Tips til deg som skal kjøpe din første bolig

  •  

Som ung kan det være vanskelig å komme inn på et tøft boligmarked.

Å komme seg inn på boligmarkedet kan være en høy terskel for mange. Her er noen gode tips til førstegangskjøpere.

Når vi flytter hjemmefra har mange av oss et ønske om å kjøpe et eget sted å bo. 8 av 10 nordmenn bor faktisk i en bolig som husholdningen selv eier. Med dagens skatteregler og boligprisutvikling har det også vist seg å være økonomisk gunstig å eie.

Men, det å komme seg inn på boligmarkedet kan være en høy terskel for mange. Økende boligpriser og skjerpede krav til egenkapital har stadig gjort det vanskeligere for førstegangskjøpere.

Det er likevel ikke umulig, og her skal du få noen tips som kan hjelpe til med å realisere boligdrømmen.

Skaff deg egenkapital

Dette er selvfølgelig enklere sagt enn gjort, og det finnes få snarveier til egenkapital.

Om du er tålmodig og målbevisst kan det imidlertid løse seg. Klarer du å spare 1500 kroner i måneden, har du rundt 200 000 kroner etter 10 år (rente på 2,5 %).

Det kan virke lenge å vente, men begynner du når du er ung og øker sparingen når du har mulighet, vil du nå målet ditt tidligere.

Fra du begynner å tjene penger er fast BSU-sparing den beste spareformen for unge som vil kjøpe bolig.

Minimumskravet til egenkapital er normalt 15 prosent av kjøpesummen.Illustrasjon av minstekrav til egenkapital på 15 %

Få hjelp til sikkerheten

Om du ikke vil vente med å kjøpe bolig til du har spart opp nok egenkapital, kan kausjonister være løsningen. Veldig mange førstegangskjøpere får hjelp av sine foreldre til å komme inn på boligmarkedet.

Om boligen til foreldre (eller andre) står som sikkerhet for deler av lånet ditt, kan du låne inntil 100 prosent av kjøpesummen.

Har du mulighet til å få hjelp er det en bra måte å komme seg inn på boligmarkedet, og begynne å bygge opp egenkapital til din neste bolig.

Hvor mye kan du låne?

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig, kan det være lurt å ta kontakt med banken så tidlig som mulig.

Det gir deg et bilde av hvor mye du kan låne, og dermed hvor mye boligen kan koste.

De fleste søker boliglån før de har funnet huset eller leiligheten de vil kjøpe.

Du får da svar fra banken om hvor mye lån du har fått innvilget, enten som et finansieringsbevis eller at banken bekrefter ovenfor eiendomsmegler at finansieringen er i orden.

Dette bør være på plass før du legger inn et bud på en bolig. Det gir deg trygghet for at du faktisk får lånt pengene, og du slipper å legge inn bud med forbehold om finansiering. Det gjør budet ditt mer attraktivt for selger.

Din betjeningsevne er en viktig faktor for banken. Den sier noe om hvordan din inntekt og dine utgifter påvirker din evne til å betale på boliglånet. Og ettersom et boliglån løper over mange år, tenker banken både på nå-situasjon og fremtidig situasjon.

Da spiller blant annet høyere renter inn i bildet, og det må tas høyde for at du kan betjene lånet også med økte renter.

Les mer om hvordan bankene vurderer din lånesøknad her.  

Følg med i boligmarkedet

Det er lurt å følge med på boligannonser og gå på visninger i området du vil bo. Også før du har spikret de økonomiske rammene. Det vil gi deg verdifull innsikt i hva boligene koster og hvordan du selv vil ha det.

Vær tålmodig

Svært få har mulighet til å kjøpe drømmeboligen som førstegangskjøpere. Ofte må du gå på kompromiss med størrelse, beliggenhet og standard, og gradvis bygge deg opp i boligmarkedet gjennom flere kjøp og salg.

Derfor er det lurt å tenke gjennom hvor du skal investere pengene dine i førstegangsboligen, og se etter boliger med mulighet for prisstigning. Det er selvfølgelig vanskelig å spå hvordan boligmarkedet kommer til å utvikle seg. Men en mindre leilighet i et attraktivt område kan for eksempel være en bedre investering enn en stor bolig som har ligget for salg i halvannet år.

Å kjøpe noe du kan pusse opp kan være en god måte å øke verdien på boligen og dermed bygge egenkapital til du skal flytte.

Kjøp sammen med noen

Å kjøpe sammen med noen kan være en fin måte å komme seg inn på boligmarkedet. Dere får råd til en bedre bolig enn hver for dere, og kan dele på de faste utgiftene. Det er da viktig å lage tydelige og skriftlige avtaler om eierforhold, ansvar og regler for å unngå konflikter.

Kjøp et ekstra soverom

Om du ikke vil kjøpe sammen med noen, er det også en mulighet å kjøpe en bopel med ett eller flere soverom mer enn du trenger selv. Leieinntektene fra kollektiv kan bidra til å nedbetale lånet ditt og dekke faste utgifter.

Tenk deg om

Boligkjøp er sannsynligvis den største investeringen du har gjort hittil i livet. Da er det lurt å tenke seg om. Du bør sjekke boligen grundig, gjerne med en bygningskyndig person, og du bør lese prospekt og boligsalgsrapport nøye.

Spør megler og selger om alt du måtte lure på. Tenk over hvordan det blir å bo der, det gjelder både nabolag, solforhold, planløsning og lignende.

Og til slutt: Husk at 50 000 kroner er 50 000 kroner, enten du kjøper hus, tar med kjæresten på ferie i Cuba eller pusser opp et bad. Når du er i kjøpsmodus er det lett å by noen hundretusener over prisantydning, men vær bevisst på at det ikke er monopolpenger du handler med.

Her finner du lånekalkulator for bolig

Priseksempel på boliglånet

Eff. rente 6,08 %, 2 mill., o/25 år, etabl.geb. 3500 kr. Kost. 1 826 173 kr.
Totalt: 3 829 673 kroner.

Av: Hans Jacob Brekke Tidligere blogger
Blogg:
Ikke bare bank