Julegaver på budsjett

  •  

Adventstiden er her og julaften med julemat og julegaver nærmer seg stadig. Også i år vil vi gjerne gi flotte julegaver, men for studenter kan julegavehandlingen gjøre store innhugg i økonomien. 

Sanne Aas er kundebehandler i Lyngdal og skal snart inn i studenttilværelsen. 
– Å kjøpe julegaver er jo koselig, men det viktigste må jo være tanken bak en gave, ikke summen, sier Sanne. Hun vet at det å kjøpe julegaver på et stramt studentbudsjett kanskje ikke er det letteste. Her kommer hun derfor med fire tips til hvordan du kan gjøre julegavene rimeligere og ikke minst mer bærekraftige:

1. Spiselige julegaver

Et tips som alltid blir satt pris på, og som ikke minst kommer til nytte og glede, er spiselige julegaver. Her kan du bake julekaker, lage karameller eller annet julegodt. Legg kakene i en fin kakeboks, disse finner du rimelig hos nærmeste bruktforhandler. Karamellene kan du ha over i syltetøyglass, som du etterpå kan dekorere med røde sløyfer rundt lokket.

En annen populær spiselig gave er ferdigblanda ingredienser til forskjellige bakevarer som brød eller cookies. Da måler du opp alle tørrvarer og har alt over i et stort syltetøyglass. Legg mel, sukker og bakepulver lagvis og heng på en lapp med resterende ingredienser som må tilsettes før baking.

Mann holder julecoockiemix

2. Ikke vær redd for å gi bort brukt

Mange tenker kanskje at brukt=slitt, men det trenger det absolutt ikke å være. Ideer til brukte julegaver kan være klær eller leker som du selv har hatt som liten. Dersom disse er i god stand, er dette en god ide å gi bort til de minste i familien.

En annen super brukt julegave er å gi bort en bok du selv har lest. Da blir gaven en oppriktig anbefaling fra deg til mottakeren, siden du selv kan garantere at boken er bra. Et tips for å gjøre boken mer personlig, er å markere favorittsitater og legge inn egne notater i margen. Slik får mottakeren av gaven et innblikk i hva du likte med boken og hvilke refleksjoner du har gjort deg underveis når du leste den.

Dessuten kan du fint rullere på noe du har liggende hjemme; kommenterer søstera di alltid et fint maleri du har på veggen eller et flott smykke som du likevel sjeldent bruker? Det ligger mye kjærlighet i å gi slike ting videre.

Bruktbutikker kan være rene skattekisten. Leter du lenge nok, finner du kanskje små, antikke skatter som er flotte å gi bort. Siden tingene er brukt, koster de ofte ikke mange kronene. Andre ting som kan være lurt å se etter i bruktbutikken, er porselen og glass. Disse får du ofte til pakkepris - og vipps har du seks fine vinglass å gi bort til mamma.

3. Bruk kreativiteten din

Kun fantasien setter grenser når det gjelder hva du kan gi i julegaver. Er du flink til å male eller strikke? Da har du plutselig et fint skjerf eller et vakkert maleri å gi bort til mor og far. Eller hva med å lage en flott scrapbook til søsknene dine?

For å lage dette trenger du kun å printe ut bilder fra telefonen, noen fargetusjer og kanskje noen fine klistremerker. Boken kan inneholde bilder og minner fra året som er gått. Med en så digitalisert verden er det utrolig koselig å få et hyggelig bilde rammet inn, i stedet for å kun ha de liggende på telefonen. Å printe ut et bilde i A4-format koster ikke mange kronene hos en fotobutikk, og du finner billige rammer hos Clas Ohlson og lignende.

Kreative gaver

4. Gi bort tiden din i gave

Selv om ikke alltid pengene strekker til når du er student, har du ofte en mer fleksibel hverdag enn om du hadde en åtte til fire-jobb. Hvorfor ikke gi bort tiden din i gave? Hvis du har besteforeldre, blir de sikkert veldig glad for noe ekstra hjelp i huset eller hagen. Har du venner med barn, kan det å tilby barnepass være en fantastisk gave å få.

Dessuten er opplevelser alltid hyggelig å motta, og disse trenger ikke å koste skjorta. Se om du kan ta med familien på et museum, en rimelig julekonsert med et studentkor eller en fin skitur. Det viktigste er at dere gjør det sammen, dette blir en minnerik gave som garantert vil bli satt pris på.

Hvis du ønsker, kan du lage små, hjemmelagde kuponger der du skriver hvilken aktivitet du ønsker å tilby. Disse kan du pakke inn og gi bort på julaften.

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank