Sparetips for sørlendinger (og andre fornuftige folk)

 •  

Mange små og store tiltak i hverdagen gir deg mer penger på sparekontoen.

Her er noen sparetips du kanskje ikke har tenkt over. Og noen du helt sikkert har hørt før.

Vi er veldig glade for å være en sørlandsbank.

Det gir oss gode kunder som er flinke til å gjøre opp for seg og som tenker fremover.

Men for både sørlendinger og andre folk, er det mange små og store utgifter som ønsker en bit av lønningen hver måned.

Derfor vil vi gjerne dele noen gamle og nye sparetips med dere, som kanskje kan få pengene til å strekke enda litt lenger.

Ta i bruk nærmiljøet

Det er veldig mye god økonomi å hente i å skape og bruke gode nærmiljø. Det gir ikke bare hygge og trygghet, men også noen reelle økonomiske besparelser.

 • Gå på loppemarked. Kjøp ski og sykler og møbler og lignende på ditt lokale marked, så sparer du noen kroner samtidig som du blir bedre kjent med folk i nærmiljøet ditt.
 • Lag et garasjesalg. Hvis du har mye utstyr som ungene ikke bruker lenger eller har gjort noen feilkjøp, så ta initiativ til et garasjesalg.  Det går også an å gå sammen flere naboer om dette. Det er jo bedre at noen andre kan bruke utstyret og at du får inn litt kroner, enn at ting bare står og støver ned.
 • Bruk biblioteket. Bøker og musikk er billig på nett, men på biblioteket er de gratis. De lokale bibliotekene driver også med kulturformidling og du kan finne mange gode gratisarrangementer og -aktiviteter der.
 • Inviter på kaffe hjemme. Det er kjekt å gå på kafé, men billigere – og ofte kjekkere - å drikke kaffen hjemme. Og den gamle tradisjonen med å dra på kaffebesøk hos venner er noe som bør gjenopptas. Start med å invitere til deg, så får du garantert en invitasjon tilbake.

Har du andre tips til hvordan en kan ta i bruk nærmiljøet på en positiv måte og samtidig spare penger må du gjerne kommentere på bloggen.

Planlegg bedre

Dette er ikke noe originalt sparetips, men du verden så mye penger en kan spare på å planlegge litt. Tenk på alle de gangene du har kastet mat fordi den gikk ut på dato før du fikk brukt den. Eller alle de impulskjøpene du gjør fordi du er sulten eller tørst når du drar i matbutikken.

 • Planlegg måltidene en uke  - eller to - om gangen, og gjør en storhandel. Sørg for å kikke litt i fryseren og innerst i kjøkkenskapet når du lager ukesmenyen. Lag handleliste og spis litt før du drar i butikken. Hold deg til listen!
 • Planlegg reiser bedre. Finn ut om det er apper som kan gjøre oppholdet billigere. Tjenester som Stay.com har en app som for eksempel lar deg laste ned kart over byen du skal til slik at du slipper roamingkostnader når du går rundt og lurer på hvor du er og hvordan du kommer deg dit du skal. Søker du i App Store eller Google Play vil du også finne  gratis reiseguider og andre tjenester som kan være nyttig på reise.
 • Planlegg bursdager og høytider! Få ting gjør større innhogg i økonomien enn julehandelen, men er du litt fremsynt kan du spare penger ved å handle presanger på nett. Bruk en kalender og sett en liten reminder en måned i forkant slik at du kan finne noe på nett og få det levert i tide.

Planlegging ligger naturlig for noen, men vi andre kan i alle fall prøve litt. Det er dyrt å være impulsiv og uforberedt. Bare spør de mennene som løper rundt på kjøpesentrene på lille julaften.

Bruk banken riktig

Du kan spare mye penger på å være en smart bankkunde. Og det er ikke vanskelig!  Det handler for det meste om sunn fornuft, men også om å kjenne produktene.

 • Bruk kredittkortet riktig. Kredittkort er en fin løsning om du ikke har kontanter tilgjengelig, men sørg for å føre penger tilbake så fort som mulig. Ikke bruk det som et lettvint forbrukslån. Da er det bedre å ta kontakt med banken og faktisk få et forbrukslån. Da får du mye bedre renter enn på kredittkortet. Mer om forbrukslån her.
 • Spar i BSU så lenge som mulig. Der får du både gode renter og skattefradrag.
 • Behold studielånet så lenge som mulig. Studielånet er det billigste og beste lånet du har. Betal det ned som avtalt med Lånekassen, men ikke betal ned noe ekstra på det før du har betalt alle de andre lånene du har.

Vårt beste råd er nok å ta en prat med oss. Våre rådgivere er kjempeflinke til å sette seg inn i din livssituasjon og vet hvordan du kan spare penger på å velge riktig sparing.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank