Skattetips før nyttår

  •  

Skattetips du bør se gjennom før nyttårsrakettene skyter til værs

Før kalenderen viser 1. januar har du noen muligheter om du vil gjøre noen justeringer omkring skatten din for dette året.

31. desember sitter vi feststemte og venter på at nyttårsrakettene skyter til værs, og vi kan si takk for det gamle og ønske hverandre et riktig godt nytt år. Før kalenderen viser et nytt år er det noen muligheter for deg som kan tenke deg å gjøre noen grep i forhold til skatten din. Med disse skattetipsene setter jeg fokus på de mest realistiske grepene man kan få til når det er kort tid frem til nyttår.

BSU

Boligsparing for ungdom er en klassiker, og det har den vært siden 1992. Er du mellom 13 og 34 år er dette en suveren måte å spare til egen bolig på. Sparer du i BSU, kan du redusere skatten med opptil 5500 kroner, dersom du setter inn 27 500 kroner på kontoen i år. Som om ikke det er nok ligger BSU-renten godt over andre innskuddsrenter, akkurat nå er den på 6,50 %.

Det er imidlertid greit å notere seg at man må ha en viss lønnsinntekt for å få glede av skattefradraget. For å få full utnyttelse av fradraget, må du ha lønnsinntekt på minst 75 000 kroner i 2021.

+ Egenkapital til eget hjem
- Må ha lønnsinntekt på minst 75 000 kroner for å få full utnyttelse

Les mer om BSU.

Pensjonssparing

Har du begynt å spare til pensjon, eller har du i alle fall fått med deg at det er lurt? Da har du helt sikkert fått med deg IPS (individuell pensjonssparing), som gir deg en skattefordel på 24 % av sparebeløpet på inntil 40 000 kroner per år. Full kvote betyr altså skattefordel på 9 600 kroner for 2021. Det er imidlertid viktig å poengtere at dette ikke er skattelette, men utsatt skatt, fordi utbetalingene også beskattes som alminnelig inntekt. Ut fra forventning vil både pengene du setter av fra egen lomme og pengene du får i skattefordel gi deg avkastning i årene fremover, og gjøre ordningen meget gunstig for deg som vil spare penger til egen pensjon, og tåler at pengene bindes til dette formålet. Det kan også nevnes at midler i IPS er fritatt for formueskatt.

+ Tryggere økonomi som pensjonist
- Kan tidligst tas ut fra 62 år

Les mer om IPS.

Gi bort gaver og forskudd på arv

Er du i formueskatteposisjon og sysler med tanken om å gi gaver eller forskudd på arv, kan det lønne seg å slå til nå før nyttår. Men, ikke forvent den enorme gevinsten!

Formueskatten er per i dag 0,85 % av netto formue over 1,48 millioner kroner for ugifte og 2,96 millioner kroner for ektefeller samlet.  Gir du bort 100 000 kroner gir det deg en besparelse på 850 kroner i formueskatt. Husk også at arveavgiften ikke lenger er noen hindring etter at den ble avskaffet i 2014.

+ Tidenes julegave er i boks
- Gevinsten er på beskjedne 0,85 % av beløpet

Gaver til organisasjoner

Å gi gaver til humanitære formål er en hyggelig ting å gjøre i seg selv. Her kan det også nevnes at det gir en skattemessig effekt. For 2021 kan du gi slike gaver for inntil 50 000 kroner og få skattefradrag på 24 % av beløpet. Det betyr at fradragsverdien er opp til 12 000 kroner.

+ Hjelp til de som virkelig trenger det
- Ingen!

Kjøp av private tjenester

Har du noen småting du skulle gjort hjemme, men kanskje synes det kan være litt vanskelig å spørre andre om hjelp? Kanskje har du en handy nabo som kunne være til hjelp?  Husk at vennetjenester kan betales med inntil 6 000 kr per år – skattefritt.

+ Èn ting mindre å tenke på i 2022
- Midt i julestria!

Les mer om vilkår knyttet til dette på handlehvitt.no.

Nyttig å vite

Går du med tanker om å benytte deg av mulighetene rundt for eksempel BSU eller IPS skal du være klar over at det kan være egne frister hos bankene for å være sikker på å få med dette for året 2021. Det kan derfor være smart å gjøre grep før jul og ikke vente til romjulsdagene.

Med ønske om en fin julehøytid!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank