Kjøpe bolig som student

  •  

Tonje Rasmussen Olsen (22) er student og fersk boligeier. Hun anbefaler å oppsøke rådgiver i banken for å få hjelp til å se hvilke muligheter som finnes.

Hvordan er det mulig å få boliglån og kjøpe bolig mens man fortsatt er student? Tonje Rasmussen Olsen (22) har nettopp kjøpt sin første leilighet og forteller om sine erfaringer.

– Prosessen fra lån til kjøp var egentlig litt spontan. I sommer så jeg en leilighet som jeg hadde veldig lyst til å kjøpe, og tok derfor kontakt med rådgiveren min i banken. Hun ga meg råd om hvor mye jeg kunne låne, basert på egenkapital, inntekt og mine månedlige utgifter, forteller Tonje Rasmussen Olsen (22).

Hun er student i Trondheim, og i oktober kjøpte hun sin første leilighet. Jevnlig sparing, deltidsjobbing og god rådgivning fra banken har vært viktig for at hun har oppnådd drømmen om å eie sin egen bolig.

Bo alene eller sammen med andre?

Tonje satte seg ned sammen med rådgiveren sin for å få oversikt over økonomien og hvor mye hun kunne låne. En av de første tingene som måtte avklares var om hun skulle kjøpe en leilighet med ett eller to soverom.

– Fordelen med å kjøpe en bolig med flere soverom er at man kan ha en leietaker, og derfor kan få et høyere lån. Jeg endte likevel opp med å kjøpe en leilighet hvor jeg kan bo alene, med bare ett soverom, sier Tonje.

Det er også viktig å vite forskjellen på andelsleilighet og selveierleilighet, fordi det er knyttet ulike kostnader til de to ulike eierformene.

– Dersom man kjøper en leilighet i borettslag, så trenger man ikke å betale dokumentavgift til staten, som er på 2,5 prosent. Man må derimot regne med noe høyere fellesutgifter. Alt dette står oppgitt i salgsoppgaven, så les den nøye før du legger inn bud, sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg.

Tonje Rasmussen Olsen, stående portrett

– Sett opp et budsjett før du byr på leiligheten, det gjorde jeg. 

Tonje Rasmussen Olsen

Finansiering av boligen

For å kunne kjøpe bolig må du ha egenkapital. Både myndighetenes krav og bankenes utlånsregler tilsier at du må ha en egenkapital på 15 prosent av kjøpesummen. I tillegg er det som hovedregel ikke mulig å låne mer enn fem ganger brutto inntekt. Derfor blir både oppsparte midler og inntekt tatt i betraktning når banken skal vurdere hvor mye du kan låne. Det er også en fordel om du har foreldre som kan stille som medlåntakere av boliglånet, eller stille med tilleggssikkerhet for hele eller deler av lånet.

– Mange studenter som skal kjøpe bolig vil oppleve at det er nødvendig med en realkausjonist som kan kompensere for manglende egenkapital og også en medlåntaker for å kompensere for manglende inntekt, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg.

Sjekk lånekalkulatoren for å se hva det koster å låne til bolig

Et råd fra Tonje til andre i samme situasjon, er å ikke låne mer enn man føler at man har råd til.

– Sett opp et budsjett før du byr på leiligheten, det gjorde jeg. Da så jeg hvor mye inntekt jeg minimum har i måneden og hvilke utgifter jeg kommer til å få, og basert på dette satte vi en maksgrense for hva jeg kunne låne, forteller Tonje.

Sjekkliste

  • Begynn å spare penger tidlig!
  • Gjør deg kjent med boligmarkedet/leilighetsmarkedet i byen du bor i / skal flytte til. Å følge med på Finn.no er veldig lurt.
  • Snakk med banken din og forhør deg om dine muligheter og hvilket tilbud de kan gi deg. En god dialog med banken er alfa og omega.
  • Snakk med folk du kjenner, og som har bodd / bor i byen - hvor er det best å bo? Er det noen spesielle områder de kan anbefale?
  • Gå på visninger! Uansett om leiligheten er aktuell eller ikke, lærer du veldig mye av å gå på visninger. Det er en fin måte å finne ut hvordan du vil ha det og ikke minst hvordan du ikke vil ha det, og du blir raskt fortrolig med prisnivå i forhold til størrelse og standard.
  • Få hjelp i budrunden fra noen som har erfaring.

Start sparingen tidlig

– Helt ærlig, så har jeg aldri vært spesielt flink til å spare, men for omtrent ett år siden så begynte jeg å tenke på å kjøpe meg leilighet.  Jeg skaffet meg derfor en deltidsjobb nummer to, og inntekten fra den gjorde at det ble lettere for meg å spare, sier Tonje.

Det som har gjort at Tonje i løpet av relativt kort tid har klart å skaffe nok egenkapital, er at hun har satt av så mye hun kan av inntekten fra deltidsjobben.

– Det som har funka veldig bra for meg, er at jeg har spart i begynnelsen av måneden. Jeg vet omtrent hvor mye jeg bruker til vanlig, og ved å sette inn det som er til overs tidlig i måneden gjør at jeg ikke blir fristet til å bruke for mye, sier hun.

Privatøkonom Kenneth Sjåvåg, foto

Privatøkonom Kenneth anbefaler å spare i BSU, og helst starte så tidlig som mulig.

– BSU er en god måte å spare opp egenkapital på. Du får både bankens beste innskuddsrente på 6,50 % og 20 prosent skattefradrag, det vil si inntil 5500 kroner, hvis du sparer maksbeløpet på 27 500 kroner i året, sier han.

Les mer om BSU her

Vil du spare mer enn det som er mulig i BSU? Da kan du i tillegg ha en Boligspar-konto. Les mer og opprett her.

Hør rådgiver Pia Wold forklare hvordan du går fram for å få boliglån i podkasten De voksnes rekker. 

Få autorisert veiledning i kjøpsprosessen

Tonje er storfornøyd med leilighetskjøpet, og gleder seg til å flytte inn. Hun har lært mye av kjøpsprosessen, og er takknemlig for all hjelpen hun har fått av banken underveis.

– Det viktigste jeg har lært, er at det finnes mange flere muligheter enn jeg var klar over. Da jeg så drømmeleiligheten på Finn, så tenkte jeg at jeg ikke hadde det som skulle til, men rådgiveren min hjalp meg med å finne gode løsninger. Derfor er lurt å få god veiledning av en rådgiver med mye kunnskap, sier hun.

Priseksempel på boliglånet

Eff. rente 6,08 %, 2 mill., o/25 år, etabl.geb. 3500 kr. Kost. 1 826 173 kr.
Totalt: 3 829 673 kroner.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank