Baksmell på skatten eller penger igjen?

  •  

Har du fått restskatt? Kenneth forklarer hva som kan være årsaken, og hvordan du kan unngå det til neste år.

Nå skal alle ha mottatt skattemeldingen for 2020. Privatøkonom Kenneth gir deg noen gode råd, enten du er en av dem som har fått penger tilbake, eller om du må betale restskatt.

– Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt når du mottar den, betyr det absolutt ikke at den er ferdigutfylt. Sjekk derfor tallene nøye for å se at de er korrekte og gjør eventuelt endringer om det kreves, sier Kenneth Sjåvåg, privatøkonom i Sparebanken Sør.

Flere får restskatt i år

Skatteetaten har beregnet at rundt én million nordmenn ligger an til å måtte betale restskatt, samlet over 24 milliarder kroner, noe som betyr ca. 24 000 kroner i snitt per skatteyter. Det er omtrent 180 000 flere lønnsmottakere som ligger an til restskatt i år enn i fjor.

Dette kan skyldes flere faktorer, men de to viktigste er trolig:

  • Fradrag for reiser i forbindelse med arbeid er forhåndsutfylt til null, grunnet koronasituasjonen. Har du likevel hatt reising som gir fradrag er det viktig at du selv korrigerer dette før du leverer.

  • Historiens laveste boliglånsrenter gir mindre fradrag, om du ikke korrigerte for dette på skattekortet ditt for 2020 kan det resultere i restskatt.

Må du betale restskatt, så betyr det at du betalte for lite skatt i 2020.

– Tidligere år har det vært et poeng for dem som må betale restskatt å gjøre det innen en gitt dato, gjerne 31. mai, for å unngå renter på beløpet du skylder, men nå er denne renten satt til null. Det betyr at det ikke blir dyrere for deg om du venter med å betale restskatten til forfall dette året, forklarer Kenneth.

Privatøkonom Kenneth Sjåvåg gir deg gode råd

Svært mange får igjen penger

Heldigvis er det mange som blir glade når de åpner skattemeldingen, og ser at de sannsynligvis får litt ekstra penger når skatteoppgjøret kommer på konto.

– Omtrent 2,7 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, samlet ca. 32 milliarder kroner. Dette utgjør i gjennomsnitt rundt 12 000 kroner per skatteyter, sier Kenneth.

Han understreker at det er svært viktig at du sjekker tallene, og ikke bare hopper rett til den siste posten om skatteoppgjøret.

Hvordan unngå baksmell neste år?

Å betale restskatt er kjedelig, og det kan være lurt å ta noen grep som gjør at du unngår dette til neste år. Kenneths anbefaling er at klikker deg inn til Skatteetaten [lenke] for å sjekke at de har de rette opplysningene rundt din økonomi. Har det skjedd endringer siden du fikk skattekortet for 2021? Da bør du endre skattekortet ditt. Arbeidsgiver vil motta dette automatisk, så det slipper du å tenke på.

– En annen løsning for å unngå restskatt kan være å få arbeidsgiver til å trekke noen kroner ekstra til skatt hver måned for deg, før de utbetaler lønna di, sier privatøkonomen.

Skattetrekk som sparebøsse?

De aller fleste foretrekker å få penger tilbake på skatten framfor å måtte betale restskatt. Dette er likevel ikke nødvendigvis et argument for å trekke altfor mye i skatt hver måned.

– Det kan være lurt å forhåndsbetale nok slik at du slipper restskatt, men ikke overdriv! For mange finnes det vesentlig bedre spareformer enn dette, sier Kenneth.

Klar for komme i gang med langsiktig sparing? Prøv spareroboten.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank