Dette bør du vite før du drar på ferie

  •  

– Ha alltid med deg to bankkort, gjør god research og spar nok penger til ferien før du drar, tipser rådgiver Maria Ask.

Hva bør du tenke på når du skal på ferie? Finansiell rådgiver i Sparebanken Sør, Maria Ask, elsker å reise, og gir deg sine beste tips til en god, billig og trygg tur. 

Maria Ask drar helst til eksotiske strøk og har flere favorittreisemål i andre land. Men hun er også glad i norgesferie.

– Jeg vil oppleve mest mulig, og reiser gjerne til steder hvor jeg kan få både strand, fjell og utflukter med dyr.

Siden det er dyrt å overnatte på hotell i Norge, bruker hun naturen i større grad. Telt og hengekøyer gir gode opplevelser og er veldig fleksibelt, ifølge Maria.

– Det er mange flotte steder i Norge, og vi har en fantastisk natur. Da vi dro til Lofoten, tok vi bilen og planla ikke nøyaktig hvor vi skulle dra. Vi kjørte etter det fineste været.

Tips til reisen

  1. Gjør god research før du drar
  2. Spar penger på egen feriekonto
  3. Sørg for å ha en god reiseforsikring
  4. Følg regjeringens råd for reiser innenlands og utenlands
  5. Sjekk priser på flybilletter flere steder før du kjøper
  6. Ha med deg minst to bankkort på reisen
  7. Betal i lokal valuta i utlandet
  8. Ha tilstrekkelig kredittgrense på kredittkortet
  9. Få inspirasjon og tips fra andre reisende gjennom sosiale medier

Ta med deg flere kort

Ha alltid med minimum to kort når du er ute og reiser; et debetkort et kredittkort. Da har du et ekstra om det ene kortet mistes, blir stjålet eller slutter å virke.

Ved å bruke kredittkort, unngår du også at kontoen din blir tappet for penger hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortsvindel.

– Jeg har opplevd at debetkortet ikke fikk kontakt med banken, så vi fikk verken betalt eller tatt ut penger. Da var vi veldig glade for at vi hadde med oss kredittkort som fungerte, sier Maria.Rådgiver Maria Ask på fjelltopp

Ha tilstrekkelig kredittgrense på kredittkortet

Når du leier bil eller sjekke inn på hotell, kan selskapet reservere store beløp på kortet ditt.

– Det kan også skje noe uforutsett, som for eksempel at må kjøpe ny billett hjem. Selv om forsikringen kan dekke dette, må du oftest legge ut selv først. Det koster ikke noe ekstra, så sørg for å ha stor nok kredittgrense før du drar, sier Maria.

Rabatter og tilbud med Visa kredittkort fra Sparebanken Sør

Visste du at...

hvis du har kredittkort i Sparebanken Sør kan du knytte kortet til SAS EuroBonus og opptjene poeng på alle kjøp med kredittkortet!

Sett opp fast sparing til feriekontoen

Selv om Maria mener at det er fornuftig å bruke kredittkort på reisen, så er hun tydelig på at kreditten kun må brukes hvis du faktisk har penger til å betale regningen.

– Ferie skal være noe du har råd til, ikke noe du betaler på i lang tid etterpå.

Hun har en egen feriekonto som hun setter inn et fast sparebeløp på hver måned. I tillegg har hun knyttet sin SmåSpar til denne kontoen.

Les hvordan du setter opp SmåSpar her

– På den måten vet jeg hvor mye jeg kan bruke på ferie, og det blir motiverende å spare. Det er disse pengene jeg bruker til å betale kredittkortregningen når jeg kommer hjem, forteller Maria.

En egen feriekonto med månedlig spareinnskudd og SmåSpar kan du selv enkelt sette opp i nett- eller mobilbanken din.

Rådgiver Maria Ask på stranda

Spar penger på shopping og billetter

Velg alltid lokal valuta når du handler i utlandet. Mange butikker tilbyr deg å betale i norske kroner, men valutakursen er som mye dårligere enn om du betaler i lokal valuta.

Få refundert momsen på varer du handler. Hvis du ser Tax Free Shopping-merke i butikken, kan du spørre ekspeditøren om å hjelpe deg med det. Skjemaet du får må leveres inn på flyplassen, og ofte finnes det egne skranker for momsrefusjon.

Visste du at...

hvis du betaler reisen med Visa kredittkort i Sparebanken Sør og har brukt kortet siste 6 måneder, så har du reise- og avbestillingsforsikring inkludert gratis i kredittkortet!

– Det lønner seg også å bruke tid på søking etter gode tilbud og kampanjer, både i planleggingen av reisen og på selve turen. Jeg har spart mye penger på å sjekke ut flere alternativer, spesielt på flybilletter, sier hun.

Skjul PIN-koden og bruk kontaktløs betaling

Pass på at ingen ser PIN-koden din når du taster den inn. Bruk kontaktløs betaling der det er mulig, da slipper du å taste koden. I Norge er grensen for kontaktløs betaling 500 kroner, men disse grensene varier i utlandet.

Med Visa-kort fra Sparebanken Sør kan du på flere steder i utlandet reise med offentlig transport kun ved å tæppe kortet kontaktløst. Dette gjelder også for Google Pay™, Fitbit Pay eller Garmin Pay.

Bruk sosiale medier for gode reisetips

Maria lar seg inspirere av Instagram når hun gjør research til nye reiser, i tillegg til at hun snakker mye med andre reisevante.

– Jeg søker på hashtagger rundt reisemålet jeg er interessert i for å finne ut hva andre har tatt bilder av. Da finner jeg ofte skjulte perler, og får et mer reelt inntrykk av stedet, sier hun.

Selv om Maria er glad i å legge planer for reisene sine, er ikke planene hugget i stein.

– Plutselig møter jeg noen som jeg har lyst til å dra på utflukt sammen med, og planen endres. Det er forresten enda et godt sparetips, man sparer ofte penger på å være flere sammen!

Priseksempel Visa kredittkort

Eff.rente 21,19 %, 15 000,-, o/12 md. Kostnad 1434 kroner. Totalt: 16 434 kroner.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank