18 år og egne valg

  •  

Ta ansvar for egen økonomi som 18-åring, her har du noen tips som er viktig for deg å lese.

Du er nå blitt 18 år og myndig, og du står overfor mange valg fremover. Her er tips og råd som kan være gode å ta med seg på veien videre.

Noen valg er store, mens andre er små. Kanskje du skal ut i jobb, eller kanskje du skal studere? Uansett hvilke planer du har, så er du nå ansvarlig for egen økonomi. 

Få oversikt over hva som går ut og inn på konto

En av de store endringene ved å bli 18 år, er at du nå kan ta beslutningene dine selv. Du bestemmer selv over pengene dine og hva du vil bruke dem til. Med nettbank hos oss får du fullstendig oversikt over hva som går inn og ut av kontoene dine. Du kan overføre penger til vennene dine, du kan betale regninger, eller kanskje du vil spare litt?

Er du mye på farten er kanskje mobilbanken vår et enda bedre alternativ. I mobilbanken har du tilgang til de viktigste funksjonene fra nettbanken direkte på din smarttelefon. La oss si du står i kantina på skolen og skal kjøpe lunsj. Idet du skal betale, blir kortet ditt avvist! Du kan enkelt redde situasjonen ved å logge inn på mobilbanken for å sjekke saldo og eventuelt overføre penger fra en annen konto inn på kortet ditt. 

Foreldrene dine trenger ikke lenger å ha oversikten over kontoene dine - dette skal du nå kunne håndtere selv. Du styrer også selv om de skal være disponenter på kontoene dine - det bestemmer du i nett- eller mobilbanken under Dine kontoer / Disponenter

Få et kort du kan handle på internett med

Du har kanskje hatt et ungdomskort tidligere og lurer på om du skal skaffe deg et visakort. Med et visakort kan du enkelt handle på internett. Beløpsgrensene er i tillegg høyere enn de er med et ungdomskort, både ved netthandel og ved uttak i minibank. Hvis du i tillegg er student/lærling eller skal i førstegangstjeneste, så er kortet helt gratis!

Spar penger hver gang du bruker kortet

Nå som du er blitt 18 år, vurderer du kanskje å kjøpe deg egen bil? Kanskje vil du ta et friår og dra på jordomseiling? Da er det viktig å tenke på sparing. Mange tenker kanskje at det er vanskelig å spare til drømmene sine. Men det er ofte ikke så høye beløp som skal til. Det kan være lettere å spare lite og ofte, enn mye og sjeldent!

En av de enkleste måtene å spare opp litt ekstra penger er å starte en småsparavtale i nettbanken din. Dette går ut på at du sparer et lite beløp hver gang du bruker kortet ditt. La oss si du bruker kortet ditt i gjennomsnitt en gang om dagen. Hvis du avtaler at du skal spare 20 kroner for hver transaksjon, vil dette utgjøre 7200 kroner etter ett år. Og det helt uten at du tenker over at du sparer!

Bilde av et hus

Vil du en gang eie ditt eget hjem? 

Har du kanskje tenkt litt på å flytte for deg selv etter hvert? Har du en liten boligdrøm i magen? Da kan det være lurt å opprette BSU - boligsparing for ungdom. Denne kontoen har bankens beste rente, og samtidig kan du få inntil 20 % av sparebeløpet tilbake på skatten neste år. Det vil si at hvis du setter inn 25 000 kroner i år, kan du få 5000 kroner tilbake av staten neste år.

Her finner du BSU-reglene for i år.

Her er det viktig å huske på at man må ha skattbar inntekt for å få benytte seg av denne skattefordelen. Så hvis du ikke jobber noe særlig enda, kan det kanskje være lurt å vente litt med denne. I så fall kan det være lurt å opprette f.eks. en SmartSpar eller en vanlig sparekonto.

BankID og BankID på mobil - gjør innlogging og signering enkelt

Alle disse tingene kan du styre fra nettbanken din. Samtidig som du er innlogget i nettbanken, så kan det være greit å skaffe deg BankID! Dette er din elektroniske signatur på internett som du vil få bruk for i mange sammenhenger. Hvis du skal søke om stipend fra lånekassen, trenger du BankID for å logge deg inn / godkjenne tilbudet. Det samme gjelder hvis du skal logge inn på altinn.no for å sjekke om du får penger tilbake på skatten, eller om du skal søke om høyere utdanning.

Hvis du også skaffer deg BankID-appen, betyr det at du kan bruke mobilen din i stedet for kodebrikken når trenger BankID. Dette gjelder for de fleste innlogginger som krever BankID, men også hvis du skal betale regninger og overføre til andre i nettbank og mobilbank. Og BankID på mobil er også kjekt å ha, det bestiller du også i nettbanken. 

BankID på mobil

Bruk kredittkort - og bruk det smart

Nå er det også sånn at du som 18-åring har mulighet til å få et kredittkort. Et slikt kort kan være kjempegreit å ha, spesielt som en reserveløsning dersom du for eksempel skal ut og reise. Mister du visakortet på ferie kan du enkelt ta i bruk kredittkortet, hvor du vil ha en forhåndsavtalt lånesum tilgjengelig.

Men det er viktig å presisere at det ligger mye ansvar i å eie et kredittkort. Du må betale renter av det du bruker, og du kan fort ende opp med å skylde store summer hvis du ikke er nøye med å betale tilbake pengene i tide.

Visste du at...

hvis du betaler reisen med Visa kredittkort i Sparebanken Sør og har brukt kortet siste 6 måneder, så har du reise- og avbestillingsforsikring inkludert gratis i kredittkortet!

Snakk med oss om du lurer på noe

Det kan være mye å tenke på og vanskelig å navigere i jungelen som er personlig økonomi. Det er derfor vi er her. Så hvis du har noen spørsmål eller bare vil få noen gode råd, kontakt ditt nærmeste Sparebanken Sør-kontor for en hyggelig prat med en av våre rådgivere. Eller så kan du selvfølgelig ringe kundesenteret vårt på 38 10 92 00.  

Priseksempel Visa kredittkort

Eff.rente 21,19 %, 15 000,-, o/12 md. Kostnad 1434 kroner. Totalt: 16 434 kroner.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank