Gode skattetips før nyttår

  •  

Når nyttårsrakettene smeller er det for sent å gjøre noe med årets skatt.

Gjør du noen smarte grep før nyttår, kan du spare en del skattekroner.

Det nærmer seg 2017, og med det et nytt skatteår. Vil du gjøre noe med 2016-skatten din, må du gjøre det før nyttår. 

Her er noen tips.

BSU – en opplagt vinner

Er du under 34 år og har mulighet til å fylle opp kvoten på 25 000 kroner bør du i utgangspunktet gjøre det. Husk at ubenyttet fradrag ikke kan benyttes senere.

De som i 2016 har hatt lav inntekt, bør derfor regne litt på hvor mye de skal spare i BSU.

For å få full uttelling på skattefradraget på 20 % må du ha tjent ca. 70.000 kroner i år. Da skal du betale 5000 kroner i skatt, noe som tilsvarer maksimalt skattefradrag.

Les mer om BSU her >>

Gaver og forskudd på arv

Foreldre og besteforeldre som har planer om å dele ut noen kroner til barn eller barnebarn, kan med fordel gjøre det før årsskiftet – i alle fall hvis de er i posisjon for formuesskatt.

Og nå er ikke lenger arveavgiften noen utfordring (Denne ble avskaffet i 2014).

Husk at formue til barn under 17 år lignes sammen med foreldre. Studenter med høy netto formue må være klar over at stipendandelen fra Lånekassa kan bli redusert.

Gaver til gode formål

Gaver på minst 500 kroner til frivillige organisasjoner gir skattefradrag.

Grensen gjelder til den enkelte organisasjon, men ikke per gave. Så om du ga 450 kroner til Røde kors i januar i år, vil 50 kroner til i desember utløse en skattebesparelse på 25 % av beløpet.

Maksgrensen for gaver som gir skattefradrag er 25 000 kroner i 2016.

Utsettelse av lønn

Noen typer lønnsutbetalinger kan være mulig å utsette til etter nyttår.

Dette kan blant annet gjelde bonus, provisjon og overtid. Verdien av å gjøre dette er først og fremt hvis disse utbetalingene blir belastet med toppskatt i 2016, men ikke i 2017 (Altså hvis du regner med å tjene mindre i 2017).

Investering i fast eiendom

Vi skal passe oss for ukritisk å gi råd om kjøp av eiendom. Det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til eiendomsmarkedet. Men det er et faktum at så lenge vi har formuesskatt, er midler plassert i eiendom skattemessig mer gunstig enn andre spareformer på grunn av lavere ligningsverdi.

Men igjen; skatten er bare en del – til og med en nokså liten del – av de økonomiske forhold som knytter seg til investering i eiendom. Det handler blant annet om likviditet, risiko for prisfall m.m.

Kjøp av private tjenester

Du kan betale naboen for hjelp Syns du det er vanskelig å be andre om hjelp til tjenester enten hjemme, på hytta eller med bilen? Da kan det være greit å vite at slike vennetjenester kan betales med inntil 6.000 kroner per år – skattefritt.

Det er noen vilkår knyttet til dette fullt lovlige smutthullet. Se nærmere på handlehvitt.no.

Når rentene blir lave og skatten litt for høy…

Noen fristes til å gjøre skattemessige tilpasninger i form av midlertidig reduksjon i formuen ved rett og slett å ta ut penger før nyttår for deretter å sette dem inn igjen i januar.

Dette grepet er ikke å anbefale. For det første skal også kontanter oppgis på selvangivelsen. Skattemyndighetene har sine metoder for å oppdage dette velkjente skattetrikset, og de som blir tatt får automatisk en betydelig tilleggsskatt.

For det andre er det forbundet med stor risiko å ha store pengebeløp liggende hjemme. Vår anbefaling er derfor å benytte et eller flere av de rådene vi har gitt ovenfor. 

Godt nyttår!

Av: Johan Songe Pensjonsekspert
Blogg:
Ikke bare bank