett tilgjengelig. Da kan du enkelt sjekke saldo, overføre penger, sperre mistede kort og tilpasse den omtalte regionsperren.

Les mer om mobilbank her.

 • Betal i lokal valuta

Dette gjelder både kontant og med kort. Hvis du velger å betale i norske kroner kan brukerstedet selv bestemme vekslingskursen, og det kommer som regel ikke kunden til gode.

 • Skjul PIN-koden

..når du handler i butikker eller tar ut penger i minibank. 

 • Oppbevar kortene sikkert

Ha bankkort i en lomme med glidelås, i en reisetaske rundt halsen eller lignende.

 • Bruk kredittkort

Som det står lenger opp, bør du ha med deg to kort. Og kredittkortet er det du bør bruke som primærkort i utlandet. Da er du bedre sikret ved kortsvindel, og tyver og svindlere får ikke et sugerør inn i brukskontoen din ved tyveri. 

 • Legg aldri fra deg kortet i baren

Mange foretrekker å overlate bankkortet til bartenderen, for å slippe å trekke frem kortet for hver drink. Dette regnes imidlertid som grovt uaktsomt, og du må da regne med å dekke hele tapet selv dersom du blir svindlet.

 • Sjekk hva du betaler

Sjekk at beløpet på betalingsterminalen stemmer, før du trykker koden din. Og be gjerne om kvittering hvis det er mulig.

 • Sperr bankkortet

Mister du kortet ditt, bør du sperre det så raskt som mulig. Dette kan du gjøre i mobilbanken eller ringe banken.

Telefon (+47) 38 10 92 00

Blogg:
Ikke bare bank