Spare, eller nedbetale på lånet?

  •  

Om sparing eller nedbetaling av lån - tips fra privatøkonom Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Mange kjenner at det går vesentlig mer penger til å betale boliglånet og kjøpe nødvendige varer nå enn for bare kort tid siden.

Spare langsiktig eller nedbetale på boliglån? 

Et helt konkret spørsmål vi møter er: Nå som renta er så høy på lånet, bør jeg nå la være å spare? Jeg kan dele noen tanker uten at det finnes et fasitsvar. 

Med et nedbetalingslån har du en fast nedbetalingsplan og betaler litt ned hver måned. Har du rom for å nedbetale mer, eller spare, blir tusenkronerspørsmålet: Hva lønner seg?

For at det skal kunne lønne seg må du da spare i et produkt som gir høyere forventet avkastning enn det du betaler i lånerente. Det kan være mulig ved sparing i fond.

Eksempel

Har du 1 million i lån til 5 % årlig rente, og 1 million i sparepenger til 3 % rente, vil det være dårlig økonomisk butikk for deg.

Plasserer du sparepengene i aksjefond som har en forventet årlig avkasting på 6,5 %, vil det kunne lønne seg å spare i steden for å betale ned ekstra på lånet.

(Du må da tåle å se at sparepengene tidvis synker og stiger i verdi.)

4 steg til en sunn og god privatøkonomi

  1. Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld; da bør denne nedbetales og innfris fordi den har normalt veldig høy rente.

  2. Har du høy belåning på boligen bør du prioritere nedbetaling til et mer behagelig nivå (kanskje innenfor 75 % belåning). Slik skaper du deg en mer robust privatøkonomi.

  3. Spar til buffer på konto. Alltid lurt å ha litt penger stående til uforutsette utgifter. 1-3 månedslønninger, alt etter hvor mye du eier som faktisk kan gi deg uforutsette utgifter. Disse pengene bør stå på konto selv om renten der ikke er skyhøy.

    Uforutsette utgifter vet vi aldri når kommer, men når de kommer er det veldig fint å ha pengene lett tilgjengelig. På konto er heller ikke pengene utsatt for verdisvingninger som i fond, og derfor eliminerer du også muligheten for å måtte selge med tap når den uforutsette utgiften plutselig kommer.

  4. Har du anledning, og evne til å tåle verdisvingninger på sparepengene er det lurt med en langsiktig sparing i fondsmarkedet. De aller fleste har noe å spare til i fremtiden!

For å sjekke ut om fondssparing er noe for deg, og få veiledning på hvilket fond som kan passe, anbefaler jeg å ta turen om vår sparerobot.

Husk også at du kan få hjelp av en rådgiver i Sparebanken Sør. Rådgiverne våre kan hjelpe deg med å finne de beste løsningene for deg og økonomien din.

Lykke til! 

Møtebooking online

Nå kan du reservere tid med kunderådgiveren din via nett- eller mobilbanken. Logg inn og se når rådgiveren din er ledig. Dersom du ikke er kunde, kan du avtale møte med en i vårt digitale team.

Gå til møtebooking med digital rådgivning

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank