Slik bruker Ida på 14 penger, kort, og apper

  •  

Ida Svensen er straks fjorten år, og har jobbet for markedsavdelingen i banken under Operasjon Dagsverk. Vi benyttet anledningen til å lære mer om hvordan tenåringer tjener og bruker pengene sine, og hvilke digitale betalingstjenester de liker best. 

-Har du bankkort, Ida?

-Ja. Nå har jeg ungdomskort. Har hatt kort i mange år. Så lenge jeg kan huske, egentlig. 

-Kontanter da, bruker du det?

-Det bruker jeg kun om jeg skylder noen penger og jeg har kontanter, men jeg bruker mest Vipps.

-Hva pleier du å få i gaver til bursdager og jul?

-Ønsker meg oftest penger, og pleier å få det. Da får jeg kontanter. Så tar mamma med kontantene til banken, og setter de inn på min konto. Familien min kunne jo heller bare ha vippset meg gavene, så hadde mamma sluppet den jobben hver gang.

-Bruker du kortet kontaktløst, eller tæpping som det heter?

-Ja, der det går an gjør jeg alltid det. Mye greiere, slippe å stresse med kode. Det hender jo at jeg glemmer den også. Snart skal det jo gå an å bruke kortet slik uten kode på alle butikker, har jeg hørt. Det blir bra. 

tæpper-med-kort-fra-sparebanken-sor

Ida bruker kortet sitt kontaktløst der hun kan. Da slipper hun å taste inn koden.

 

-Vennene dine, da? Bruker de også å betale kontaktløst?

-Nei, jeg tror faktisk ikke de vet om dette. Var pappa som viste meg det, og etter det gidder jeg ikke bruke kode når jeg ikke må. 

-Har du hørt om appen Kortkompis?

-Ja! Bruker den sikkert tre ganger hver dag! Jeg er alltid litt redd for at mamma eller pappa tar penger bort fra kontoen min, og plutselig flytter penger til sparekontoen min, eller noe. Jeg må ha kontroll.

-Hvordan virker Kortkompis?

-Jeg kan se hva jeg bruker penger på, og hvor mye jeg har brukt i ulike butikker. Og hvor mye jeg har igjen på kontoen, det må jeg alltid vite. Det er så lett å bruke den appen. Den burde alle ungdom ha! De gangene det er noe galt med appen får jeg faktisk litt panikk. He he.

Ida elsker appen Kortkompis

Ida sjekker hvor mye hun har igjen på kontoen sin med Kortkompis flere ganger om dagen. 

 

-Får du ukepenger?

-Nei, men jeg får månedspenger, hvis alle oppgaver er gjort. Jeg må ta oppvaskmaskinen og søppel to dager i uka, og støvsuge og rydde i gangen. Må rydde rommet mitt også, men det får jeg dessverre ikke penger for. Jeg sitter også barnevakt av og til for min kusine. Det er gøy, og da tjener jeg litt ekstra. Og de Vippser meg. 

-Får venninnene dine også månedslønn?

-Noen får lønn etter hvor mye de har hjulpet til hjemme. Ukelønn eller månedslønn tror jeg alle vennene mine får. De fleste må gjøre oppgaver for pengene.

 

Jeg synes sparing er gøy når det er til en reise, eller noe jeg har ønsket meg lenge.

-Sparer du?

-Jeg vet ikke om jeg har noe på en sparekonto, egentlig. Tror mamma og pappa har spart til meg, men at de har brukt pengene opp? Men jeg er ganske god på å spare til ferier. Skal til Roma neste år, og det sparer jeg til. Synes sparing er gøy når det er til reise, eller noe jeg lenge har ønsket meg.

-Skal du konfirmere deg?

-Ja, til sommeren. Da skal jeg bare ønske meg penger.

-Tror du at du får kontanter da, eller pengene inn på konto eller via Vipps?

-Får helt sikkert kontanter. Så må mamma ta de med til banken igjen og sette de inn på min konto. 

-Hva skal du gjøre med alle pengene du får, da?

-Har egentlig veldig lyst på moped, og en ganske dyr jakke. Så planen er å sette av penger til moped og å kjøpe den jakka. De pengene som er igjen da skal settes på sparekonto.

-Bruker du Vipps?

-Ja, spesielt når jeg skylder folk penger. Ofte låner vi av hverandre på skolen til for eksempel youghurt. Mamma og pappa Vippser meg hvis jeg skal noe, eller til mine venninners foreldre om jeg har lånt litt. 

Nyttig å ha for ungdom 13-17 år

 

 

Av: Janicke Altenborg Leder digitalt salg
Blogg:
Ikke bare bank