Dette bør du vite før du drar på ferie

  •  

– Ha alltid med deg to bankkort, gjør god research og spar nok penger til ferien før du drar, tipser rådgiver Maria Ask.

Hva bør du tenke på når du skal dra på ferie? Finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Maria Ask, elsker å reise, og gir deg sine beste tips til en god, billig og trygg tur. 

Maria Ask drar helst til eksotiske strøk og har flere favorittreisemål i Karibia, Asia og Europa, men hun er også glad i norgesferie. 

– Jeg vil oppleve mest mulig, og reiser gjerne til steder hvor jeg kan få både strand, fjell og utflukter med dyr.

I fjor og i år er norgesferie mest aktuelt på grunn av koronasituasjonen, men det er ikke så verst det heller, ifølge Maria.

– Det er mange flotte steder i Norge, og vi har en fantastisk natur. I sommer har jeg tenkt meg til Lofoten, men vi tar bilen og planlegger ikke nøyaktig hvor vi skal. Vi kjører etter det fineste været.

Hun er bevisst på at det er dyrere å feriere i Norge enn i mange andre land, og tar derfor litt andre valg når det gjelder for eksempel overnatting.

– Jeg bruker naturen i større grad, og både telt og hengekøyer gir strålende overnattingsmuligheter med mye fleksibilitet, sier hun.

Rådgiver Maria Ask på fjelltopp

Ta med deg flere kort

Ha alltid med minimum to kort når du er ute og reiser. Gjerne et debetkort (vanlig bankkort) og et kredittkort. Da har du et ekstra om det ene kortet mistes, blir stjålet eller slutter å virke. Et debetkort er direkte koblet mot bankkontoen din. Ved å bruke kredittkort unngår du at kontoen din blir tappet for penger hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortsvindel.

– Jeg har heldigvis aldri blitt svindlet på reise, men jeg har opplevd at debetkortet ikke fikk kontakt med banken. Vi fikk verken tatt ut penger eller betalt med debetkortene våre, og da var vi veldig glade for at vi hadde med oss kredittkort som ikke var avhengige av nettforbindelse med banken, forteller Maria.

Tips til reisen

  1. Gjør god research før du drar
  2. Spar penger på egen feriekonto
  3. Sørg for å ha en god reiseforsikring
  4. Følg regjeringens råd for reiser innenlands og utenlands
  5. Sjekk priser på flybilletter flere steder før du kjøper
  6. Ha med deg minst to bankkort på reisen
  7. Betal i lokal valuta i utlandet
  8. Ha tilstrekkelig kredittgrense på kredittkortet
  9. Få inspirasjon og tips fra andre reisende gjennom sosiale medier

Ha tilstrekkelig kredittgrense på kredittkortet

Når du leier bil, er det ikke uvanlig at bilutleieselskapet reserverer 20 000 kroner på kortet ditt. Når du sjekker inn på hotell, kan du oppleve det samme. Sørg for å søke om tilstrekkelig kredittgrense på kredittkortet, det koster ikke noe ekstra.

– Hvis det skulle skje noe uforutsett, som gjør at du for eksempel må kjøpe ny billett hjem, så er det veldig greit å vite at du har tilstrekkelig kreditt. Selv om forsikringen dekker dette, så hender det at man må legge ut selv først, sier Maria.

Les om hvilke rabatter og tilbud du får hvis du har Visa kredittkort fra Sparebanken Sør

Visste du at...

hvis du har kredittkort i Sparebanken Sør kan du knytte kortet til SAS EuroBonus og opptjene poeng på alle kjøp med kredittkortet!

Sett opp fast sparing til feriekontoen

Selv om Maria mener at det er fornuftig å bruke kredittkort på reisen, så er hun tydelig på at kreditten kun må brukes hvis du faktisk har penger til å betale regningen.

– Ferie skal være noe du har råd til, ikke noe du betaler på i lang tid etterpå.

Hun har en egen feriekonto som hun setter inn et fast sparebeløp på hver måned. I tillegg har hun knyttet sin SmåSpar til denne kontoen.

Les mer om hvordan du setter opp SmåSpar her

– På den måten vet jeg hvor mye jeg kan bruke på ferie, og det blir motiverende å spare. Det er disse pengene jeg bruker til å betale kredittkortregningen når jeg kommer hjem, forteller Maria.

En egen feriekonto med månedlig spareinnskudd og SmåSpar kan du selv enkelt sette opp i nett- eller mobilbanken din.

Rådgiver Maria Ask på stranda

Spar penger på shopping og billetter

Velg alltid lokal valuta når du handler i utlandet. Mange butikker som har turister som sine kunder, tilbyr deg å betale i norske kroner, men summen du vil få presentert i kroner er som regel basert på en kurs som er mye dårligere enn om du betaler i lokal valuta. Og visste du at du kan få refundert momsen på varer du handler i en rekke butikker i utlandet? Se etter Tax Free Shopping-merket i butikken og gi beskjed til ekspeditøren. Skjemaet du får må leveres inn på flyplassen, og ofte finnes det egne skranker for momsrefusjon.

Visste du at...

hvis du betaler reisen med Visa kredittkort i Sparebanken Sør og har brukt kortet siste 6 måneder, så har du reise- og avbestillingsforsikring inkludert gratis i kredittkortet!

Et av Marias beste sparetips er å benytte kuponger og samlerabatter på opplevelser, overnatting og transport.

– Det kan lønne seg å bruke litt tid på søking etter gode tilbud og kampanjer, både i planleggingen av reisen og på selve turen. Jeg har spart mye penger på å sjekke ut flere alternativer, spesielt på flybilletter, sier hun.

 

Skjul PIN-koden og bruk kontaktløs betaling

Bilde av visakortet til Sparebanken Sør

Pass på at ingen ser PIN-koden din når du taster den inn. Bruk kontaktløs betaling der det er mulig, da slipper du å taste koden. I Norge er grensen for kontaktløs betaling 500 kroner, men disse grensene varier i utlandet. Med Visa-kort fra Sparebanken Sør kan du på flere steder i utlandet reise med offentlig transport kun ved å tæppe kortet kontaktløst. I London kan du for eksempel tæppe deg inn og ut av portene i undergrunnen, og billigste billettpris belastes kortet automatisk. Dette gjelder også for Google Pay™, Fitbit Pay eller Garmin Pay. Kjempeenkelt og sikkert.

Bruk sosiale medier for gode reisetips

Maria lar seg inspirere av Instagram når hun gjør research til nye reiser, i tillegg til at hun snakker mye med andre reisevante.

– Jeg starter med å søke på hashtagger rundt reisemålet jeg er interessert i for å finne ut hva andre har tatt bilder av. Da finner jeg ofte ut hvilke steder jeg ikke bør gå glipp av, og får et mer reelt inntrykk av hvordan det ser ut, sier hun.

Selv om Maria er glad i å legge planer for reisene sine, så er ikke planene hugget i stein.

– Det kommer an på hvem jeg treffer og blir kjent med underveis. Plutselig møter jeg noen som jeg har lyst til å dra på utflukt sammen med, og planen endres. Det er forresten enda et godt sparetips, man sparer ofte penger på å være flere sammen!

Priseksempel Visa kredittkort

Eff.rente 21,19 %, 15 000,-, o/12 md. Kostnad 1434 kroner. Totalt: 16 434 kroner.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank