Mads (35) kvittet seg med dyr gjeld og ble en sparer

  •  

– For meg har det vært viktig å ta sparingen i riktig rekkefølge. Begynne på toppen med å betale ned på dyr gjeld som kredittkort, og så bevege seg nedover, sier Mads Pettersen fra Kristiansand.

Mads Pettersen (35) gikk fra å ha dyr kredittkortgjeld til å bli en «sparenerd». Nå sparer han fast i fond hver måned og drømmer om økonomisk uavhengighet.

– Det gøyeste med fondssparing er å sette seg langsiktige mål. Jeg leker med tanken om å ha mulighet til å leve av avkastningen på sikt, sier Mads Pettersen (35) fra Kristiansand.

Mads har ikke alltid vært like bevisst på sparing, men en økende interesse for økonomi har vokst fram etter hvert som han har oppsøkt informasjon.

– For meg har det vært viktig å ta sparingen i riktig rekkefølge. Begynne på toppen med å betale ned på dyr gjeld som kredittkort, og så bevege seg nedover. Når man til slutt er på et sted hvor lånene man har er akseptable og man har en bufferkonto, så kan man begynne å tenke på hvor overskuddet av lønna skal gå, sier han.

Foto av Kenneth Sjåvåg som anbefaler å bli kvitt dyr gjeld

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom i Sparebanken Sør, kan bekrefte at dette er en smart fremgangsmåte.

– Langsiktig sparing i fond passer for veldig mange. Kvitt deg med eventuell dyr forbruksgjeld og sørg for å ha en buffer på konto til uforutsette utgifter før du setter i gang med fast, månedlig fondssparing.

Pengene jobber for deg

Mads ble bitt av sparebasillen da han forsto hvor mye pengene kan vokse ved å plassere dem i aksjer og fond.

– Fondssparing er en mulighet til at pengene kan øke, ikke bare forsvinne over tid på grunn av inflasjonen. I teorien kjøper man andeler i noen firmaer, og de firmaene tjener jo forhåpentligvis penger, mer penger enn det du klarer å spare på konto. Pengene du setter i fond jobber på en måte for deg mens du sover!

Han begynte først å leke med kjøp og salg av enkeltaksjer, men fant raskt ut at det var svært tidkrevende.

– Derfor har jeg nylig opprettet en fast, månedlig spareavtale i aksjefond. Det er det enkleste når sparehorisonten er lang, sier han.

Vil du opprette spareavtale? Ta testen og finn ut om fondssparing er noe for deg. 

Foto av Mads Pettersen fra Kristiansand i anledning fast månedlig spareavtale


Finn din risikoprofil

Selv om det historisk sett har vist seg at fondssparing er lønnsomt, så påpeker Mads at det kan være litt skummelt å plassere sparepengene i fond.

– Det er jo ikke garantert at man får avkastning, selv med lang tidshorisont. Likevel føles det forsvarlig å spare i aksjefond, spesielt fordi vi har kommet ganske langt i nedbetaling av boligen.

Privatøkonom Kenneth forteller at med høyere forventet avkastning følger det også større verdisvingninger.

– Bruk litt tid, gjerne sammen med bankrådgiveren din, for å finne den risikoprofilen som passer for deg, slik at du kan sove godt om natta med verdisvingningene. Husk å være langsiktig når du sparer i fond, tenk minimum fem års tidshorisont, sier han.

Sparing må være gøy i begynnelsen! Da vil du se at det blir lettere å spare til andre, mer fornuftige ting etterhvert. Å komme i gang er det viktigste.

Mads Pettersen (35) fra Kristiansand

Mads håper at avkastningen han får på pengene sine i løpet av 20-30 år kan gi ham økonomisk frihet når han blir eldre.

– Jeg vil jo gjerne jobbe så lenge som mulig hvis jeg er frisk og rask, men det skal i tilfelle være mitt valg. Jeg vil ikke tvinges til å jobbe til jeg er 70 fordi jeg er gjeldsslave, sier han.

Få råd av spareveilederen og rådgiver

Da Mads begynte å oppsøke informasjon om fondssparing opplevde han det som alt annet enn lett.

– Det er et sykt komplisert tema. Jeg leste artikler og forum med supersmarte pengenerds som brukte mange uforståelige fremmedord. Jeg tenkte først at her har jeg ingenting å gjøre, men heldigvis forsto jeg mer etterhvert, sier han og ler.

Han synes derfor den nye spareveilederen til Sparebanken Sør er et nyttig verktøy. Der må du først svare på noen enkle spørsmål om egen økonomi, som for eksempel om du har høyere utgifter enn inntekter og dyr gjeld. Basert på svarene dine får du en anbefaling om fondssparing kan være noe for deg, og i tilfelle hva slags spareavtale som kan passe.

– Jeg har jo brukt to år på å svare på de fire første spørsmålene i spareveilederen, så det er genialt at det er kommet et verktøy som gjør det mye enklere for folk å komme i gang, sier han.

Foto av spareveilederen som hjelper deg å velge sparing

Mads er også glad for muligheten til å få økonomisk rådgivning i banken ved behov.

– Vi var nylig på et møte med rådgiveren min i forbindelse med at jeg solgte leiligheten. Da fikk vi gode råd, og han var også enig med oss i de valgene vi har tatt. Det er betryggende.

Ønsker du et møte med en finansiell rådgiver? Her finner du kontaktinformasjon. 

Start sparing tidlig

Mads skulle ønske at han begynt med sparing tidligere, og tør knapt tenke på hvor mye han kunne ha spart hvis han hadde satt av 200 kroner i måneden siden han var 18 år.

– Hvis jeg hadde hatt en tidsmaskin og kunne gått tilbake til da jeg var 18, så hadde jeg definitivt gjort det, sier han spøkefullt, men legger til:
– Jeg tror ikke man skal klandre seg selv for at man ikke har spart, men jo tidligere du begynner med sparing, jo bedre. Spesielt med fond, fordi renters rente etter mange år blir store verdier, sier han.

Kenneth er enig i at det er lurt å starte så tidlig som mulig, og mener at gode vaner er nøkkelen til å lykkes med langsiktig sparing.

– De som kommer i gang i ung alder tar med seg vanene gjennom livet og resultatet av sparingen kan bli svært hyggelig. For mange stiger gjerne interessen etter hvert som verdien på fondsbeholdningen øker, sier privatøkonomen.

Dersom du er under 34 år og ønsker å kjøpe deg egen bolig, så kan BSU være en fin spareordning. Les om hvordan Christer (29) og Camilla (23) klarer å spare 50 000 kroner i året. 

Sett deg et mål som motiverer

Mads har to råd til andre som ikke har kommet i gang med sparing ennå.

– Det første er å sette seg et gøy mål, som for eksempel å spare til en sydentur. Hvis du ikke er vant til å spare penger, så kan det være demotiverende å tenke på at du sparer til en buffer i tilfelle vaskemaskin ryker. Sparing må være gøy i begynnelsen! Da vil du se at det blir lettere å spare til andre, mer fornuftige ting etterhvert. Å komme i gang er det viktigste.

Det andre rådet hans er å regne prisen på ting du skal kjøpe i antall timer du må jobbe for å kjøpe den.

– Da finner du ut om du synes den er verdt så mange timer ekstra på jobb eller ikke. Det kan gjøre at du unngår en del unødvendige impulskjøp, sier Mads.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank