I dag er verdens sparedag

  •  

Verdens sparedag er en god anledning til å starte en spareavtale.

Den siste dagen i oktober er ikke bare Halloween. Det er også verdens sparedag.

«Verdens sparedag» står litt i kontrast til den amerikanske halloween-tradisjonen, som har blitt en kommersiell høytid der mye handler om å kjøpe inn mengder med godteri, kostymer, gresskar, skummel pynt og gjerne en del ekstra mat.

Sparedagen er imidlertid ikke noe nytt. Den ble etablert i 1921, under den første internasjonale sparebankkongressen i Milano. Man ønsket å bruke dagen til å stimulere til sparing og fornuftig pengebruk. 

Selv om levestandarden i Norge har økt betraktelig siden mellomkrigstiden, er sparing et like aktuelt tema i 2016. De fleste har også gode forutsetninger for å klare å spare penger i dag, med rekordlave lånerenter.

Når du skal sette av sparepenger er det lurt å ha to tanker i hodet samtidig. Både kortsiktig og langsiktig.

Kortsiktig sparing er mer som en bufferkonto til uforutsette utgifter eller ferieturer. Disse pengene kan man gjerne ha på en bankkonto, fordi renten ikke har så stor betydning.

Med langsiktig sparing, for eksempel til pensjon, er det viktigere å tenke andre alternativer for å få bedre avkastning på sparepengene. Da kan fond være et godt alternativ.

I anledning sparedagen har vi fire konkrete sparetips:

  • Kvitt deg med dyr gjeld fra kredittkort og forbrukslån og nedbetal boliglån til et komfortabelt nivå, hvor du tåler en renteøkning.
  • Opprett en bufferkonto for uforutsette utgifter.
  • Start langsiktig sparing i en spareform der avkastningen kan forventes å overstige lånerenten og summen av inflasjon og skatt.
  • Opprett to spareavtaler, med faste overføringer til både kortsiktig og langsiktig sparing.

Spareavtalene kan du opprette i nettbanken din, eller vi kan kontakte deg for råd og veiledning.

Av: Hans Jacob Brekke Ansvarlig kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank